E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEn kötü çeyreğini yaşayan Avrupa hisseleri yükselişe geçti---

En kötü çeyreğini yaşayan Avrupa hisseleri yükselişe geçti

En kötü çeyreğini yaşayan Avrupa hisseleri yükselişe geçti
31 Mart 2020 - 11:32 borsagundem.com

Avrupa borsaları tarihinin en kötü çeyreğini yaşarken bir taraftan da avantajlı sektörlerin hisseleriyle çıkış yolu arıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa hisse senetleri korona virüsün Çin dışına yayılmasının tetiklediği sert düşüşün ardından 2012'den bu yana elde ettiği tüm kazanımları sildi. Kayda geçen en kötü üç aylık performansın ardından Bloomberg'in haberine göre, yatırımcılar en kötüsünün bitip bitmediği konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Avrupa hisse senetleri endeksi STOXX Europe 600 yıl başından beridir, endeksin kuruluş tarihi olan 1998’den bu yana en yüksek oran olan %24’lük bir düşüş gösterdi. Endeks, korona virüs salgınının ekonominin hem talep hem de arz tarafında şok etkisine neden olmasıyla ve küresel büyümenin rayından çıkması endişeleriyle büyük bir darbe aldı.

STOXX Europe 600, en kötü çeyreğine hazırlanıyor

Tüm sektörler 4 hafta süren küresel piyasalardaki erimeden darbe alırken konjenktürel hisseler ve değer hisseleri en büyük yarayı aldı. Banka hisseleri, havayolu, otomotiv ve petrol şirketleri çeyrek boyunca %35’ten fazla değer kaybetti. Sağlık şirketleri, kamu hizmeti yapan kuruluşlar, perakendeciler ve perakende tedarikçileriyle telekom şirketleri en az hasarı alan koruyucu sektörler olsa da piyasalardaki erimelere %10’dan fazla düşüşlerle bu sektörler de katıldı.

Yatırım yönetimi şirketi Natixis’in küresel piyasa stratejileri başkanı Esty Dwek piyasalarla ilgili, "Salgından bu yana fiyatlamalar keskin bir şekilde düştü ve bu da uzun vadede çok daha cazip giriş noktaları olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor. “Yine de portföylere çok fazla risk eklemek için çok erken olabilir. Geniş teşvik edici önlemlerin açıklanmasına rağmen dikkatli davranıyoruz ve kısıtlı da olsa gereğinden fazla ağırlığı olan hisseleri tutacağız.”

Çeyrek özellikle petrol ve doğal gaza dayalı hisseler için oldukça acımasızdı. Sadece küresel büyüme beklentileri kesildikçe satılmakla kalmadılar, aynı zamanda petrol fiyatları savaşının ve arz bolluğunun da kurbanı oldular.

Genel olarak, hükümetlerin ve merkez bankalarının virüsün yol açtırdığı ekonomik zararla mücadeleye verdiği eşi görülmemiş tepki sonrasında, son oturumlarda istikrar belirtileri yaşandı. STOXX 600 kaybının %17’sini mart ortasından itibaren geri almaya başladı.

Piyasa dibe vurdu mu?

Tarih hisse senetleri piyasasının ekonomik döngünün aylarca önünde olduğunu söylüyor. Fakat sorun şu ki bu sefer salgının verdiği zararı tam olarak kestirmek mümkün değil. Bu da Goldman Sachs stratejistlerinin her şeyin daha iyiye gitmeden önce daha kötüye gideceğini öngörmelerine neden oluyor.

Ayı piyasası rallileri nispeten yaygındır ve STOXX 600’ün mart ortasındaki düşüşü sadece bu da olabilir. JPMorgan Stratejistleri hızlı geri dönüş hakkında şüpheciler ve yatırımcılara pörtföylerini savunmada tutmalarını öneriyorlar. Stratejistlere göre hızlı yükseliş Çin’de salgının yeniden yayılıp yayılmayacağına bağlı.

Avrupa borsaları alış ağırlıklı seyrediyor

 

Hangi hisseler?

Yatırım bankası UBS’in varlık yönetimi baş yatırım yetkilisi Mark Haefele yaptığı açıklamada, şimdilik salgınla ilgili haber akışının, şehirlerdeki kapanma süresi ve politika eylemleriyle piyasayı yönlendirmeye devam edeceğini söyledi. UBS savunmadaki Avrupa hisseleri olan sağlık hisselerinin ve perakende şirketleri hisselerinin tercih edilmesini öneriyor. UBS’e göre Çin’deki ekonomik geri dönüşten fayda sağlayacak hisseler de tercih edilebilir.

Bu denli sert geçen bir çeyrekten sonra esnek hisseleri tercih etmek doğru yol gibi gözükse de yine de dikkatli olmak gerekiyor. Morgan Stanley stratejistlerine göre şirketlerin 2019 yılındaki kârlı dönemine geri dönmesi 3 yıl sürebilir. Konjenktürel hisselerse bu tip kriz dönemleri sürecinde korumacı hisseler karşısında %86 pozitif ayrılıyor.

Sanayi sektörü hızlı geri dönecek

Çin, Avrupa hisse senetleri için sırada ne olduğu konusunda bazı öngörüler sunabilir: Ülkenin bu çeyrekteki borsasındaki performansı çarpıcıydı. Çin'in yerel hisse senetlerindeki bu olumlu tablonun sebebiyse ülkede salgının kontrol altına alınabilmesi ve çalışanların işe dönebilmesiydi.

Yatırım şirketi Eurizon Slj Capital'in CEO'su Stephen Jen, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Herkesin restoranlara ya da tatile giderek rahat hissetmesi için biraz zaman olabilir, ancak Çin'de üretim nispeten hızlı bir şekilde normale dönüyor" dedi. Yatırım şirketi CEO’suna göre sanayi sektörlerinde dönüş hızlı gerçekleşecek olsa da hizmet sektörünün dönüşü zaman alabilir.

Teknik grafikler STOXX Europe 600 endeksinin göreceli gücü ele alındığında, 11 ve 12 Mart tarihindeki düşüşleriyle birlikte, Avrupa piyasalarının olağanüstü seviyelerde ayı piyasasında olduğunu gösteriyor. Bu seviyeler 22 yıllık endeksin tarihinde gerçekleşen en yüksek satış seviyeleri. Bununla birlikte endeksle 200 günlük piyasa hareket arasındaki fark da hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Daha önce de bu seviyelerde ayı piyasasıyla karşılaşılsa da bu genellikle aylar sonrasında gelen düşüşlerle gerçekleşirdi.

Uzun vadeli olarak STOXX Europe endeksine bakıldığında tarih boyunca beşinci kez 400 puanın üzerde düşüş meydana geliyor. Uzun vadede ortalama düşüşler yüzde 42 oranında ve sadece bu çeyrekteki meydana gelecek %38’lik düşüşün biraz daha fazlası. Her düşüşün toparlanması ise neredeyse 5 yıl sürüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)