E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste alıcılı bir açılış bekleniyor---

Endekste alıcılı bir açılış bekleniyor

Endekste alıcılı bir açılış bekleniyor
17 Aralık 2021 - 08:29 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 18.100 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 167 kişi olduğu açıklandı.

Asgari ücret kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 2022 yılı asgari ücreti 4.253 TL olarak belirlendi.

 Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Asgari ücret 2002 - 2022 arasında 24,4 kat artarken, enflasyon 6,4 kat arttı. Enflasyon %538 artarken, asgari ücret %2.438 arttı .

S&P/Argenio: Türk bankalarının düşük borç çevirme oranlarının üstesinden gelmek için yeterli döviz likiditeleri var . Döviz cinsinden mevduatların toplam mevduatların %60'ına yükselmesi şu anda Türk bankaları için bir sorun olarak görünmüyor.

Stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, federal hükümetin borç limitini 2,5 trilyon dolar artırmaya yönelik yasayı onayladı

AB Konseyi Başkanı Michel, liderlerin enerji konusunda farklı görüşlerinin olduğunu ve AB Liderler Zirvesi'nde uzlaşı sağlanamadığını söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı, 8 Çin’li teknoloji firmasını yaptırım kara listesine ekledi.

Beyaz Saray: Biden, 2024 başkanlık seçimleri için yeniden aday olmayı planlıyor.

İngiltere'de Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana en yüksek vaka sayısı kaydedildi.

Arjantin Merkez Bankası'nın politika faiz oranını yükseltme olasılığını analiz ettiği bildirildi.

Japonya Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi. Banka, Mart ayında sona ermesi öngörülen küçük işletmeler için kredi programının süresini uzattı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Almanya’da ÜFE, Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz

Fed faiz kararı açıklandı. Fed beklentiler dahilinde faizde değişikliğe gitmezken, varlık alım azaltım hızının artacağı bildirildi. Ayrıca Fed tarafından 2 yılda 6 faiz artışı olacağı ön görülüyor. Fed, enflasyonda artışın geçici olduğu ifadesinden vazgeçti. Karar ardından kameraların karşısına geçen Fed Başkanı Powell, ABD ekonomisinin hızlı toparlandığını ifade ederken, geçen ay ABD Başkanı Biden'ın kendisini Merkez Bankası başkanlığına ikinci bir dönem için aday gösterene kadar şahin bir politika eğilimini ertelediği söylemini reddetti. Powell, aday gösterilmeden 10 gün önce varlık alım azaltım hızının artacağı kararını aldığını söyledi.

Yurt içinde ise gözler TCMB’deydi. TCMB, politika faizinde piyasa beklentisi dahilinde 100 baz puan indirime gitti. Bizim beklentimiz kur tarafındaki yükseliş, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun yabancı analistlerle yaptığı toplantıda verdiği mesajlar ve yüksek enflasyon sonrasında değişiklik olmayacağı yönündeydi. PPK, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verdiği sonrasında 100 baz puan indirime gidildiğini belirtti. Metne eklenen ''2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir'' ifadesi ile en azından bir sonraki ay PPK'dan faiz indirimi ön görmüyoruz. TCMB’den yapılan indirim sonrasında TL varlıklardaki değer kaybı hızlandı ve Dolar / TL 15,75’i test etti.

Yabancılar geçtiğimiz hafta 104 milyon dolarlık hisse, 54 milyon dolarlık DİBS sattı. TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 673 milyon dolar azalarak 331,6 milyar dolara geriledi.

1 Aralık’ta başlayan asgari ücret tespiti 4. toplantıda son buldu. Asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. 2022 için net asgari ücretin %50 artışla 4.253 TL olarak belirlendiği açıklandı. Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını belirtti.
İngiltere Merkez Bankası faizde artırıma gitti. Beklentiler faizin sabit kalması yönündeydi. İngiltere'de enflasyon baskıları artarken, İngiliz Merkez Bankası politika faizini %0,10'dan %0,25'e yükselterek, korona virüs salgınından bu yana borçlanma maliyetlerini artıran ilk büyük merkez bankası oldu. İngiltere Para Politikası Komitesi toplantısında faiz artırımına destek yönünde kullanılan 8 oya karşı 1 ret sonucu çıkmasıyla politika faizi %0,25 olarak belirlendi.

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı. Faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın önceki çeyrekten daha düşük hızda süreceği belirtildi ve 2022 Mart ayında sona ereceği kaydedildi. Haberle birlikte Euro / Dolar paritesi yükselişe geçti.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Perşembe günü 2.435 - 2.644 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.592 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 35.909 azalarak 550.149 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.401 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.620’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.800 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.520 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.584 ve 2.620 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.550 ve 2.520 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya Borsaları haftanın son işlem gününde geriledi

 

Gümüş, 2022’de altına tur bindirecek

 

Altın 2022'ye güçlü dolar baskısıyla giriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)