E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDöviz kurlarından etkilenecek şirketler---

Döviz kurlarından etkilenecek şirketler

Döviz kurlarından etkilenecek şirketler
24 Haziran 2015 - 09:03 borsagundem.com

Borsa İstanbul 100 endeksi dün itibarıyla bankacılık hisselerinde görülen satışlarla yükselişe ara verdi

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan sabah stratejisi analiz raporunda, yurt içi piyasalar için riskler değerlendirildi. Borsa İstanbul için yapılan değerlendirmede endeksin yönü tahmin edilirken, döviz kurlarından etkilenen, kar/zarar yazan şirketlerde analize tabi tutuldu. raporda yer alan görüşler şöyle:

"Dün TCMB tüm parametreleri sabit tuttu. Şu anda Türk piyasası risk parametreleri ile işlem görmekte. Para politikası hassasiyeti düşük. Yurtdışı riskler kur oynaklığında yurtiçi riskler de CDS de fiyatlanıyor. TCMB'nin kararı ve enflasyonun kısa vadede düşeceğine yönelik güvercin ifadeleri kur için negatif olsa da risk parametrelerindeki iyileşme kur ve varlık fiyatlarını desteklemekte. Diğer yandan, bankacılık hisselerinde yoğunlaşan satışların etkisiyle BIST100'ün dün bir miktar soluklandığını izledik. Lira'nın hem sepet bazında değer kazanması hem de dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı görece güçlü durması yurtiçi piyasalardaki iyimserliğin sürdüğünün işareti. Dolayısıyla kar satışlarını olağan ve sağlıklı olarak değerlendiriyoruz. Bu sabah küresel piyasalarda pozitif bir görüntü hakim. Endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Olumsuz bir haber akışı gelmedikçe de alıcılı seyir devam edebilir. Ayrıca, Milletvekillerinin yemin töreni biterken, Meclis Başkanı ilk iki tur oylaması haftaya Salı gününe ertelendi. Bu süreçte hükümet kurma süreci daha da belirginleşecektir. Zaman azaldıkça pozitif tarafta duran endeks, alım yönündeki gücünü koruyabilir.
   
Bilanço döneminin sonuna yaklaşmaktayız. Döviz kurlarının Haziran ayı sonundaki kapanışları döviz varlıkları ve yükümlülükleri olan şirketlerin bilançolarını etkilemektedir. 22 Haziran itibariyle Dolar ilk çeyrek kapanışına göre %2,6 oranında, Avro ise %7,4 oranında değer kaybetti. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler bu durumdan olumsuz etkilenmekteler. Mevcut durumda şirketlerin ilk çeyrek sonundaki döviz pozisyonlarını koruduklarını varsayarsak ikinci çeyrek için şöyle bir tablo ile karşılaşmaktayız:
   
Türk Telekom (TTKOM) 146mn TL,  Migros(MGROS) 61mn TL,  Anadolu Efes (AEFES) 46mn TL, Coca Cola İçecek (CCOLA) 24mn TL, Ford Otosan (FROTO) 49mn TL, Tofaş Oto (TOASO) 44mn, Torunlar GYO  (TRGYO) 37mn TL ile kur farkı gideri yazarak söz konusu artışlardan olumsuz etkilenebilecek şirketler olarak ön plana çıkıyor. Ford ve Tofaş Oto Avro'nun değer kaybından olumsuz etkilenmelerine rağmen gelirlerinin önemli kısmı yurtdışından geldiği için söz konusu olumsuzluğu kompanse etmektedirler. Migros ve Anadolu Efes yurtdışı gelirleri düşük iken Coca Cola'nın gelirlerinin yaklaşık yarısı yurtdışından geldiği için söz konusu olumsuz durumdan asgari düzeyde etkilenmektedir. Bilançosunu Dolar bazında tutan Türk Hava Yolları (THYAO) ise mevcut durumda 105mn TL kur farkı gideri yazmaktadır.  Tüpraş (TUPRS)'ın olası kur farkı gideri ise 80mn TL iken bilançosunu Avro cinsinden tutan Tav Havalimanları (TAVHL)'nın mevcut durumdaki kur farkı gideri sadece 15mn TL'dir. Enka İnşaat'ın döviz pozisyon fazlası yüksek gözükmekle birlikte bilançosunu Dolar cinsinden tutuğu için  kur farkı geliri yaklaşık 35mn TL ile sınırlı kalmaktadır.  Döviz borcu yüksek olan enerji şirketlerinden ise Ak Enerji (AKENR), Zorlu Enerji (ZOREN) ve Aksen Enerji(AKSEN) yaklaşık kur fakı giderleri 25mn TL olarak görülmektedir.
   
Haziran sonu döviz kapanış kurlarına bağlı olarak bu hesaplamalar değişebilecektir.  Genel olarak ilk çeyrekte dolardaki yüksek artışın ardından, ikinci çeyrekte kur farkı giderlerinde, kurların bu seviyede kalması durumunda ciddi bir düşüş kaydedileceği görülmektedir. Euro cinsi açık pozisyonları nedeniyle ilk çeyrekte olumsuz etkilenmeyen şirketlerin (FROTO, TOASO, MGROS) ise ikinci çeyrekte düşük de olsa kur farkı gideri kaydedeceği hesaplanmaktadır. Şirketlerden özellikle Türk Telekom'un kur farkı giderinde ciddi bir düşüş kaydedeceği, diğer taraftan ilk çeyrekte oldukça yüksek kur farkı geliri kaydeden THY'nin ise ikinci çeyrekte kur farkı gideri kaydedeceği görülmektedir. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)