E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları Döviz kurlarında sert dalgalanma---

Döviz kurlarında sert dalgalanma

 Döviz kurlarında sert  dalgalanma
21 Aralık 2021 - 08:10 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomik tedbirler sonrası dün akşam yüzde 30'ların üzerinde gerileyen döviz kurlarında düşüş sabah saatlerinde de devam etti. Ancak Borsa açıldıktan sonra yön tekrar yukarı döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine sonrası yeni ekonomik tedbirleri açıklaması sonrasında dolar/TL'de günü yüzde 23 düşüşle tamamladı.Saat 09.24 itibarıyla yüzde 17 oranında daha değer kaybeden dolar 11.14 liraya kadar geriledi. Borsa açıldıktan sonra bugünkü kayıpların önemli bir kısmını geri alan dolar saat 10.34 itibarıyla 13 liranın üzerine çıktı. Saat 11.11 itibarıyla da yüzde 4 oranında yükselişyle 14 liranın üzerine çıktı. Dolar gün içerisinde en düşük 11.10 lirayı en yüksek 16.69 lirayı gördü. 

Dün 18,40'a kadar çıkan ancak akşam saatlerinde yaşanan sert geri çekilmede 12,61'e kadar gerileyen dolar/TL, kapanışı 13,43'ten yaptı. Benzer grafiklerle gün içerisinde 20,80 ile rekor kıran euro/TL de 14,24'e kadar geriledikten sonra 15,16'dan günü noktaladı. Euro günün ilk işlemlerinde ise yüzde 16 oranında daha gerileyerek 12.52 lira oldu. Saat 11.11 itibarıyla yüzde 4 prim yapan euro 15.76 lirayı gördü. Euro gün içerisinde en düşük 12.59 lirayı en yüksek ise 18.37 lirayı gördü. 

Hem dolar ve hem euro için saat 19.00 sularında görülen gün içi zirveler baz aldığında 4-5 saat içerisindeki düşüş her iki kur için de yüzde 31,5 olarak gerçekleşti. Bu sabahki kayıplarla birlikte zirveye oranla kayıplar yüzde 40’ı geçti. Ancak borsa açılıştan sonra yükselişe geçen kurlar neredeyse dünkü kapanış seviyesine geldi. Kurlardaki geniş marj içerisinde yaşanan dalgalı seyrin devam etmesi bekleniyor.

DÖVİZ NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ?

Döviz kurlarında atak devam ederken, döviz mevduatının çözülmesi ve yastık altını ekonomiye kazandırmak amacıyla sürpriz bir hamle geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, "Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak" dedi.

Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara da doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verileceğini açıkladı.

Türk Lirası mevduatlarına yeni düzenleme

 

"TL mevduata kur farkı ödemesi, örtülü faiz artışı"

 

Kabine ekonomi gündemiyle toplandı: Erdoğan'dan kritik açıklamalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sinirli21 Aralık 2021 17:51

    yeni ürünle alakası bile yok düşmenin,alım satım arasında makas farkı olmasın da bakın nasıl uçuşa geçiyor hepsi.

  • HASAN TOSUN21 Aralık 2021 12:24

    TEDBİRLER ACİL YARINA KALMADAN UYGULANIRSA DOLAR 7-9 TL.YE GELİR.DÖVİZ BÜROLARINDA ALIM SATIM ARASI 2-3 TL. FARK VAR.HALK PARASINI DÖVİZ BÜROLARINA KAPTIRMASIN ,DOĞRUDAN ZİRAAT BANKASINA TL. HESABINA YATIRSINLAR,KAYIPLARI OLMAZ VE DOLARDA HIZLI DÜŞER,TAVAN FARKI  OLMAZ.

  • Bika21 Aralık 2021 11:23

    USD/TL ,kripto varlık gibi işlem görüyor.Dün gece satanlar 11 olunca alıma geçip  yerine koydular.

  • düşünen adam21 Aralık 2021 11:02

    BU BİR TEZGAH DEĞİLMİ  ???   arkadaş madem döviz bu kadar sert düşürülecekti.  millete neden haber vermediler de   gece ansızın  %50 ye yakın  düşürüverdiler ???   bu resmen  planlı bir iş  finansal oyun tuzağı   değil mi ??  benim gibi milyonlarca kişi ve  firmalar 17-18 TL den dolar aldılar. şimdi acayip zarar ettik. devlet  bu zararlarımızı karşılayacak mı ?  dün gece ki operasyon için halka haber verilmesi gerekmez miydi ??   

  • dsd21 Aralık 2021 11:19

    almasaydın. aç gözlüler. iyi oldu. 

