E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk Lirası mevduatlarına yeni düzenleme---

Türk Lirası mevduatlarına yeni düzenleme

Türk Lirası mevduatlarına yeni düzenleme
20 Aralık 2021 - 20:09 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen 2021 yılının son Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana gündem maddesi ekonomi olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılın son Kabine toplantısı sonrası kurdaki dalgalanmaları durdurmak için alınacak 8 maddelik tedbiri açıkladı.

Erdoğan, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi. İhracatçılara da müjde veren Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle ihracatçılara ileri vadeli kur rakamı verilecek." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen 2021 yılının son Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana gündem maddesi ekonomi olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

"VATANDAŞLARIMIZA YENİ FİNANSAL ALTERNATİFLAR SUNUYORUZ"

Kurdaki dalgalanmaları durdurmak için alınacak yeni tedbirleri açıklayan Erdoğan, "Üretimi ve istihdamı desteklemek için çok sayıda paketi hayata geçiriyoruz. Kurdaki dalgalanmayı durdurarak serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz. Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz." diyerek yeni tedbirleri şöyle sıraladı:

İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL'den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza Merkez Bankası aracılığı ile ileri vadeli kur rakamı verilecek. Kur farkı TL olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.
Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini arttırmak için devlet katkısını yüzde 30'u çıkarıyoruz. Devlet iç borçlanma senetlerine buradaki stopajı yüzde 0'a indiriyoruz. Vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz.

Katma değer vergisini yeniden düzenliyoruz. Amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, iş ve yatırım ortamını iyileştirmek, ihracatı özendirmek, firmalarımızın KDV iadesi yoluyla finansmana hızla erişimini sağlamaktır.

"TEMETTÜ STOPAJINI YÜZDE 10'A İNDİRİYORUZ"

Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indiriyoruz. Yatırım ve fon kazançları kurumlar vergisinden istisna olmasına karşılık diğer fon kar payları istisna dışındaydı. Bu farklılığı ortadan kaldırıyoruz.

Ülkemizde yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin top altın bulunduğu bilinmektedir. Bu altınların finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla birlikte yeni araçlar geliştirilecektir.

Kredi garanti fonu desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve destekleme işletme kredileri verilecektir. Ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm tedbirleri ilgili kurum ve meclisimizle süratle hayata geçireceğiz.

Memurların ücretleri artırılıyor

 

Kabine ekonomi gündemiyle toplandı: Erdoğan'dan kritik açıklamalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI21 Aralık 2021 08:47

    TL ,de deger kaybı hükümeti koltuktan eder TL degerlenme hükümete güveni artırır hükümette farkında olmalı.ülke yabancı paralar karşısında ganimet haline dönüşmesine izin vermemeli türk malı da degerli oldugunu dünya bilmeli.

  • İsmail çapraz21 Aralık 2021 08:42

    Doların düşmesı borsa gündemi üzmüş ben baķıyorum akşamdan beri dolar fiatı aynı gözüküyor. Çıkarken 16 oldu 17 oldu 18 oldu manşet yazıklar olsun size

  • Çok komik21 Aralık 2021 08:05

    Çin modeli diyip ihracatı artıracağız dediler.asgari ücrete %50 zam yapıp üstüne dolari düşürdüler. Asgari ücret 314 dolar oldu bu gece, dun sabah 236 dolar idi

  • Hehe21 Aralık 2021 08:02

    Malum kisi nas bakara deyip sinirsiz faiz yapti gerci kuranda sinirsiz faiz haram demiyor iyi calismislar

  • AHMET ÖZBİR21 Aralık 2021 07:57

    DÖVİZLE devleti dövmeye teşebbüs edenler işte böyle NAKAVT edilirler. Her zaman TÜRK'ÜN LİRASI, ÖTESİ KARIN AĞRISI.

  • AHMET ÖZBİR21 Aralık 2021 10:52

    "TÜRKsüzoğlu" sen de olup bitenleri geniş yelpazeyle izle, bazı MİNİCİK GERİ kafalılara takılma. "DÖVİZ OPERASYONU T.C. DEVLETİ'NE ÇEKİLİYOR, BUNU AKLINIZA KOYUN VE DİK DURUN. Her şartta TÜRK LİRASI'NA YATIRIM yapalım, vatanımızı sevelim.

