E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomiye dair kötü haberler artık borsalar için de kötü---

Ekonomiye dair kötü haberler artık borsalar için de kötü

Ekonomiye dair kötü haberler artık borsalar için de kötü
10 Nisan 2023 - 11:24 borsagundem.com

ABD’de resesyon tehdidi şiddetleniyor. Bu da, yatırımcıların artık ekonomiye dair kötü haberleri iyi haber gibi değerlendiremeyeceği anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde resesyon yani durgunluk tehdidi giderek kendini gösteriyor. Bugüne kadar ekonomiye dair kötü haberleri, faiz artırımlarında bir yavaşlama olarak değerlendiren yatırımıcılar için artık bu senaryo da sona ermiş gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yavaşlayan ABD ekonomisinin, Fed’i bir resesyondan kaçınmak adına faiz artırımlarında bir yavaşlamaya iteceğini düşünen yatırımcılar, resesyon ihtimali kaçınılmaz hale geldikçe ekonomiye dair olumsuz haberleri, piyasalar için iyi haber olarak göremiyor.

Bankacılık krizi endişeleri artırdı

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, durgunluk tehdidi, borsa yatırımcılarının artık ekonomiyle ilgili kötü haberleri iyi haber olarak görmeyeceği anlamına gelebilir. Yakın zamana kadar yatırımcılar, yavaşlayan bir ekonominin işaretlerini memnuniyetle karşılıyor ve bunun enflasyon düşerken bir durgunluğu önlemek için Fed'in faiz oranlarını yükseltmeyi yakında durduracağı anlamına geldiğini düşünüyordu. Piyasa gözlemcileri, geçen ayki bankacılık sorunlarının ardından, yatırımcıların potansiyel bir gerilemeden daha fazla korktuklarını söylüyor.

Moneyfarm Portföy Yöneticisi Michele Morra'ya göre, piyasa bu yıl odağını enflasyondan resesyona kaydırmış durumda. Morra, son istihdam verilerinin, enflasyonun yavaşladığına dair artan kanıtlara katkıda bulunduğunu ve ‘daha güvercin bir para politikası dikkate alınsa bile, asıl odak noktasının resesyon olduğunu’ söylüyor.

Geçen haftaki verilerin, ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırma döngüsünün nihayet iş gücü piyasası üzerinde bir etkiye sahip olduğuna dair yeni kanıtlar sağladığı görülüyor. ABD ekonomisine eklenen 236.000 yeni iş gücünü gösteren Mart ayı raporu güçlü olsa da, iş gücü piyasasının yumuşadığına dair bazı ipuçları da bulunuyor.

Ekonominin çökeceğine dair korkular

ABD merkezli insan kaynakları yönetimi şirketi ADP, özel sektörün Mart ayında ekonomistlerin beklediği 210.000 sayısının çok altında olacak şekilde, sadece 145.000 iş eklediğinin altını çiziyor. İşsizlik başvuruları verilerinin de beklenenden daha yüksek geldiğini görülüyor. Yatırımcılar Çarşamba günü açıklanacak Mart ayı tüketici fiyat endeksi verilerini ve Perşembe günü açıklanacak olan üretici fiyat endeksi verilerini bekliyor.

Infrastructure Capital Advisors CEO'su Jay Hatfield, ekonomik veriler için "Biraz kötü haberlerin iyi olduğunu ancak kötü haberlerin bu şekilde değerlendirilemeyeceğini düşünüyoruz” diyor. Hatfield, “İş gücü piyasasını zayıflatan şarkıyı uzatmak iyi, ancak ekonominin çökeceğine veya çatlayacağına dair korkular bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Hisse senetleri, zorlu bir 2022 yılının ardından bu yıl şimdiye kadar yönünü yukarı çevirmiş durumda. Bu süreçte Dow Jones yılbaşından bugüne yüzde 1, S&P 500 ise yüzde 6,9 artış gösterdi. 2023 kazanımlarına öncülük eden Nasdaq ise şimdiye kadar yüzde 15,5 oranında arttı. Ancak rallinin sürdürülebilirliği konusunda şüpheler bulunuyor.

Perşembe günü S&P 500 ve Nasdaq, son dört haftanın ilk kayıp haftasını yaşarken, Dow Jones tatil nedeniyle kısalan işlemlerde yüzde 0,6 gibi mütevazı bir kazanç elde etti. Borsa, Cuma günü kapalıydı ancak hisse senedi endeksi vadeli işlemleri, Mart ayı istihdam raporunun yayınlanmasının ardından kısaltılmış bir alım satım seansında küçük kazançlar kaydetti.

Yatay alım satım ortamı

Witan Investment Trust CEO'su Andrew Bell, “Yatırımcılar ve şirketler savunmaya geçmeleri gerekip gerekmediğine karar vermeye çalışırken, muhtemelen yatay bir alım satım ortamında olduğumuzu düşünüyorum” diyor.

