E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEndonezya kömür fiyatını yükseltti---

Endonezya kömür fiyatını yükseltti

Endonezya kömür fiyatını yükseltti
03 Ağustos 2022 - 16:22 borsagundem.com

Endonezya, artan talep ile ağustos ayı kömür referans fiyatını bir önceki aya göre %0,8 artışla 321,59 USD/ton olarak belirledi

Endonezya Enerji Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinden gelen ek talep üzerine, ağustos ayı kömür referans fiyatını bir önceki aya göre %0,8 artışla 321,59 USD/ton olarak belirledi ve Haziran'ın rekor seviyesi olan 323,91 USD/tona yakın bir düzeyde yakıt fiyatı oluşmuş oldu.

Geçen sene Ağustos ayında 130,99 USD/ton olarak sabitlenen fiyata göre neredeyse üç kat daha yüksek bir seviyede bulunan son tarife ise Endonezya limanlarında gemilere yükleme ücreti eklenmeyen seviyeleri yansıtıyor.

Enerji Bakanlığı Sözcüsü Agung Pribadi, yüksek fiyatın kısmen, yükselen LNG fiyatları ve Rusya'nın gaz arzında daha fazla kesinti yapılacağına ilişkin endişelere bağlı olarak muhtemel bir elektrik krizini önlemek için bazı Avrupa ülkelerinin kömür yakıtlı üretimi artırması durumunu yansıttığını açıkladı.

Pribadi, “Gaz tedariği konusundaki belirsizlik nedeniyle Avrupa'da LNG'nin fiyatı yükselmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Hollanda TTF aylık vadeli gaz kontratı Ice Endex'te geçen yılın aynı dönemindeki 24,00 EUR/MWh ile karşılaştırıldığında, bu yıl şu ana kadar ortalama 112,23 EUR/MWh oldu.

Asya ölçütü JKM aylık vadeli gaz kontratı ise aynı dönemler için sırasıyla 10,00 USD/MMbtu ve 30,64 USD/MMbtu (102,26 EUR/MWh) seviyesinde bulunuyor.

Endonezya, Çin ve Hindistan'ın başını çektiği müşteri portföyüne sahip dünyanın en büyük termal kömür ihracatçısı olarak biliniyor.

Enerji bakanlığı, bu yıl için ülkenin 2021'de ürettiği 614 milyon ton kömürün çok üzerinde yer alan 663 milyon tonluk bir üretim hedefi belirledi.

Kömür talebinde 10 yılın rekoru görülebilir

 

Kömür fiyatında rekor artış beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ YILDIRIM03 Ağustos 2022 17:23

    Bay kemal bak...sen iktidara gelsen ne yapacak kömürün tonu olmuş 5,700 TL otur oturduğun yerde ağrımayan başını ağrıtma bence.

  • Türkoğlutúrk04 Ağustos 2022 09:56

    Tabi alıştın kazığı yemeye ,20 yıldır.ustelik köle olmakta iyi dimi.verirler eline bir paket makarna yersin.bu saatten sonra senin gibilerin insan olması zor.