  • Türkoğlutúrk21 Aralık 2021 08:33

    Bir ogrenemedin devlet ile hükümet aynı değildir. insan insana tapmaz yanlış ve zararlı hareket yapan mevkisi ne olursa olsun yargılanmalı.

  • Emekci21 Aralık 2021 07:54

    Borsanın niye düştüğü anlaşıldı. Akpliler doların düşeceğini, borsanın da bu düşüsten etkileneceğini öğrenip erkenden satmış. Hem altın, hem dolar hem de borsaya yatırım yapan 2 günde %20 kaybetti, parası faizde olan kazandi

  • Keklik21 Aralık 2021 08:29

    Gerçekten borsa 2 gündür düşüyordu, bildiğin insider yapmislar

  • Gariban 21 Aralık 2021 07:22

    Döviz arttı diye yapılan ZAMLAR GERİ alınmalı.hükümet çok sıkı denetleme yaparak market yakıt etiketlerini 3-4 ay öncesine düşürmeli

  • Murat21 Aralık 2021 01:17

    Ticaretini dolar ile yapmayanın dolar almasına gerek yok diyen bir sistem gibi duruyor, sistem 1967 ile 77 yılları arasında uygulanmış ve o zamanki şartlarda kamu ciddi zarar etmiş. Ancak o zaman Kıbrıs barış harekatı ve ambargo vardı. Üretim ve kapasite bu kadar değildi. Zamanındaki şartlara göre değerlendirmek lazım. Bu arada böyle bir politikaya gidileceği kimsenin aklına gelmezdi, çünkü bu akşama kadar hiç kimse bunu dillendirmedi yada yorum olarak yazmadı. Herkese sürpriz oldu. Hepimiz için hayırlı sonuçları olmasını umut ediyorum. Zaman içinde göreceğiz. Döviz arttı diye yapılan zamlar geri alınmalı.

  • dogrusu21 Aralık 2021 00:53

    Gizliden faiz arttırımı yapılıyor nasılda paşa paşa enflasyonun verdikleri faiz gibi olmadığını kendileride biliyor. Bu yapılan zamların hesabını kim verecek.

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 23:14

    bu ülkenın hakkı  1 usd = 1 tl dir. onca inatlaşma kargaşa onca yanlış karar ve sonuçları. artık 8 tl 10 tl ye razı oldu millet. umarız düşer artık. bir nevi devlet hedıng tarzı bişe yapmaya çalışacka. oluşan zararıda bir nevi merekz usd satardıya o tarz merkez karşılayacakj diye düşünüyorum. usd volatıl durumu azlatmaya çalışacakalr sanırım. faiz arttırma işleminin ters işlemi aslında :D ama ne kadar etkın olur etkı eder ? bilemem. sonuçca iktisadi adımlar atılsa şuan usd 8 üzerine asla çıkmazdı. Büyük ders aldı ülkemiz ve devlet kurumlarımız. Bugun konuşamasalarda, asla aynı hataların tekrarı olmayacak  adımlar atılacak belliki. bu arada yılların yılı birikimi yananlarda yazık dolu. Bana göre hava hoş paritelerden iyi kaldırdım :D şükür... kaybedene Allah yardım etsin.... yuzde 20 inıp çıkıyor nasıl kur bu :D bitcoını geçti :D 

  • Dollllarizasyon 20 Aralık 2021 22:40

    Hadi bakiiimmmm dolarcılar faizciler şimdi de göbek atın.... Sizlerin cibilliyetinizi biliriz ve Başkanımızı da kimseye yedirtmeyiz... Kusun son artıklarınızı zira ilacınız da çok can acıtacak ... Son bir not : 1990 dolar kuru 2350 , 1980 dolar kuru 35 TL . 2001 krizi ise 1.650.000 TL ama biz 1.500.000 TL diyelim... Yani 1980-2002 arası yaklaşık 43.000 kat artmış ki ne yatırım var ne de yatırımcı ... Ne yani ülke mi batmış ya da bizler pes mi etmişiz ? Ama sizleri bilemem...