Bell, piyasa katılımcılarının Fed'in faiz artırmayı bitirip bitirmediğinden emin olmadığını, ekonominin resesyona girip girmediğinin ve önümüzdeki haftalarda kazanç tahminlerine ‘bıçak darbesi' gerekip gerekmeyeceğinin belirsiz olduğunu söylüyor. İlk çeyrek kurumsal kazanç raporlama sezonu ise bu hafta başlayacak.

Infrastructure Capital'den Hatfield, son birkaç haftanın, S&P 500'ün son işlem aralığı olan 3.800 ila 4.200 puan zirvesine yakın işlem gördüğünü, bu nedenle geri çekilmelerin normal olduğunu söylüyor. Ancak Hatfield, şirketlerin ilk çeyrek için kazançlarını bildirmeye başlamasıyla S&P 500'ün 4.200 puan seviyesinin üzerine çıkabileceğinin altını çiziyor.

Süper düşüş eğilimi

Hatfield, “Kazançların çoğunun iyi olacağını düşünüyoruz” diyor. Hatfield, ABD ekonomisinin hala nispeten güçlü olduğunu ve önemli seviyede bir işsizlik olmadığını, ancak bazı analistlerin ‘süper düşüş eğilimi' gösterdiği için şirketlerin beklentileri aşmasının daha kolay olacağını da sözlerine ekliyor.

Analistler, ekonomik görünüm kötüleşirken ilk çeyrekte görünümlerini oldukça agresif bir şekilde düşürdüler. FactSet tarafından derlenen ortalama Wall Street tahminlerine göre, faaliyet karının geçen çeyrekte yüzde 6,8 oranında küçülmesi bekleniyor.

Şirket kazançlarına dair bu tahmin gerçekleşirse, bu, Kovid-19'a yanıt olarak uygulanan küresel kısıtlamaların ekonomiyi sarsmasıyla şirket kârlarının yüzde 30'dan fazla düştüğü 2020 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana kazançlarda yaşanacak en kötü üç aylık daralma olacak.

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon da dahil olmak üzere bazıları, bankacılık krizinin henüz bitmediği konusunda uyarıda bulunuyor. Yatırımcıların, kazançlarını bildiren ilk grup arasında yer alacak bankalara özellikle dikkat etmesi bekleniyor. Yine de Morra, bankacılık krizinin ilk çeyrek gelir raporlarına yansıdığını görmek için çok erken olabileceğini kaydediyor.

Ayı piyasası bitmedi, yeni dipler olabilir

Bazıları ise yaklaşan kazançlar ve borsa performansı konusunda daha az iyimser. SoFi Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young'a göre “4. çeyreğin yüzde 3,5'lik negatif büyümesinin ardından, 'kazanç durgunluğu' denen şeyin yani iki çeyrek üst üste negatif büyümenin yarısına gelmiştik ve eğer 1. çeyrek negatif bir sonuç yayınlarsa, kutuyu tamamen işaretlemiş olacağız” diyor.

“S&P 500 için ayı piyasası bitmedi ve ileride yeni dipler olabilir” diyen Young, “S&P'de tepeden dibe yüzde 30 veya daha fazla düşüşle sonuçlanan bir geri çekilme görebileceğimize hala inanıyorum” şeklinde konuşuyor. Bu, endeksin 3 Ocak 2022’de gördüğü 4.796 puan olan zirve seviyesinden 3.357 puana düşebileceği anlamına geliyor.

Young, “Muhtemel bir kazanç resesyonuna ilişkin kararı iki aydan daha kısa bir süre içinde alacağımıza göre, bu, piyasada bir geri çekilmenin er ya da geç başlaması için olgunlaşıp olgunlaşmadığımızı da gösterecek” diyor.

Açıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı

 

Ekonomistler uyarıyor: ABD’de kredi krizi başladı

 

'ABD ekonomisinin resesyona girmesi bekleniyor'

 

Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentisi

 

ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

 

Küresel piyasalar resesyon endişesiyle yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist10 Nisan 2023 19:57

    Moralinizi yüksek tutun, MB Tahtakale den dolar satın alarak rezervlerini artırmaya çalışıyor. Bu sayede çok yakında ekonomimiz şahlanacak ve bu şahlanmanın borsaya büyük bir pozitif etkisi olacaktır diye düşünüyorum.

  • Bik10 Nisan 2023 12:31

    BIST parasız kaldı, teknik olarak endeks yukarı gösterdiği halde piyasa sığ ve para girişi yok.

  • xyz10 Nisan 2023 11:45

    Korkmayın bize bir şey olmaz . Seçimleri bekliyor borsa Eğer biraz Kemal Kılıçtaroğlu nun kazanacağına ikna olur ise endeks 10 000 rahat olabilir diye yorumlara da rastlıyorum..Çünkü basına açıklama yapmış idi kemal bey.basına açıklama yapmış ve londra dan soros un bankasından 100-500 milyar dolar para getirecekmiş böyle olur ise endeksler patlar resmen diyor aracı kurumlar.Seçim rallisi başlamıştır arkadaşlar.Kemal her gün Tİk Tok dan çıkıp buna vurgulamaktadır.

  • Vt10 Nisan 2023 19:03

    Çapsizlara iktidar yok bu ülkede