E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakÇinli gayrimenkul devinin son çırpınışları---

Çinli gayrimenkul devinin son çırpınışları

Çinli gayrimenkul devinin son çırpınışları
14 Eylül 2021 - 13:19 borsagundem.com

Haziran ayından bu yana 60 milyar dolar değer kaybeden Çinli gayrimenkul firması Evergrande çapraz temerrüt riskiyle karşı karşıya. Şirketin temerrüde düşmesinin küresel piyasalarda geniş kapsamlı etkileri olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in zor durumdaki dev gayrimenkul şirketi Evergrande’den Salı günü yapılan açıklamada emlak satışlarının büyük olasılıkla Eylül ayında düşmeye devam edeceği ve bu sebeple şirketin nakit durumunun daha da kötüleşebileceği belirtildi.

Firma, iki hafta önce yayınladığı bir uyarıyı yineleyerek borcunu temerrüde düşürebileceğini yineledi. Evergrande likidite krizini hafifletmek için bazı varlıkları satmaya çalışıyor, ancak açıklamada bu çabaların henüz bir sonuç vermediğini söylendi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Hong Kong borsasında işlem gören Evergrande hisseleri Salı gününü %11,87 düşüşle kapattı. Hisse yıl boyunca %80’e yakın değer kaybetti.

Evergrande hisselerindeki satış dalgası Haziran ayından bu yana devam ediyor. Bloomberg International’In verilerine göre şirket yıl boyunca 60 milyar dolar değer kaybetti. Çinli gayrimenkul devi, Hong Kong borsasına yaptığı mali bildirimde bu ay satışlardaki önemli ölçüde düşüşün devam etmesini bekledikleri belirtildi. Şirketten yapılan açıklamada bu durumun, “Şirket tarafında nakit tahsilatında sürekli bozulmalara neden olacağı ve şirketin nakit akışı ve likiditesi üzerinde büyük bir baskıya yol açacağı” söylendi.

CNBC’nin haberine göre firmanın mali bildiriminde yapılan açıklamada, “Eylül ayı genellikle Çin’deki gayrimenkul şirketlerinin en yüksek satış rakamlarına ulaştığı dönemdir. Ancak şirketi ilgilendiren olumsuz medya raporları şirketi tercih edecek potansiyel gayrimenkul alıcılarının güvenini kırıyor” ifadelerine yer verildi.

Derecelendirme kuruluşları dünyanın en borçlu gayrimenkul şirketinin likidite bulmakta zorlandığı gerekçesiyle geçen yıldan bu yana notunu defalarca düşürdü. Firmanın finansal konumu, özellikle Çin hükümetinin gayrimenkul şirketlerinin borçlanma maliyetlerini dizginleme kurallarını belirlemesinin ardından erozyona uğradı. Söz konusu piyasa kuralları bir firmanın nakit akışı, varlıkları ve sermaye seviyeleri ile bağlantılı bir borç sınırı belirliyor.

Evergrande varlıklarını satabilecek mi?

Evergrande'nin satmaya çalıştığı birimler arasında şirketin enerji birimi ve emlak hizmetleri yer alıyor. Ancak şimdiye kadar herhangi bir yatırımcıyla anlaşma yapamadı ve firmanın herhangi bir satışı onaylayıp onaylamayacağı "belirsizliğini koruyor".

Haberde ayrıca şirketin Hong Kong'daki ofis binasını, Wan Chai'deki Çin Evergrande Merkezi'ni satmayı da değerlendirdiği belirtiliyor. Ancak bu çabalar da henüz meyve vermedi.

Evergrande, maliyetleri "kesin bir şekilde" kontrol etmek, satışları teşvik etmek ve varlıkları elden çıkarmak da dahil olmak üzere likidite sorunlarını hafifletmek için çeşitli önlemler almaya devam edeceğini açıkladı.

Çapraz temerrüt riskleri

Evergrande, artan sorunlarının daha geniş çaplı temerrüt risklerine de yol açabileceği konusunda uyardı. Şirketten yapılan yatırımcı uyarısında finansman belgeledi ve diğer sözleşmeler kapsamındaki mali yükümlülüklerini yerine getirebilme garantisinin olmadığı belirtildi.

Şirketin, borçlarını ödeyememesi halinde, mevcut finansman düzenlemesi ve ilgili alacaklıların ödeme talep etmesi kapsamında "çapraz temerrüt" durumunun ortaya çıkabileceği belirtildi. Çapraz temerrüt, tetiklenen bir temerrüt durumunun diğer mali yükümlülüklere yayılabileceği anlamına gelir. Bu da temerrütteki bir şirketin yükümlülüklerini yerine getiremediği diğer sektörlerde daha geniş etkilere yol açmasına neden olur.

 

Borsalarda düzeltme beklentisi artıyor

 

Konut satışlarında düşüş sürüyor

 

'Teknoloji hisselerindeki pozisyonlar gözden geçirilmeli'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muda14 Eylül 2021 22:15

    Milli gelirimiz yükselse ne olur sen ve tayfan o paranın hakkından geliyorsunuz

  • Topu at Ali, Ali topu at14 Eylül 2021 21:21

    Tövbe tövbeeee, tutan var ki atıyor, yazık olan tutmayanlara oluyor

  • ŞAZİMENT KILTIR14 Eylül 2021 21:09

    Çin de tırlar dolusu döviz var buna asla izin vermez eğer verir ise yangın diğer yerlere sıçrar.hata yapanıda hepsini asarlar bir daha da kimse hata yapmaz.

  • liberal14 Eylül 2021 17:16

    bu yalanlarin bitmesi icin 22 ay var

  • Vatandaş14 Eylül 2021 15:27

    Allah büyük...Sen vatandaşı aldatmaya devam et...

  • Emekli 14 Eylül 2021 14:34

    Yıl 2017 dolar kuru 3.42 emekli maaşı ile 900 dolar alırken yıl 2021 dolar kuru 8.50 emekli maaşı ile 500 dolar zor alınıyor. Şuanda 900 dolar 7500 tl yapıyor yani şu anda almam gereken emekli maaşı bu olması gerekiyor. Benim emekli maaşım 4492 tl BÜYÜKLERİMİZE DUYURULUR.

  • Emekliye emekli 14 Eylül 2021 21:22

    Emekli kardeş senin emekli maaşın yine iyi, yeni emekliler 1.500 ile başlıyor

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Eylül 2021 21:10

    Emeklinin ne zaman yüzü gülmüş ki şimdi gülsün arkadaşım.bizler maaş alabildiğimize seviniyoruz.Bülent Arınç ne diyor idi biz iktidardan gidelim muhalefet altı ay sonra memur işçi ve emekli maaşlarını asla ödeyemez demiş idi.