  • Türkoğlutúrk21 Aralık 2021 06:52

    Demek ki neymiş faiz artınca kur iniyormus.o halde bunca inat neden yapıldı.bunca zam mı neden yedik.

  • Osman20 Aralık 2021 23:40

    Hahaahaha faizler arttı ne anlatıyon be cahil

  • Hasan tonbul 20 Aralık 2021 22:11

    birdahaki 24 tl dolar kaçırdık fırsatı yarın sabah 11 tl

  • hasbi20 Aralık 2021 22:27

    👊👊👊👊👊 Yala avucunu, arpan fazla geldi gibi

  • Sss20 Aralık 2021 22:10

    Nihayet...

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 22:07

    yabancı para bunu kabul eder mi? güvenmeyen bu uygulamayı kabul eder mi? parasını kıs aorta vade bağlamak istemeyen guvenbmeyenler olabilir. usd gibi al sat marjından para kazanmak istenler ne der? sıcak paralı yabancı neden böyle uygulamayı kabul etsın ? iç pıyasada usd borcu olan gerçekten bu uygulamyı kullanır mı? gayrı resmı işlerin oldugu ekonomıde bu işe firmalar nekadar yanaşır ? kaç apralık usd bu sistem ile kontrollu oalrak istenılen seviyeye ulaşır ? var olan zamlar ne derece geri gelir düşer ? bu işlerin plan programı neden tek tek fed gibi anlatılıp soylenmıyorda tak tak tak işlemler yapılarak bi rçok kişi mağdur ediliyor? merkezin görevi kişilerin yatırımları, şirketlerin yatırımları, ailelerin aytırımlarını korumak deil mi? böyle sert tebdiler 1 gunde yuzde 20 oynayan usd ile kimlerin canını yaktı ? ev alan, oto alan satan 1 gunde nasıl taklaya geldı ? onalrca soru var. gerçekten guven önemli.  

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 23:37

    ne o Pensilvanya ya gitmişken Bideni demi ziyaret etttin :D .. İstanbul a abd filosu gelince, deden gibi kıble eder namaz kılarsın olur biter :D ... Yanında Selim kardeşi getirmişsin. Makrube severler derneği başkanı  sanırım :D  Selim de bir  bir trip bişeler yazmış : ) hadi  eğlendik güldük. hadi herkes işinin başına ... 

  • Anthony John Blinken20 Aralık 2021 22:30

    Mr Reis hatırlarsınız yazılarınızı Başkan BİDEN a copy paste ile gönderiyorum demiştim... Lakin bu yazınız ile para birimimize ülkemize ve hertürlü gücümüze duyduğunuz güven ve sadakat ile bir kez daha iftihar ettiğimizi belirtmek ve zor gün dostluğumuzu bir kere daha göstermenizden duyduğumu tarifsiz sevincimi belirtmek isterim... ... President bu konuda yeni düzenlemeler geleceğini ve bizim paramıza yatırım yapan senin gibi yatırımcıları daima kollayacaklarını belirtti ve özellikle bu sefer de sana bir aferini çok görmeyip ayrıca senin için tam bir görev adamı tanımını da hiç eksik etmediğini bilmenizi rica etti. Gurur duyasınız lütfen ...

  • Selim20 Aralık 2021 22:25

    Ne o zoruna mı gitti.hep siz mi kazanacaksınız,biraz da fakir fukara,borsaya yatırım yapan kazansın..

  • Taki20 Aralık 2021 22:04

    Derdiniz neydi, faizi düşüreceğiz diyerek doları arşa çıkardınız şimdi tezgah altından kur farkı adı altında faiz veriyorsunuz. Ne değişti, madem öyle niye böyle bir yola girildi Allah göstermesin dolar çıkarsa ne kadar para basarak karşılayacaksınız bu açığı hiç düşündünüz mü? Asıl sorun ülkedeki iktisadi gidişatın öngörülmez olmasıdır. Bugün dediğinizi yarın iptal ettiğiniz için yabancı gelmez. Yabancı olsanız ülkemizde yatırım yapar mısınız? Sözün özü; her türbülansta dış güçler kurtuluş savaşı der cahili kandırırsınız

  • Fikri20 Aralık 2021 21:45

    Karşılığı olmayan parayı versen ne olur vermesen ne olur herşey zam fakirin cebindeki doları alma şekli 24 tl olmadan satmam

  • Ade20 Aralık 2021 21:43

    2 aydir dolarla birlikte kol kola cikan hisseler artik cok daha riskli, dolar artarken yerinde sayan hisseler ise simdi ralliye baslayabilir.

