E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYeni bir emlak balonu mu oluşuyor?---

Yeni bir emlak balonu mu oluşuyor?

Yeni bir emlak balonu mu oluşuyor?
14 Eylül 2021 - 16:45 borsagundem.com

Pandemi sürecinin ardından konut fiyatları dünya çapında yükseliyor. Analistlerse ekonomik toparlanma iklimiyle birlikte bu fiyat artışlarının yeni bir emlak balonunu körükleyebileceği konusunda uyarıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel konut fiyatları, düşük faiz oranları, konut sıkıntısı ve bol miktarda hane halkı tasarrufunun konut piyasasını canlandırmaya devam etmesi nedenleriyle 2005 yılından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Financial Times’ın haberine göre, Emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank’ın raporunda, 55 ülkede ortalama yıllık fiyat değişimi Haziran ayına kadar geçen 12 ayda yüzde 9,2'ye yükseldiği görülüyor. Mart 2005'ten bu yana 12 aylık en hızlı fiyat artışı olan bu oran, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki %4,3’lük yükselişinin çok üzerinde. Emlak fiyatlarında olağanüstü yükselişlerin görüldüğü ülkelerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Rusya ve Almanya da dahil olmak üzerinde her üç ülkeden birinde çift haneli fiyat artışları görülüyor. Knight Frank verilerine göre; ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Türkiye ve Kanada nominal konut fiyatlarının %16’nın üzerinde yükseldiği ülkeler arasında.

Knight Frank'ın Uluslararası Konut Araştırmaları Başkanı Kate Everett-Allen konuyla ilgili açıklamasında, "Pandemi kaynaklı konut patlaması devam ediyor. Bu durum, teşvik önlemlerinin istihdamı koruduğu ve önemli tasarruflar sağladığı gelişmiş ekonomilerle sınırlı bir hikayedir" ifadelerine yer verdi.

Knight Frank'e göre, ortalama konut fiyatı artışı gelişmiş ekonomilerde gelişmekte olan ülkelere göre iki kat daha yüksek gerçekleşti. Sadece Hindistan ve İspanya da konut fiyatlarında düşüş görüldü.

Fiyatlar neden artıyor?

Goldman Sachs Ekonomisti Sid Bhushan, ABD, Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda'daki konut piyasalarındaki artışta "düşük faiz oranlarının ve evden çalışmaya geçişin konut talebini körüklemesinin" etkili olduğunu söyledi.

Oxford Economics’in bir başka araştırmasındaki verilere göre, ABD, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke için ortalama mortgage faiz oranları 2007'den bu yana yarıdan fazla düşüş gösterdi. Düşük mortgage faiz oranları, pandemi sürecinde gelişmiş ekonomiler tarafından benimsenen aşırı gevşek para politikalarının bir yansıması olarak görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre gelişmiş ekonomilerde harcamaları Kovid-19 kısıtlamalarıyla sınırlı hale gelen birçok hane halkının bol miktarda tasarruf yapabilmesi de konut piyasasındaki talep artışında etkili oldu. Satın alımlardaki artış talebi artırarak fiyatların yükselmesini desteklendi.

Bhushan konuyla ilgili açıklamasında, "Fiyat patlamasının çok fazla dikkat çekilmeyen bir nedeni de konut arzının sınırlı olmasıdır" diye de ekledi. ABD, Kanada ve İngiltere'de konut stokları tarihi derecede düşük seviyelere yakın seyrederken, inşaat malzemeleri ve istihdam sıkıntısı yeni inşaatlatı sekteye uğratıyor ve "konut sıkıntısını” daha da şiddetlendiriyor.

Konut piyasasındaki fiyat patlamasının daha ne kadar devam edeceği ise belirsizliğini koruyor.

Emlak balonuna dönüşebilir

Bank of America Ekonomisti Helen Qiao, Güney Kore'de de konut piyasasının güçlü talep ve düşük arz nedeniyle tarihi standartlara göre aşırı yükseliş gösterdiğini söyledi.

