E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnerjiyi ucuza alıp pahalı satıyorlar, Avrupa kâr kapısı oldu---

Enerjiyi ucuza alıp pahalı satıyorlar, Avrupa kâr kapısı oldu

Enerjiyi ucuza alıp pahalı satıyorlar, Avrupa kâr kapısı oldu
30 Ekim 2022 - 22:07 borsagundem.com

Enerji kriziyle boğuşan Avrupa çıkış yolu ararken, bazı ülkeler kıtadaki yüksek fiyatları kâra dönüştürüyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Rusya, kendisine uygulanan yaptırımlar sebebiyle Avrupa'nın gazını kıstı ve Avrupa'da enerji krizine sebep oldu.

Bunun devamında Avrupa'da enerji fiyatları yükselirken bazı ülkeler bu durumu kendi lehine kullandı. Çin, Washington'dan aldığı doğalgazı yüksek fiyata Avrupa Birliği'ne satıyor. Amerikalı birçok şirket de iç piyasa yerine Avrupa'yı tercih ediyor.

TRT Haber'den Asena Maras'ın haberine göre Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor. İngiltere'nin stoklarında yalnızca 8-9 günlük enerji kaldığı belirtiliyor.

Paris ve Amsterdam yönetimlerinin durumu da parlak değil. Fransa'nın yaklaşık 100, Hollanda'nın ise 123 günlük doğal gazı kaldığı ifade ediliyor. Kıtada bir anda yükselen fiyatlar, şirketlere cazip geliyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre Çinli firmalar, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde yapılan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşmalarını kâra dönüştürüyor; ABD'den aldığı LNG'yi yüksek fiyata Avrupa'ya satıyor. Şirketlerin bu işten yüz milyonlarca dolar kâr ettikleri ifade ediliyor.

ABD'deki şirketler de LNG'yi pahalıya sattıkları için Avrupa'yı tercih ediyor. Ancak ABD'de üretim kısıtlı.

TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, "Kış şartları çok zorlaştığında, ABD'deki iç tüketim de artarsa -ki artacaktır-, ABD'nin ihraç edebileceği, ürettiği doğalgazın bir kısmına kota getirerek ihracat kotası getirmesi ve Avrupa Birliği'ni zora sokma ihtimali de söz konusu." ifadelerini kullandı.

Avrupa, sürekli stoklardan doğalgaz kullanmak zorunda kalacağı, fiyatların daha da tırmanacağı bir kışa adım adım yaklaşıyor.

Uzmanlar, yakın gelecekte Avrupa'nın krizden çıkma ihtimali olmadığı kanaatinde.

Artık Avrupa'daki doğalgaz fiyatlarının, ABD piyasalarını da etkilediğine dikkati çekiyor.

AB Rus doğalgazında kararlı: A'den %9'a indi

 

AB liderleri doğalgaza tavan fiyat uygulamasında anlaşamadı

 

Avrupa’da doğalgaz fiyatlarında artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakkı 30 Ekim 2022 23:56

    Niyeki, coni direk Avrupa'ya satmaktan aciz mi ? Haber içeriği tuhaf.

  • Kürşad 30 Ekim 2022 23:55

    Kepçeler dolusu sınır içine karşın çay kaşığı ile sınırdışı . Düzenli veya düzensiz sürüler halinde gelene gir denmemeli. Sorgulanmalı, kaçak olarak nereden girmişse o mıntıkanın sorumluları/görevlileri hesap vermeli...ayrıca İnce eleyip sık dokumalı, gerekli olanlar itina ile seçilip alınmalı.