E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünyada idam edilenlerin sayısı yüzde 20 arttı---

Dünyada idam edilenlerin sayısı yüzde 20 arttı

Dünyada idam edilenlerin sayısı yüzde 20 arttı
24 Mayıs 2022 - 11:33 borsagundem.com

Uluslararası Af Örgütü'nün 2021 İdam Raporu'na göre geçen yıl en az 18 ülkede 579 kişi idam edildi. İdam verilerini paylaşmayan Çin’de ise bu sayının binleri aştığı düşünülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, 2021'de 18 ülkede en az 579 kişinin idam edildiğini açıkladı. Raporda, 2021'de infaz edilen idam cezalarının 2020'ye kıyasla yüzde 20 arttığına işaret edildi. İnfaz edilen idam cezalarının bir önceki yıl pandemi sebebiyle düşüş göstererek, son zamanların en düşük seviyesi olan 483'e gerilediği belirtildi. 

Salı günü Berlin'de açıklanan raporda, saptanan idam vakalarının, verilere tam olarak ulaşmada yaşanan sıkıntılar yüzünden çok daha yüksek olduğunun tahmin edildiği vurgulandı.

İnfazların çoğu Çin'de

Uluslararası Af Örgütü raporuna göre infazların çoğu Çin'de gerçekleştirildi. Raporda, Çin hükümetinin idam cezaları ile ilgili verileri devlet sırrı olarak değerlendirdiği ve infaz sayılarını açıklamadığı ifade edilirken, bu ülkede binlerce kişinin idam cezasının infaz edildiği varsayıldı.

Raporda ayrıca Kuzey Kore ve Vietnam'da da infaz edilen idam cezaları ile ilgili veri eksikliği ve doğruluğu bağımsız kaynaklarca teyit edilemeyen açıklamalar yüzünden kesin rakamlara ulaşılamadığına dikkat çekildi.

Bilinen ülkeler ve sayılar

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Çin hariç bilinen en fazla infaz şu ülkelerde gerçekleştirildi:

İran: 314

Mısır: 83

Suudi Arabistan: 65

Suriye: 24

Dünya çapındaki artış, özellikle İran'daki uyuşturucu suçlarından dolayı infaz edilenlerin sayısındaki yükselişten kaynaklanıyor. Suudi Arabistan'da da infaz sayısı bir önceki yıla göre iki katına çıktı.

İdam edilenlerin dörtte biri kadın

Uluslararası Af Örgütü, idam sayılarındaki artışa karşın, ölüm cezalarının kaldırılması yönünde uluslararası eğilimin devam ettiğini açıkladı. 2021'de Sierra Leone, Kazakistan ve Papua Yeni Gine idam cezalarını kaldırılmak için harekete geçti.

Raporda geçen yıl, 18 ülkede infazların gerçekleştirildiğine vurgu yapılırken, bu sayının istatistiklerin tutulmaya başlamasından beri tespit edilen en düşük ülke sayısını ortaya koyduğu belirtildi.

Rapora göre idamlar ağırlıklı olarak baş kesme, asma, zehirli iğne enjekte etme ve silahla vurma şeklinde yapılıyor. İdam edilenlerin yaklaşık dörtte birinin kadın olduğu bilgisi de rapora yer aldı.(DW)

İsveçli akademisyen idam edilecek

Devlet Bahçeli: İdam gelmeli

Suudi Arabistan 81 ajanı idam etti

O ülkede idam cezası resmen kaldırıldı

BM: Yemen'deki idamlar 'savaş suçu'

Pakistan Sri Lankalı fabrika müdürünün öldürülmesine ilişkin 6 kişiyi idam edecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik24 Mayıs 2022 14:17

    Türkiye'de son idam  25.10.1984 tarihinde gerçekleşmiş. Cumhur ittifakı zaman zaman gündemi değiştirmek için idam cezasının tekrar geri getirilmesini istese de siyasi iktidarın döneminde  son nokta konulmuş,"14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı kanunla Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır."