E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDüşük risk iştahı, küresel piyasalarda belirsizliğe yol açtı---

Düşük risk iştahı, küresel piyasalarda belirsizliğe yol açtı

Düşük risk iştahı, küresel piyasalarda belirsizliğe yol açtı
29 Haziran 2021 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasanın Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam (TDI) verisi öncesi pozisyonlanma iştahının düşük kalması nedeniyle belirsiz kaldığı vurgulanıyor

Haftanın ilk işlem günü data akışının cılız olması ve piyasanın Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam (TDI) verisi öncesi pozisyonlanma iştahının düşük kalması nedeni ile küresel hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Yalnız dün Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir haber piyasalar adına oldukça önemliydi.

Gazete haberine göre FED yönetiminin varlık alım miktarını azaltmaya karar verdiklerinde mortgage tahvillerinin alımını daha yüksek hızda düşürmeyi değerlendirdikleri belirtildi.

Öncelikle belirtelim ki; pandemi sonrası FED 120 milyar dolarlık varlık alım programı açıklamış ve tahvillerin dağılımını 40 milyar dolar mortgage, 80 milyar dolar ise devlet tahvili olarak belirlemişti. Medyada çıkan haberi değerlendirdiğimizde işte bu 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımının daha önce sonlandırılacağının hedeflendiği anlaşılıyor.

Son dönemde FED Başkanı Powell’ın ve diğer üyelerin piyasayı sakinleştirici açıklamaları sonrası enflasyonda yükselişin geçici olduğu ve bu sayede FED’in tahminlerden daha erken hamlede bulunmayacağına yönelik görüşler ağırlıklı. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %1.50 seviyesi altında kalmaya devam etmesi bunun bir göstergesi. Dolayısıyla dün medyada geçen haber piyasaları pek etkilemedi. Fakat şurası oldukça net ki; FED varlık alım miktarını azaltmaya yönelik sözlü yönlendirmelere başladı. Zamanlamaya yönelik mesajların ise Temmuz ya da Jackson Hole toplantılarının bulunduğunu Ağustos ayında verileceği beklentileri yüksek. Bu tarihe kadar özellikle istihdam ve enflasyona yönelik verileri yakından izlemeye devam edeceğiz. Şimdilik sözlü yönlendirmeler başarılı olmuş gibi gözükse de piyasanın tedirgin bir yapıya sahip olduğu unutulmamalı.

E-Data Teknoloji Pazarlama A.Ş.'nin halka arzında 29-30 Haziran tarihlerinde talep toplanacak. 

Asya hisse senetleri ABD'de S&P 500 ve Nasdaq Endekslerindeki rekor kapanışlara rağmen yüzde 1 gerileyen Japonya öncülüğünde negatif seyrediyor. Çin ana karasında Shenzen ve Şangahy endeksleri geriledi, düşüşlere Hong Kong Hang Seng Endeksi de eşlik etti. Nikkei 225 ve Topix Endeksleri azaldı. Güney Kore Kospi endeksi ve Avustralya Borsaları da kayba yöneldi. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, 1 Temmuz itibarıyla İngiltere'den yolcu uçuşlarını yasaklama kararı aldı. 

İngiltere’de 30 Ocak’tan bu yana en yüksek günlük vaka açıklandı, Delta mutasyonu nedeniyle 117 can kaybı yaşandı. 

Almanya'da Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler incelenen vakaların yüzde 35'inde ilk kez Hindistan'da görülen Delta varyantının bulunduğunu açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Demokrat üyeler tarafından hazırlanan ve ABD'nin Çin ile rekabet gücünü artırmayı, Pekin'e insan hakları konusunda baskı yapmayı öngören tasarıya karşı çıktılar.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Quarles, yüksek enflasyona neden olan tedarik zinciri dengesizlikleri ve güçlü talebin geçici olduğunu ve enflasyonun öngörülenden daha uzun süre yüksek kalması halinde Fed'in bu yanıt verecek araçlara sahip olduğunu söyledi. 

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankaların her krizde hükümetlerden onları kurtarmalarını bekleyemeyeceklerini söyledi. 

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'nin Fed'in varlık alımlarında azaltımı değerlendirmeye başlamasına imkan verecek şekilde, enflasyon hedefi konusunda "önemli ilerleme" sağladığını söyledi. 

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ECB'nin ekonomiye acil yardım tedbirlerinden uzaklaşmayı yakın zamanda tartışmasının büyük olasılık olduğunu söyledi. Ancak Guindos, bu konuşmayı şimdi yapmanın erken olacağını da vurguladı. 

Japonya'da işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 3,0'a yükseldi. Nisan ayında yüzde 2,8 olan işsizlik oranının Mayıs ayında yüzde 2,9 olması bekleniyordu. 

Japonya Finansal Hizmetler Ajansı'nın eski başkanı Toshihide Endo, Çin'in merkez bankası dijital parası ihracı yolunda ilerlediğini söyledi. 

AC Asia ex, Japan % - 0,50 satıcılı 

S&P 500 % - 0,12 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,12 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 29/06/2021

Altında son 5 yılın en kötü aylık performansı

S&P'den Türkiye için büyüme tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)