E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEmlak piyasasındaki yüksek fiyatlar kalıcı olacak mı?---

Emlak piyasasındaki yüksek fiyatlar kalıcı olacak mı?

Emlak piyasasındaki yüksek fiyatlar kalıcı olacak mı?
17 Eylül 2021 - 11:19 borsagundem.com

Esnek çalışma uygulamaları ve merkez bankalarının faiz politikaları nedeniyle konut fiyatları tüm dünyada oldukça sert bir biçimde yükseldi. Yüksek fiyatlar uzun vadede kalıcı hale gelebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde emlak fiyatlarındaki artış nedeniyle ev almak isteyen birçok kişi küresel emlak fiyatlarındaki çılgınlığın yavaşlamasını bekliyor. Gayrimenkul yatırımı hedefleyenler küresel piyasaların normale dönmesi için şirketlerin uzaktan çalışma uygulamalarını azaltmalarını veya tamamen ortadan kaldırmalarını bekliyor. Zira uzaktan çalışma uygulamalarından geri dönüş talep gören bölgelerde fiyat baskısını bir miktar düşürebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu görüş birkaç ay öncesine göre doğru bir akıl yürütme gibi görünse de koşullar yeniden değişiyor. Zira Kovid-19’un Delta varyantının küresel çapta hızlı bir şekilde yayılması bazı şirketlerin çalışanlarını ofise çağırmak konusunda tereddütlü davranmasına yol açıyor.

The Escape Home’un haberinde ABD Ulusal Emlakçılar Birliği Baş Ekonomisti Lawrence Yun küresel emlak piyasasının içerisinde olduğu konumu değerlendiriyor. Yun piyasanın ileriki süreçte gerçekten de soğuyacağına inanıyor. Ancak baş ekonomiste göre bu yavaşlama fiyatları düşürmek için yeterli olmayabilir. Bununla birlikte Yun’un tatil beldelerinde yazlıkları olan bireyler için iyi haberleri var: Tatil yerlerindeki evlerin kira fiyatları yükselmeye devam edecek.

Bu yazın başlarında, Kovid-19 salgınının kontrol altına aldığı ve birçok şirketin işçileri ofise geri çağırması bekleniyordu. Ancak Delta varyantı hakkındaki artan endişeler nedeniyle bu planlar büyük oranda beklemeye alındı. Emlak piyasasına ilişkin öngörülerde de bununla birlikte bir değişim yaşandı.

Yun konuyla ilgili açıklamasında, “Esnek çalışma yöntemleri konusu değerlendirildiğinde pandemi sonrası ekonominin neredeyse kesin bir tarafı var. Bu yöntemler kalıcı olacak. Bu noktadan sonra ofiste beş gün çalışıldığını hayal etmek çok zor. Bu nedenle yazlık ev satışları bu yıl, gelecek yıl ve öngörülebilir gelecekte yükselmeye devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Baş ekonomist piyasasının ne zaman yavaşlayacağıyla ilgili soruya şu ifadelerle yanıt verdi:

“Bazı ilk alıcıların çok yüksek fiyatlar karşısında sıkışmış hissetmesi nedeniyle konut satışı pazarı halihazırda soğuyor. ABD Merkez Bankası’nın 2022’de piyasalarla daha az uzlaşmacı hale gelmesiyle mortgage oranları daha fazla yükselecek ve bu da konut satışları daha da fazla düşürecek. Mali yılın ilk yarısında ev satışları oldukça güçlüydü. Bu nedenle 2021’deki yıllık konut satışları daha yüksek olacak ve 2006’dan bu yana gördüğümüz en iyi satış rakamlarına ulaşılacak. Ancak bu satışlar 2022’de %3 ila %5 oranında düşecek. Ev fiyatlarının düşmesi pek mümkün görünmüyor. Ancak gelecekteki kazançlar yavaşlayacak.

Lawrance Yun gelecekte ev sahibi olmak isteyen yatırımcılara, “Gayrimenkul yatırımlarının iyi finansal getirisi olan başarılı bir yatırım olduğu ortaya çıktı. Kazançlar devam edecek ancak gelecek aylarda ve yıllarda bu getiriler daha sınırlı olacak. İstihdamdaki toparlanmanın kiralık evlere olan talebi artırmasıyla kiralar artacak bu da ev almayı daha zor hale getirecektir” uyarılarında bulundu.

 

Yeni bir emlak balonu mu oluşuyor?

 

Konut satışlarında düşüş sürüyor

 

Çinli gayrimenkul devinin son çırpınışları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şeytanca işler 17 Eylül 2021 20:48

    Mesela senin 1 milyar doların olsa doların çıkması işine gelmez mi. — Valla umurunda bile olmaz dünya, dünyayı batırırsın doların yükselsin diye. Yazık. Yazık

  • Kimin/kimlerin çok doları var 17 Eylül 2021 20:37

    Daha öncede benzer durumları yaşadık. Ankara Doların düşmesine istekli değil. Tersi olsa Faizle doları yakalar ümüğünden ve silkeler

  • Saadet kimin için 17 Eylül 2021 19:55

    Dolar çıkıyor Türk milletinin 3 kuruş parası değer kaybediyor. $$ ı neden durdurmak istemiyorlar

  • ayşe17 Eylül 2021 13:37

    artık yalanlara karnımız doydu. 2023 gelse de seçim olsa bir an önce yalandan eyy üyyyden kurtulsak.

  • köylü17 Eylül 2021 13:10

    bu memlekette attığın çöp bile bekledikçe cebindeki paradan daha fazla değerleniyor. ülke 20 yılda tarım ve hayvancılıktan uzaklaşınca heder oldu gitti.

  • Vatandaş17 Eylül 2021 12:55

    Elma bile 5 liradan 10,15 TL aralığına yükselmiş.Emlaktaki yükseliş normal.Fiyatı artmayan ne kaldı.

  • cemo17 Eylül 2021 12:23

    reis doların yükselmesi için elinden geleni yaparsa bu memlekette hiç bir şeyin fiyatı düşmez. düzenli olarak zamlanır.

  • Berber Bekri 17 Eylül 2021 12:01

    Olacak tabi neyin fiyatının düştüğünü gördünüz kalıcı