E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones’un yükseliş sevinci tahvil yatırımcılarına yansımadı---

Dow Jones’un yükseliş sevinci tahvil yatırımcılarına yansımadı

Dow Jones’un yükseliş sevinci tahvil yatırımcılarına yansımadı
25 Kasım 2020 - 10:42 borsagundem.com

Dow Jones’un 30,000 puana yükselişi tahvil yatırımcılarıma yansımadı. Piyasalardaki normale dönüş rotasyonu, ABD hazine tahvillerine ulaşmadı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük tahvil piyasasında öfke yükselişte. Öncelikle ABD başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizlik yatırımcıları ABD hazine tahvillerinden uzaklaştırdı ve tahvillerdeki yükselişin önüne geçti. Ancak Joe Biden’ın bir sonraki ABD başkanı olacağı belli olduktan sonra ve Pfizer korona virüs aşısı konusunda umut veren bir açıklama yaptığında ölçüt olarak kabul gören 10 yıllık tahviller, Mart ayından bu yana ilk kez %1 seviyesine ulaşmak üzereydi. Ne de olsa, hisseler ekonomiye yönelik iyimserlik sayesinde rekor seviyelerdeydi. Tahvillerin de tüm piyasaları etkileyen bu iyimserlikten fayda göreceği düşünülüyordu.

Ancak bu düşünce gerçekleşmedi. 10 yıllık tahviller geçtiğimiz hafta %0,86’ya düştü ve olumlu aşı haberlerinin ardından piyasalarda görülen tüm kazançları sildi.

Bu hafta çekişmeli eyaletlerde Biden’ın zaferi kesinleşirken ve aşı cephesinden gelen olumlu haberlerde artış görüşürken, tahviller yalnızca %0,88 seviyesine yükseldi ve eğri 20 Kasım tarihinden bu yana tahvillerde görülen durgunluktan bir miktar uzaklaşmaya başladı. Sonuç olarak, dünyanın en büyük ekonomisi için ilerleme yolunda bir teşvik yok.

Diğer yandan hisse piyasaları, çok daha farklı işaretler veriyor. Dow Jones Industrial Average Salı günü ilk kez 30,000 seviyesinin üzerine çıktı ve korona virüs pandemisinden zarar gören şirketlerin hisseleri, endekse 1987 yılından bu yana en iyi ayını yaşatarak ralli gerçekleştirdi. 

Bunun nedeni, yatırımcıların aşıların ve sorunsuz bir başkanlık geçişinin ABD ekonomisini, yakın zamanda normale yakın bir seviyeye getireceğine dair inancı. Boeing Co. %5 oranında artış gösterirken, JPMorgan Chase, American Express ve Chevron %3’lük yükselişler yakaladı.

Emtia piyasalarında bile görünüm olumlu seyrediyor. Genellikle ekonominin sağlığının ve risk iştahının ölçütü olarak görülen bakır-altın oranı dikkat çekiyor. 

Bunun nedeni, bakırın fiyatının küresel sanayi büyümesine yönelik işaretler verirken, altının popüler bir güvenli liman varlık olarak görülmesi. Bu oran, bu yılın ilk dönemlerinde, en son 1980’lerde görülen bir düşüş yaşadı. O dönemden bu yana, hızla yükseldi ve Salı günü pandemi öncesi seviyelerine ulaştı.

Aynı zamanda, genellikle yansıttığı, hazine tahvillerinden de, hisse piyasaları gibi farklılaştı. Bloomberg’in haberine göre,

oran Eylül ayında çok daha düşük seviyelerdeyken bile, DoubleLine Capital Baş Yatırım Danışmanı Jeffrey Gundlach, bu oranın 10 yıllık hazine tahvili getirilerinin %1,25’e yakın olması gerektiğine işaret ettiğini söylemişti. Ancak o dönemde hazine tahvillerinin getirileri %0,7 seviyesindeydi.

Tahvillerin, normale dönüş programını benimseyememiş olmasının bazı mantıklı açıklamaları var. 

Bunlardan birincisi, hazine tahvillerinin, ABD Merkez Bankası (FED)’in hamlelerine bağlı olması. Birçok diğer varlık, doğrudan merkez bankasının politikalarından etkilenmiyor. FED yetkilileri de “istihdam piyasası koşulları, komitenin maksimum istihdam değerlendirmesiyle uyumlu hale gelmeden ve %2’lik enflasyon hedefi yakalanmadan” fon oranlarının yükseltilmeyeceğini açıkladı.

Bu açıklama da, ABD ekonomisinin faiz oranlarının yükselişinin yakın bir ihtimal olarak görüldüğü bir noktaya bile oldukça uzak olduğunu gösteriyor.

Dolayısıyla ABD’de iki yıllık reel getirilerin, 2014’ün Haziran ayından bu yana ilk kez, Salı günü %-1,4’e düşmesi sürpriz olmadı. FED kesinlikle gelecek birkaç yılda faiz oranlarını sıfıra yakın tutacak. 

Özellikle de seçilmiş başkan Biden’ın ABD Hazine Bakanlığı için seçtiği Janet Yellen’ın kongreyi daha fazla ekonomik teşvike ikna edebilmek için düşük faiz oranlarına ihtiyaç duyacağı düşünülürse, yakın zamanda bir yükselişin oldukça uzak bir ihtimal olduğu görülüyor. Aynı zamanda, parasal ve mali politikalar arasında koordinasyonun sağlanması fiyatları da yükseltebilir.

Uzun vadeli hazine tahvillerinin zamanla mesajı alacağını düşünmek oldukça mantıklı. FED’in gelecek ay yapma ihtimali olan, tahvil alımlarının ağırlıklı olgunluk ortalamasını genişlettiği yönündeki bir açıklama, yatırımcıların satış yapmasına engel olan faktörlerden biri. Analistlere göre bu durum, ABD’de bazı acil durum destek kredilerinin süresinin dolması konusundaki endişeleri dengeleyebilir.

Belki de oldukça düşük hazine getirileri pandeminin ekonomi üzerindeki etkilerinin son bulma ihtimalindeki yükselişe ve diğer piyasalardaki büyük hareketlere rağmen devam edecek. Aynı zamanda, FED halen her ay 80 milyar dolarlık hazine tahvili alımına devam ediyor. 

Ancak durağan getiri eğrisi ve uzun vadeli faiz oranı düşüşü, banka hisselerinin rallisini sürdürmelerini zorlaştıracak. Negatif reel getiriler ise genellikle altın alımı için bir tetikleyici olur, bu da bakır-altın rasyosunun daha da yükselmesinin önüne geçebilir. Yükseliş bekleyen tahvil yatırımcılarını daha fazla öfke bekliyor.

 

Borsalardaki yükseliş hız kesmeyecek

 

Gordon: Bitcoin fiyatı 74 bin dolara doğru gidebilir

 

Küresel piyasalarda pozitif seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)