E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: 'Fed Put' geri döndü---

Ed Yardeni: 'Fed Put' geri döndü

Ed Yardeni: 'Fed Put' geri döndü
11 Nisan 2023 - 13:39 borsagundem.com

ABD’de yaşanan bankacılık krizinin borsalarda çöküşe neden olması bekleniyordu ancak uzmanlar Fed’in bu çöküşün önüne geçtiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’ın (SVB) çöküşüyle başlayan bankacılık krizinin ABD borsalarını vuracağı beklentisi gerçekleşmemiş görünüyor. Bunda, Fed’in devreye girmesinin büyük etkisi olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa uzmanı Ed Yardeni, Fed'in SVB'nin çöküşünden bugüne kadar borsayı çökmekten kurtardığını söylüyor.

Borsaları çöküşten Fed kurtarıyor

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Piyasa Uzmanı Ed Yardeni'ye göre Fed, şimdiye kadar büyük likidite enjeksiyonları sayesinde Silicon Valley Bank'ın geçen ayki çöküşünün ardından borsayı çökmekten kurtardı.

Yakın tarihli bir blog gönderisinde Yardeni, geçen ay Silicon Valley Bank'ın çöküşünden kısa bir süre sonra açıklanan Fed'in Banka Vadeli Finansman Programı’na (Fed's Bank Term Funding Program - BTFP) işaret ediyor. Program, likidite stresini hafifletmeye yardımcı olmak için finansal kurumlara kısa vadeli krediler sunuyor. Bu, bankaların Mart ayı başlarında SVB'nin çökmesine yol açan mevduat akışı gibi durumlarda ellerinde yeterli para bulunmasını sağlıyor.

BTFP'yi Merkez Bankası’nın hisse senedi fiyatlarını yükseltmek için faiz oranlarını düşürme uygulamasıyla karşılaştıran Yardeni, “Aslında ‘Fed Put’ geri döndü. Gerçi bu sefer borsayı dolaylı olarak destekleyen bankaları durdurmayı amaçlıyor ama böyle. Asıl soru, bunun bir kredi sıkışıklığını ve borsa çöküşünü durdurmak için işe yarayıp yaramayacağı. Şimdiye kadar ise bunun çok iyi işe yaradığı görülüyor” diyor.

‘The Fed Put’, piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasaları, özellikle de ABD hisse senedi piyasasını canlandırmak için destekleyici para politikası ile adım atacağına dair inancı tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terim olarak öne çıkıyor.

Likidite stresi hafifliyor

ABD Merkez Bankası verilerine göre, Fed'in ortalama toplam kredi bakiyesi geçen hafta Mart ayının ilk haftasına kıyasla 311 milyar dolar daha yükselerek 326,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Yardeni, bunun ‘rahatsız edici' olan 2008 resesyonundan bu yana en keskin artış olduğunu söylüyor.

Ancak 5 Nisan'da sona eren haftada hacmin 31,6 milyar dolar düştüğü görülüyor. Bu, likidite stresinin hafiflemeye başladığının bir işareti olarak kabul ediliyor. ABD'deki tüm ticari bankalardaki banka mevduat çıkışlarının da, 29 Mart'ta sona eren yedi günde 107 milyar dolara düştüğü gözleniyor.

Resesyon ve yumuşak iniş senaryoları bir arada

SVB'nin geçen ayki çöküşü, banka ve bölgesel banka hisselerinde hızlı bir satış dalgasına yol açmıştı. Ancak sorunlu bankalar, kısmen SVB'nin tüm mevduatlarını destekleyen federal düzenleyiciler ve ABD Hazinesi'nin piyasalara hükümetin mevduat sahiplerini korumaya devam edeceğine dair güvence vermesi gibi hükümet müdahaleleri nedeniyle yeniden toparlanmaya başladı.

Yine de düşüş eğilimli piyasa yorumcuları, SVB'nin başarısızlığının ekonomiyi durgunluğa bir adım daha yaklaştırabilecek şekilde kredi koşullarını sıkılaştırma ihtimali taşıdığından, bu durumun hisse senetleri için daha fazla düşüş anlamına gelebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

DataTrek Kurucu Ortağı Nicholas Colas, önümüzdeki 12 ay içinde bir durgunluğun kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü söylüyor. JPMorgan stratejistleri ise tam aksi yönde bir görüş bildirerek, SVB'nin çöküşünün muhtemelen Fed'in ‘dönüşü olmayan noktayı geçtiği’ anlamına geldiğini söylüyor ve yumuşak bir inişin gerçekleşme olasılığının arttığını öne sürüyor.

Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak

 

Yardeni: Boğa piyasası başladı

 

Ekonomiye dair kötü haberler artık borsalar için de kötü

 

Bu göstergeye göre borsalarda yön yukarı

 

FED ve piyasa arasındaki kopukluk azalıyor

 

Charles Schwab: Kolay para dönemi bankacılık kriziyle sona erdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Nisan 2023 18:50

    PUT deil NAS olacak.... ondan iki yakanız bir araya gelmiyor :D

  • Mucise Reis : )11 Nisan 2023 15:18

    Alın Nebatiyi ..Görün ekonomi nasıl düzeltiliyor... FED med bu kadar adama gerek yok... CEO olarak atanabilir. dünyanın imrendiği ekonomi modelimizi...dünyanın kıskandığı ekonomi toplumumuzu oluşturdu. ABD isterse veririz... :D 50 milyar usd swap karşılığı