İngiltere'de, son dönemde hükümetin vergi teşviklerini geri çekilmesi piyasada bir miktar yumuşama oluştu. Yine de, Berenberg Kıdemli Ekonomisti Kallum Pickering, "ucuz para ve güçlü bir ekonomik toparlanmanın birleşimiyle konut fiyatlarındaki mini bir patlamanın gerçek bir balona dönüşebileceği" konusunda uyardı.

Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Stephen Brown’a göre aynı sorun Kanada için de geçerli olabilir. Brown ülkedeki konut fiyat enflasyonlarının "zirveye yakın" olduğunu belirtiyor. Ekonomist, satılan mülk sayısının düşmesi ve yeni konutların listelenme oranındaki azalma sebebiyle fiyatların daha da yükselme eğilimi gösterdiğini belirtti.

Çinli gayrimenkul devinin son çırpınışları

 

Ev sahiplerinin emlakçılık yalanı!

 

Emlak fiyatları neden yükseliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )15 Eylül 2021 08:22

    Bana bir ülke gösterin. İnsan kendi ülkesinde 30 yıl çalışsın, 1 ev alamasın.   Gerçektende ekonomi o kadar iyi değil bu sonuç ortaya çıkıyor. Diyeceksiniz ki sabır edin, sabırla bekleyin. Kaç yıl beklemek lazım ? yönetenelr 5 yıldır yönetmiyor. Sprunlar sürüyor. çözüm toki tarzı ev yapılanması olabilir. bir şehre fabrika kuracaksın, o fabrikadaki işçilerie sofordan ABd tarzı arsa +prefavrik tibi ev kuracaksın. her biride kredi çekecek hem çalışacak hem ödeyecek hem üretecek hemde yeni düzenli, depredeme dayanıklı yapılaşma olacak. Bunları bu ülke başaracak güçte. herkesde hem çalışacak devlete yuk olmayacka, hem evinin bedelini ödeyecek, hemde sigorta o bu kendi çalıştıkça ödeyecek. ama biz, iş yok, çalışan sgk sı yok, devlet sağlıgını oduyor, devlet işsizlik verıyor, adam işsiz çocuk kalitesiz beslenıyor, okul eğitimi geri kalıyor , kalitesiz hayat yaşıyor.. vb. vb. Almanya model, Kanada yada lazım...

  • Hee15 Eylül 2021 00:57

    Vatandaşlığa uygun ayaklarına fiyatları uçurdu yazlık veya sahil kesimindekiler ne olacak 250 bin doları veren tc oluyor bu kadar kolay.

  • Gerçekler 14 Eylül 2021 22:58

    Ayni araba fiyatlarinda olan şeyler şimdi de Konut sektöründe oluyor. Sebebi ise üretim sıkıntısı ve faizler. Alt nedenler de ise demir çelik fiyatlarindaki yuksek fiyatlar, cimentoda ki yüksek fiyat, ayrica işçilik maliyetleri, ayrica faiz oranlarinin yuksek oluşu nedeniyle konut alanda yok gibi görünüyor. Hem maliyetler artmış hemde konut faiz oranı yüksek olunca fiyatlar artıyor bildiğim kadarıyla. Nereye kadar devam eder bilinmez.

  • doğru15 Eylül 2021 09:57

    sebebi sadece girdi maliyetleri değil ,milyonlarca suriyreli aldın bunların herbiri beş çocuk doğuruyor bunlara ne konut yeter nede gıda hal böyle olunca herşeyin fiyatı artıyor talep arzın önünde gidiyor...

