E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki düşüş devam edecek mi?---

Dolardaki düşüş devam edecek mi?

Dolardaki düşüş devam edecek mi?
04 Ocak 2021 - 15:27 borsagundem.com

Dolar 2007’den bu yana ilk kez yıllık kayıp verdi. FED’in piyasayı toparlama hamlelerinin ardından dolardaki keskin düşüş euronun yükselişiyle sonuçlandı. Ancak ECB de değerli bir euro tercih etmiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları 2020 yılında güvenli liman olma özelliğini kaybederek birçok yatırımcının düşüncesine göre aşağı yönlü bir trende giriş yaptı.

Factset verilerine göre, doların 6 büyük rakibine karşı değerinin ölçüldüğü küresel dolar endeksi ICE U.S. Dollar Index bu yıl %6,7 oranında aşağı yönü gösterdi. Dolar 2017 yılındaki %9,9 oranındaki düşüşünden bu yana ilk kez yıllık düşüş kaydetmiş oldu. Bunun da ötesinde Perşembe günü 89,52 seviyesinde olan dolar Nisan 2018’den bu yana en düşük piyasa değerine ulaştı. 88,25’in daha aşağısında bir değerleme doların 2018’deki en düşük seviyesinden daha aşağısına gitmesine sebep olacak.

MarketWatch'un haberine göre, Küresel Dolar Endeksi'ndeki düşüş Şubat ve Mart aylarında Kovid-19 pandemisinin neden olduğu finansal panik sonrasında geldi. Söz konusu süreçte yatırımcıların dolar talebi paniğe dönüşmüş ve dolar üç yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişleme ya da yabancı bankalar üzerinde swap hatları kurulması gibi önlemlerle finansal piyasalara müdahale etmesinin ardından dolar hızlı bir şekilde geri çekildi.

 Societe Generale’in Küresel Makro Stratejisti Kit Juckes konuyla ilgili bir açıklamasında, “Dolar 2020’nin sadece üç ayı içerisinde Hong Kong Doları karşısında çok az da olsa zayıf kalsa da dünyanın en güçlü para birimiydi. Ancak Mart’ın sonunda FED’in bir seri politika hamlesinin ardından neredeyse her şeye karşı zayıf hale geldi” ifadelerine yer verdi.

Doların zayıflaması emtia piyasalarına pozitif yansıdı ve tıpkı hisse senetleri piyasalarında olduğu gibi pandemi dönemi kayıplarını hızlı bir şekilde telafi etti. Avrupa Merkez Bankası da benzeri bir stratejiyle euronun fazla değerlenmesini engellemeye çalışıyor. Güçlü euronun ihracat yükünü arttırması ve bankaların %2’nin biraz altında belirledikleri zorlu enflasyon hedeflerine ulaşmasını daha sıkıntılı hale getirmesi ECB’nin euronun değerini düşürme politikalarının temel sebebini oluşturuyor.

Jefferies FX Küresel Başkanı Brad Bechtel paylaştığı bir notta, euronun 1,25 doların üzerine çıkmasının Dolar Endeksi’ni 88,00 destek seviyesine iteceğini belirtti.

Bechtel, ECB’nin üzerinde güçlü para biriminden kaynaklanan deflasyon baskısı ve virüsün etkilerini hissettirmeye devam etmesi nedeniyle 2021 yılında bu destek seviyesine ulaşılmasının kaçınılmaz olduğunu ifadelerine ekledi.

Küresel Dolar Endeksi’nin 88 seviyesinden çok fazla aşağı düşmeyeceğini belirten Bechtel euronun da 1,25 dolar seviyesinden aşırı oranda yükselmeyeceğini söyledi. Bechtel, “2021’in ilk çeyreğindeki ilerlemeyle birlikte daha fazla şey biliyor olacağız” sözlerine yer verdi.

AB'de imalat 2.5 yılın en hızlı artışını kaydetti

 

Borsalar 2021 için iyi bir başlangıç noktasında

 

Ayı piyasası uzmanından yatırımcılara önemli uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)