  • Evet20 Aralık 2021 22:27

    Aynen,atsyh,ekiz,ozbal,luks,cmbtn,ralyh,euyo ya bekleriz.

  • emekli20 Aralık 2021 21:30

    hükümete güvenmeyebilirsin bunun için dolarada yatırdın tamam 50 lira olunca kınamı yakacaksın. beki dolar 50 lira olunca sen huzur içinde yaşayabilecekmisin. suriye gibi oluruz . ben hükümete güvenmedim güvenmemde fakat dolarda almadım param borsada yarısınıda kaybettim. ama parayı paraya yatırmam.ülkemide ezdirtmem.

  • Emekli21 Aralık 2021 00:11

    Canım benim 82 milyonda bi tek seni gördüm afferin hep böyle dvm et sen olmasan biz ne yapardık😂

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 21:17

    USD farklı viop oynaklıgı kriptolarını usd harici tutanlar dikkat. fiyat ayarlamanızı yapın kritptolarda terste kalmayın. Aynı durumunt ersini kriptolarda canlı yaşamaya başladılar. Ben pozisyonlarımı ayarladım. Aynı olayınt ersi canlı canlı yaşanıyor şuan kripto TL borsalarda... usd düşüş oranında... ben yazımde, yarın haberlerden okumayın ne olmuş bitmiş diye :D uyanamaz çoğu kişi mevzuya...

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 21:14

    benım 100 tl param var. bunu faize attım faiz 10 tl verdi.. ben 100 tl yi usd atsam 17 tl kar yapacaktım... devlet diyorki, yaa sen tl de tut paranı, 10 tl kazandın ben aradakı farkı verıcem sana + 7 tl al bakalım ne oldu ? kurdan zararın olmalı. Böylece usd ye talep etme. TL de dur riskini TL olarak ben karşılaaycağım diyor... Yani, merkez faizleri indiriyor, ama usd farkı akdar sana elstra devlet aylık farkları toplayıp faizle para veriyor. :D ya faiz gitmemiş oluyor, eee merkez faizlari 100 baz puan arttırsa yada pas geçse aynısı olacak tı ? :D peki bu durumda bollaşan TL enflasyonist ortamı yine köruklemeyecek mı ? usd kadar elde edılen tl bollaşacak. enflasyona rtışı surecek. ama merkez faizleri indirince, enflasyon düşecekti ? ya gerçekten Allaha emanet işler. koskuca ülke ne hale düştü. Para dever kaybetmeye devam edecek usd kadar, ya bu iyice saçma olmaya başladı.. mantıksız bişeler. çift para birimi deneyen malum ülke geldi aklıma birden. : ))

  • kralll20 Aralık 2021 21:08

    yastık altında 260 milyar dolar varmış. düşün herkez ne kadar güveniyor. 45 tl alıyormuş ünüversite öğrencileri şimdi 600 tl olmuş. 45 tl alırken asgari ücret 150 tl idi orantılarsan daha fazlıya geliyor. millet artık yemiyor. yabancılara yap işlet devreti anlatmıl keşke 5 li cete yabancılara gıtse. biz kurtulurduk belki

  • azmi20 Aralık 2021 21:07

    Üsküdar geçildi

  • Hakan20 Aralık 2021 20:23

    Zararımı bana türklirası olarak vericekmiş vericeği para develio oldu enflasyon uçtu tl değersiz hayatta kaptırmam dolarlarımı 50 tl olsun çıkarırım yastık altından

  • AhmetK20 Aralık 2021 21:33

    Sen onu kefenın cebine sokarsın

  • Mehmet20 Aralık 2021 21:08

    Sert düştü ama dolar açıklamadan sonra