E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDüşen piyasalarda emeklilik portföyü stratejisi---

Düşen piyasalarda emeklilik portföyü stratejisi

Düşen piyasalarda emeklilik portföyü stratejisi
22 Haziran 2021 - 13:34 borsagundem.com

Borsalarda bir düzeltme yaklaşıyor olabilir. Emeklilik portföylerinizi borsalardaki diplerden nasıl koruyabilirsiniz?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin ardından gelen ekonomik toparlanmanın önündeki engellerden bir tanesi de piyasa düzeltmesi olabilir. Piyasalarda %10 ila %20 oranındaki düzeltmeler yatırımcıları kısa ve uzun vadeli hedeflerini değiştirmeye mecbur bırakmayabiliyor.

Korona virüs pandemisi aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte yavaş yavaş etkisini kaybederken piyasalarda düzelmeye yönelik endişeler de gündemde. Moody’s Analytics Ekonomisti Mark Zandi piyasalarda %10 ila %20’lik bir düzeltmenin yaşanabileceğine yönelik uyarıda bulundu.

Piyasalarda bu oranlarda görülebilecek olan düşüş ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) mevcut politikalarından kaynaklanacak. Zandi CNBC’ye yaptığı açıklamada, dip hareketinin şimdiden başlamış olabileceğini söyledi. Piyasalarda görülen bazı düşüş trendlerinin aksine, bu aşağı yönlü harekette hisselerin tam toparlanma göstermesi zaman alabilir.

Uzmanlar yatırımcıların piyasalarda görülen düşüşlerin emeklilik portföylerinin yapısını bozmaması gerektiğini söylüyor. Emeklilik portföyleri söz konusu olduğunda, uzmanların hemfikir olduğu tek bir tavsiye var: Hedeflerinizden vazgeçmeyin.

1. Kısa vadeli hedeflerinize öncelik verin

Emeklilik portföyünüzü ve diğer yatırımlarınızı piyasaların zorlu dönemlerinde gözden geçirirken, ne kadar sürede paraya ihtiyacınız olacağını göz önünde bulundurun. Allworth Financial’ın kurucularından Finans Danışmanı Scott Hanson, “hisse sahipliği her zaman uzun vadeli bir yatırım olmalı.

Bu ise beş yıl ve daha uzun süre anlamına geliyor” dedi. Eğer hisse yatırımlarınız varsa ve bu parayı gelecek yıl çocuğunuzun okul masrafları için kullanmayı planlıyorsanız ya da bir ev satın almayı düşünüyorsanız, Hanson’a göre şimdi satış için uygun bir zaman. Atlanta merkezli Oxygen Financial CEO’su Ted Jenkin ise beş yıl ve daha uzun süreli hedefler için yatırımlarınızı sabit getirili fonlara yatırmanızı tavsiye ediyor.

2. Uzun vadeli hedeflerinizi hatırlayın

Size en uygun yatırım kararlarını alırken, yaşınız kilit önem taşıyor. Jenkin, “eğer 70 yaşındaysanız paranızın %70’ini hisse yatırımında kullanmanıza gerek yok” dedi. Açıklamasının devamında, “paranızın %70’inin sabit getirililerde bulunması gerekiyor” ifadesini kullandı. Blue Ocean Global Wealth CEO’su Marguerita Cheng, yatırımcıların yatırımlarını sepetlere ayırması gerektiğini düşünüyor.

Kısa vadeli hedefler için kullanılacak olan para güvenli yatırımlarda yer alırken, orta ve uzun vadeli hedefler için kullanılacak olan yatırımlar kademeli olarak daha riskli yatırımlara yönelebilir. Cheng, özellikle de emeklilerin değer fonlarını ya da kısa vadeli tahvil fonlarını değerlendirebileceğini söyledi. Bu şekilde zarar ederek satış yapmaktan kaçınabilirler.

3. Dipten alım yapın

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre düşüş trendinde olan ya da yüksek volatiliteli piyasalar, fiyatlar düştüğünde hisse alım fırsatları yaratıyor. Bu da Cheng’e göre düzenli olarak emeklilik portföyünüze katkıda bulunmanız gerektiği anlamına geliyor. Cheng, “yatırımcılar mevcut nakitlerini kullanarak riskleri düşürebilir ve var olan yatırımlarını ellerinde tutabilirler” dedi.

Piyasalar düşüşteyken yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken bir diğer konu da, emeklilik portföylerine düzenli olarak yaptıkları katkıların miktarını artırmak. Jenkins, portföylerde bulunan nakitleri düşüş dönemlerinde düşük fiyattan hisse alımı yapmak için kullanmanın, piyasalar yeniden yükselişe geçtiğinde yüksek getiri sağlayacağını söyledi.

Citi, petrol fiyatına dair beklentilerini yükseltti

 

Borsada toparlanma çabasının sürmesi bekleniyor

 

Kurumsal yatırımcılar kripto para fonlarından çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)