E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların geri dönüşü devam edecek mi?---

Doların geri dönüşü devam edecek mi?

Doların geri dönüşü devam edecek mi?
01 Eylül 2023 - 11:16 borsagundem.com

Küresel döviz piyasalarında ağustos ayı doların geri dönüşüne sahne oldu. Tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte ivme kazanan dolar 2023 yılı getirisi itibariyle pozitife döndü. Analistler dolar rallisinin sürdürülebilirliğini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 yılında dolarizasyon modası geçen bir tabir gibi görünüyordu. Ancak Amerikan Doları ağustos ayında ciddi bir geri dönüş yakaladı. Üstelik MarketWatch’un haberine göre bazı analistler bu geri dönüş devam edebilme potansiyeli olduğunu düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre doların altı rakibi para birimine karşı değerini ölçen ICE Dolar Endeksi temmuz ayı ortalarında son 15 ayın en düşük seviyelerine ulaşmıştı. Endeks bu düşüşün ardından temmuz ayı içerisinde %4’lük bir geri dönüş yakaladı. Doların yükselişi ağustos ayında da devam etti ve %1,6 civarında yükseldi. Bu güçlü performansla birlikte 2023 itibariyle dolar getirisi küresel piyasalarda pozitife döndü. Doların ağustos sonu itibariyle 2023’ün başından bu yana olan getirisi %0,4’e geldi.

MW haberinde geri dönüşün nedenleri tartışılıyor. Analistlere göre dolardaki bu performansın başrolünde güçlü ABD ekonomik verileri var. Zira göstergeler ABD ekonomisinin rakiplerinden daha güçlü olduğunu gösteriyor.

Société Générale stratejistleri Kit Juckes ve Olivier Korber konuyla ilgili, “Geçtiğimiz ayki döviz getirilerinin 2024 GSYH (gayri safi yurtiçi hasıla) büyüme beklentilerinin son çeyrekte geliştiğinden önemli ölçüde etkilenmiş olduğu görünüyor ve bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz” öngörüsünde bulundu.

Stratejistler, “ABD büyüme beklentileri üzerinde yukarı yönlü revizyon yapan tek G-10 ekonomisiydi. Bu da doların bu ay diğer G-10 para birimlerine göre üstün performans göstermesine yardım etti” açıklamasında bulunuyor. G-10 dünyanın en çok işlem gören ve likit para birimlerinin ilk 10’unu ifade ediyor.

Mayıs ayının sonundan bu yana ülkelerin GSYİH tahminlerindeki değişikliklere dikkat çeken analistler temmuz ayı sonundan bu yana dolarda görülen çarpıcı yükselişin ABD büyüme beklentisi ile doğru orantısına işaret etti. Analistler “Bu doları yükseltti. Ancak ABD büyüme beklentisinin yukarı yönlü revizyonu fazla iyimser olabilir mi?” sorusunu da gündeme getirdi.

ABD ekonomik verilerindeki sağlamlığın ekonomi çevrelerini şaşırtmaya devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek. Bununla birlikte Wall Street’in en yakından izlenen teknik analistleri ise doların ağustos ayındaki yükselişinden ve ABD Hazinesi tahvil getirilerinin geri çekilmesi sonrasında yaşadığı ivme kaybından çok fazla etkilenmiş gözükmüyorlar.

Renaissance Macro Başkanı ve Teknik Araştırmalar Lideri Jeff deGraaf perşembe günü paylaştığı notta, “Tahvil faizlerindeki geri çekilme doların ateşinin bir kısmını söndürdü ve dolar direnç göstermekte başarısız oldu” diyor.

Küresel piyasalarda doların yükselişi güçlü ekonomik verilerin ABD Hazinesi tahvil getirilerini yükseltmesiyle birlikte ortaya çıkmıştı. Zira yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha fazla faiz artıracağı beklentisi artmıştı.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri bu ayın başında son 16 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı ve %4,30 seviyesini gördükten sonra geri çekildi. Para birimlerinin kısa vadeli tahvil faizlerindeki hareketlere ve bu hareketlerin ülkeden ülkeye gösterdiği farklılıklara duyarlı olduğu biliniyor. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçen hafta %5’in üzerine çıkmış ve daha sonra yine geri çekilmişti.

deGraff dolardaki trendin hala düşük olduğunu belirtiyor. Analist, “Son ralli bizi aşırı alım seviyelerine itmedi ve döviz yatırımları için doların risk getirisi zayıf görünüyor” dedi.

Altın yatırımcıları istihdam verisini bekliyor

 

Dolarda yön yukarı

 

ABD tahvil faizleri 16 yılın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)