  • Sahininden 15 Eylül 2021 01:30

    MalZeme fiyatı %70-80 artmış. Konut fiyatları %300 artmış. Bu Pandemi fırsatçılığıdır ancak geri tepmeye başladı.. çoğunluk bu paralara konut vs almaz alamaz

  • Atakan14 Eylül 2021 22:30

    Yabancılara ev satışı bir süre için yasaklanmalı İstanbul'da artık üniversite açılmasına izin verilmemeli yabancıların oturma izinleri iptal edilip sınırdışı edilmeli benzer önlemler alınmalı yoksa gidişat iyi değil

  • muck14 Eylül 2021 21:32

    kANAL İSTANBUL YAPILSIN EV FİYATLARI DÜŞSÜN :D İstanbul trafiğide kökten iyileşip çözülsün.

  • Gerçekler 15 Eylül 2021 01:33

    Kanal İstanbul Devletin parası ile birikerini zengin etme projesidir

  • AHMET ÖZBİR14 Eylül 2021 22:21

    "muck" dostum KANAL İSTANBUL "İstanbul'un kurtuluşu" olacak, ancak "HİZMETE GICIK" olan gerici zihniyet "İSTEMEYYYUUZ, ÇÜNKÜ BİZ ŞAHLANIŞA KARŞIYIZ!" deyip duruyorlar, HİZMET ABİDESİ REİS'imi YORUYORLAR. Takma onları Uzun Adam, CUMHUR ARDINDAN YÜRÜR, VUR KAZMAYI, BİTİR TRAFİĞİ VE KANAL İSTANBUL'U."

  • burhan14 Eylül 2021 21:14

    yeni bir buhran yaklaşmakta,eli kulağında,2008 den beri yükselen borsalar birgün tepetaklak olacak.13 yıl boğa piyasası olmaz.

  • Vatandaş14 Eylül 2021 21:02

    Emlakkonut paravan şirket olmuş.Emlakkonut tüm büyük projelerde ortak.Fakat içten içe soygun var, yatırımcı yıllardır bu şirkette zararda.Hükümetin adamları bu şirketlerden uzak tutulmalı.

  • Erdi14 Eylül 2021 20:06

    Yandaş beton dökmeye yer arıyor. İstanbulun kuzeyine hemen 2 milyon ev yapılmalı yandaş kazanmalı. Ekgyo kazanmaz ama ahahaha

  • Sade Vatandaş Şakir 14 Eylül 2021 20:44

    İst seçimlerini niye saymadıklarını, yüz milyonlarca lira yeni kamu masrafına rağmen neden tekrarlattıklarını şimdi daha iyi anlıyorum.

  • Yavuz 14 Eylül 2021 18:56

    Sahibinden denen sitede 3-5 emlakçı ve Mütehit Bu siteyi yönetip manipüle ediyor .

  • Hüsün Tü 14 Eylül 2021 18:47

    Fiyatlar gerçekten çok yüksek. 1 milyonluk emlak 3 olmuş 4 olmuş. Sahiden olmuş. Ama milletin çoğunluğunda bu yeni durumu fiyatlayacak ekonomi yok

  • AHMET ÖZBİR14 Eylül 2021 18:01

    EMLÂK balonu, otomobil balonu, market balonu REİS'İM BUNLARI PATLATMALI, vatan evlatlarını SIKINTIDAN KURTARMALI.

  • Murat14 Eylül 2021 18:58

    BİST'in balonunu altı ay önce söndürdüler, yatırımcıya tuzak kuranlarla birlikte Hawai Adaları'da çek çek yaptılar.

  • Komedi14 Eylül 2021 18:33

    O balonlar Emlak Zenginlerinin !! İşine yarar

  • Emlak14 Eylül 2021 17:12

    İhtiyactan çok fazla daire var ana boş tutulan daire çok fazla. Buda sorun. Bir dairesi olan vergiden muaf olsun, ikinci daireye vergi verilsin. üçüncü daireye iki kat vergi ve sonrası her daireye katlamalı vergi getirilirse, daire satışları ve kiralama artar sanırım.

  • Mehmet Baydar14 Eylül 2021 17:03

    Zaten balon oldu. Bir çok bölgede konut satışları yüksek fiyat talebinden satılamıyor