  • Nedim21 Aralık 2021 10:54

    bu ülkede hep devlet vatandaşını vatana ihanet ile suçlar ama hep devlet halkına pusu atar, ihanet eder

  • Mucise Reis ;)21 Aralık 2021 10:34

    not. Ben ömrümde bu kadar kısa sürede bu kadar çok para kazandığımı bilmiyorum... nasıl mı oldu ? veriler, öncüler, oluşturdugunuz bilgilerin veri sonuçları çok önemli... sisli havada, karanlık havada kuzey kutup yıldızını görüp yön bulmak gibi bişe. sistem yoksa ciddi sıkıntı sorunlar yaşardım. verilerin birbirine uyumu beni okyanustan karaya çıkartt. kesinlikle veriler öncüler sisteminiz grafikler ekran full dolu olmalı. yoksa çok zor gerçekten. Attığım hamlelerin toplamı kar olarak bana dondu. ssitem çok öneml. en modern silahlı donanımlı gemi okyanusta olsada yonunu göremeyen bir kaptan kazanmakta zorlanacaktır.. bol şans... görelim artık pakat içini kahvelerimizi yudumlarken... bilelem bakalım usd 11.28 altına kalıcı gidecekmı yoksa tepede mı gezecek... 13 üzeri...MERKEZ GEREKRİSE FAİZ DAİL ELİMDE imkanları kullanırım dese, kullanmasada, usd anında tek hane olacak. Bu netleşti.

  • Mucise Reis ;)21 Aralık 2021 10:29

    Ayşe teyze para yatırdı. 2 gr altın.. Mahallenin dedesi yatırdı 20usd kefen parası, emekli 1800 tl maaş aldı altı ılk gun gr altın bozdurup kullanacak ay sonu kıra 2 gr.... HANS GELDİ yuzbın usd yatırdı emeklı alanyad ayaşıyor... robertta teyze geldı 2,5 milyon usd yaa tl yatırayım emeklıyım turkıyedne el aldım param garantı olsun... devletımız TL ye yatan paralara tek tek kefıl oldu usd karşılıgını tamamladı. Devletımız bütün bireylerden aldıgı dolay vergileri tahsıl edıp parası olanın parasına farkı kapattı... ne oldu ? zeytın yağ alacak insan ucuza mı aldı ? ekmek alan un alan makarna alan ucuzluk hissetti mi ? ... transfer edılen futbolcuların tl çevirip usd agrantı farklarını a dan z ye millet ödeyecek.. ama faiz artışı olsa ne olacaktı ? zamlar gelmeyecek, birikimler yanmayacak, usd asla 10 tl gormeyecek kasadakı para erimeyecekti.... Şimdi birileri çıkmış kahraman yaratmaya, destan yazmaya çalışıyor. :D iktisad bilimdir. yakılanlar yananlar çok fazla...

  • Mucize cevap21 Aralık 2021 12:10

    Aynen dediklerin dosdoğru tespitlerFAİZİ GÜNAH KEÇİSİ YAPARAK ORTACAĞ GERİSİNDE KALMIŞ BUGÜN İÇİN EN UFAK DEGERİ GECERLİLİGİ OLMAYAN DOGMALARLA İNSANLARI ENAYİ YERİNE KOYARAK SÜREKLİ UYUTTULAR

  • Finas 06 merkez21 Aralık 2021 09:44

    BUNA -U - DÖNÜŞÜ DERLER .YANİ BİR ÇEŞİT FAİZ ARTIRIM.TABİ OLAN MİLLET ......

  • osmanlı torunu21 Aralık 2021 10:35

    erdoğan 19 yıldır faizcileri besledi hep, doları düşük tutmak için dünyada görülmeyen yüksek faizleri verdi. Şimdi oy için milli ve dini kavramları kullanıp faiz haram dediğine bakmayın, Hazinenin %22 faiz verdiğine bakın. millet enayi mi Hazine %22 ile borçlanırken parasını %14 faizle bankaya yatırecak

  • Ahmet Özbir21 Aralık 2021 09:40

    devlete güvenip ihracata yönelen, 17tlden ara malı ithal edip üretim yapan ihracatçı dolar 11 olunca iflas edecek

  • Yorum21 Aralık 2021 09:35

    Adam bir konuştu dünya durdu döviz altın hatta bitcoin bile yerle bir oldu. Reis düne kadar nerdeydin kılıcı erken gösterseydin fiyatlar uççmazdı

  • ölüm yagcilar unutmayin21 Aralık 2021 08:47

    sira simdi yagcilar ne oldu dolor yuksek simdi ne yapin yagcilar sutculer kagitcilar sucular peynirciler yapin indirim sira sizde disardan geliyor simdi disardan geliyor ölüm unutmatin yagcilar peynirciler kagitcilar ölüm var

  • pala21 Aralık 2021 09:39

    pahalıya alınan ürünleri ucuza satıp zarar edemezler ki.