E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKömür fiyatında rekor artış beklentisi---

Kömür fiyatında rekor artış beklentisi

Kömür fiyatında rekor artış beklentisi
18 Temmuz 2022 - 11:32 borsagundem.com

Rusya-Ukrayna savaşının ardından doğalgaz, petrol gibi enerji ürünlerinde yaşanan sorunlar kömüre de sıçradı. Kömür üreticisi Whitehaven Coal kömür fiyatlarının 2023’te yüksek seyredeceğini söyledi.

Rusya'ya dönük yaptırımlar doğalgaz ve petrolün ardından kömür piyasasında da sorunlara neden oldu.

Avustralyalı kömür üreticisi Whitehaven Coal bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'dan yapılacak kömür ithalatına getireceği yasağın, fosil yakıtın fiyatlarının rekor seviyeye yükselmesine neden olan arz baskısını artıracağını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre şirket, küresel düzeydeki arz kısıtlamaları ve güçlü talep nedeniyle Asya için gösterge işlevi gören Newcastle termal kömürünün fiyatının hazirana kadar üç aylık periyotta ton başına 377 dolara gelerek çeyrek rekoru kırdığını belirtti.

Whitehaven Coal, rekor kömür fiyatları ve sağlam üretim sayesinde güçlü bir çeyrek geçirdi.

‘KÖMÜR FİYATLARI 2023'TE  YÜKSEK SEYREDECEK'

Sidney merkezli kömür şirketi gelecek ay mali yıl sonuçlarını açıklarken, geçen yıl kaydedilen 138 milyon dolara kıyasla bu yıl gelirlerin 2 milyar dolara çıktığını bildirmeyi umduğunu dile getirdi.

Whitehaven Coal'un açıklamasında gelecek ay yürürlüğe girecek Avrupa yasağının “yüksek kaliteli termal kömür arzını daha da sıkılaştırmasının beklendiği” ifade edildi.

Açıklamada, “Termal kömür fiyatlarının da 2022 ve 2023 için desteklendiğini görmeye devam ediyoruz” dendi.

TALEPLER ARTIYOR

Japonya ve diğer G7 ülkeleri de bu yıl en kısa sürede Rus kömürüne yönelik alımlarına kısıtlama getirme sözü verdi.

Halihazırda fosil yakıta talep artarken Rusya'nın ithalatını düşürmek amacıyla atılan hamleler küresel piyasalar üstündeki baskıyı artırıyor.

Whitehaven Coal, Asya'nın kuzeydoğusundaki kömür tüketicilerinin yazdan önce stoklarını yenilemek amacıyla emtia aradığını, Avrupa da dahil genellikle Avustralya'dan kömür almayan müşterilerin taleplerinin arttığını dile getirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle doğalgaz arzında yaşanan darboğaz nedeniyle kömüre yönelik talep yükseldi.

The Market Herald'ın bildirdiğine göreyse şirketin ikinci çeyrek için işlenmemiş kömür üretimi ilk çeyreğe göre yüzde 21 artarak 6,4 milyon ton oldu.

İkinci çeyrekte kaydedilen satış hacimleri de önceki çeyreğe göre yüzde 15 arttı ve 2,8 milyon tonu aştı.

Kömür fiyatları yükseliyor

 

Almanya, Rusya'dan kömür ve petrol alımını durduracak

 

ABD'nin kömür üretiminde artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )18 Temmuz 2022 16:31

    Bugunde ekmek yedirdi :D ... borsa ağırlığım şuan ciddi az, ama olsun . nokta atışı işlemler mutlu ediyor :D  paylaşmayad açalıştım kendimce.. neyse ben tradeciyim. neden mi ? bir haber masadaki kağıtları yeniden karıyor...

  • Mucise Reis : )18 Temmuz 2022 11:44

    özellikle avrupada rus gazı yerıne alternatiflere gidecektir. Ruslara göbek bağını kesmek isteyecektir. kömür ve dunayda maden sahaları değerlenebilir. Bu konuda hasfta sonu TÜRK BORSALARI HİSSELERİNE bir göz atmıştım : )) eee gizli saklımız yok :D kahrolsun benim insanlık sevgim :D nebiçim huy var bende... kendime kızıyorum. Neden tek ben kazanmayayım, emek harcayan benım aslında :D neyse başka yerden kazanırım bende : )) Bilançolar ABD de enerjı alanına bakıcaz.. enerjı fiyatları, enerjı firmalarıi, hangi maden sahaları, avrupa rusya petrol fıyat gerılımı 26-27 fed kararları ... şimdi sadece dosya elimizde gibi düşünün. hamle atmadık ama isliyoruz. Türk kazanacak ki, dünya bizim olacak :D adım adım sabırla...