E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü---

FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü

FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü
02 Mayıs 2024 - 10:57 borsagundem.com

ABD ekonomisinde enflasyon inatla yüksek kalsa da FED yönetimi uzmanlara göre beklenenden daha güvercin tavır sergiledi. Uzmanlar FED’in tavrının piyasaları sakinleştirmeye yönelik olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) dün sona eren para politikası toplantısı sonrasında faizlerin piyasaların öngördüğünden daha uzun süre yüksek kalacağının sinyalini verdi. ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı sonrasında yapılan açıklamada %2’lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilemediğini söyledi ve faiz indirimlerinin en erken bu yılın ikinci yarısına ertelendiğini açıkladı.

FED Başkanı Jerome Powell toplantı sonrasındaki basın açıklamasında, %2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlendiği konusunda güven kazanmalarının daha uzun bir süre gerektireceğini söyledi.

Ancak FED Başkanı aynı zamanda ABD enflasyonundaki son yükselişe rağmen yeni bir faiz artışının henüz gündemlerinde olmadığını da açıkladı. Powell, “Bir sonraki politika hamlesinin faiz artışı olmasının uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyorum” dedi. FED yönetimi 2023’ün yaz aylarından bu yana politika faizlerini 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,5 aralığında tutuyor.

ABD borsaları FED toplantısı sonrasında başlangıçta yükselişe geçse de hisse senetlerinin yönün günün ilerleyen saatlerinde tersine döndü ve ABD borsaları çarşamba gününü düşüşle kapattı.

Financial Times’ın haberine göre FED’in politika faizlerini 23 yılın en yüksek seviyesinde tutması, ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha yavaş büyümesini ve enflasyonun büyük ölçüde daha pahalı petrol fiyatları nedeniyle yükselmesini takip ediyor.

Uzmanlar ne diyor?

FED’den gelen yorumlar, bu yıl Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde birçok ABD'li seçmen için borçlanma maliyetlerinin daha yüksek kalabileceği anlamına da geliyor. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde bu yıl faizlerin düşmesini beklediğini söylemişti.

FT haberine göre Cornell Üniversitesi Ekonomi Profesörü Eswar Prasad, “Enflasyonun yükselmesi, büyümenin yavaşlaması ve siyasi takvimin giderek daha sıkı bir kısıtlayıcı haline gelmesiyle FED’in manevra alanı büyük ölçüde daraldı” açıklamasında bulundu.

Prasad, “FED’in 2023’te kararlı bir şekilde geride bırakmış gibi göründüğü stagflasyon hayaleti şimdilerde resme geri döndü” ifadelerine yer verdi.

Powell, ekonomideki durgunlukla birleşen 1970'ler tarzı enflasyon tahminine karşı çıkarak büyümenin güçlü kaldığını ve fiyat baskılarının yüzde 3'ün altında olduğunu söyledi.

JPMorgan Varlık Yönetimi Sabit Getirili Portföy Yöneticisi Priya Misra FED’in hâlâ para politikasının kısıtlayıcı olduğuna inandığını söyledi.

Misra, “FED piyasayı sakinleştirmeye çalışıyor ve bize para politikasının durumunu yeniden değerlendirmediklerini söylüyor. Powell, faiz artırımlarını gündeme getirmemek için çok dikkatli davrandı. Mesaja bağlı kaldı, bu yüzden mevcut piyasa tepkisini gördük” açıklamasında bulundu.

Nomura’nın Gelişmiş Piyasalar Baş Ekonomisti David Seif ise Powell’ın açıklamalarının beklenenden daha güvercin olduğunu söyledi.

Baş ekonomist, “Powell'ın FED yönetiminin yeni ve daha şahin bir tepkisini tanımlayacağına dair bazı korkular vardı. FED yönetiminin geçen yılın ikinci yarısında olduğu gibi enflasyonun düşmüş gibi göründüğünü ancak ilk çeyrek itibariyle bu tablonun tersine döndüğünü söyleyebileceğinden endişe ediliyordu” dedi.

FED’in çarşamba günkü kararı 2023’te ABD enflasyonun düşmeye başlamasından bu yana kaydedilen ilerlemenin bu yıl durduğunu gösteren son verileri takip etti. FED’in %2’lik hedefini dayandırdığı manşet bireysel tüketici harcamaları (PCE) endeksi mart ayında %2,7’ye yükseldi. Endeks şubat ayında ise %2,5 seviyesindeydi.

FED’in en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ve gıda ve enerji gibi değişken fiyatları dışarıda tutan çekirdek PCE göstergesi ise mart ayında bir önceki aya göre değişmeyerek %2,8’de kaldı.

Fed sonrası altın fiyatlarında son durum

 

Powell, “Faiz indirimlerini erteleyin” dedi

 

JPMorgan Fed'in faiz indiriminden emin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)