E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda yukarı yönlü hareketin devamı gelebilir---

Dolarda yukarı yönlü hareketin devamı gelebilir

Dolarda yukarı yönlü hareketin devamı gelebilir
17 Eylül 2021 - 11:01 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 8,59 seviyelerinde işlem gördü.

BORSAGUNDEM.COM

Dün en düşük 8,4267 ve en yüksek 8,5442 seviyelerini gören dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,2 artışla 8,5354'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugüne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,6 üzerinde 8,5890 seviyesinde bulundu. Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,5 artışla 10,1180'den, sterlin/TL de yüzde 0,6 yükselişle 11,8560'tan satıldı.

Dün 93 sınırını test eden dolar endeksi bugün yüzde 0,1 değer kaybıyla 92,8 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 1,1780'den işlem gördü.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bülteninde, “İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.45 seviyelerinde başlangıç yapan dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareketlenmeler dün hız kazandı ve parite 8.50 seviyesinin üzerini aştı” denilirken, ABD kanadında hazine tahvil faizleri ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketlenmelerden de destek alan kur, Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch'in Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu takip etti. Bu raporda Fitch Türkiye’nin 2021 büyüme beklentisini yüzde 7,9’dan yüzde 9,2 seviyesine yükseltti. Fitch 2021 yılında yaklaşık olarak son 10 yılın en yüksek büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti. Diğer yandan TCMB kanadında rezervler takip edildi. Açıklamaya göre TCMB'nin toplam rezervleri geçtiğimiz hafta itibari ile 120,1 milyar dolar olarak gerçekleştirdi. Son zamanlarda gerçekleştirilen swap anlaşmaları, zorunlu karşılıklarda yapılan düzenlemeler, IMF kanadında açılan kaynak gibi gelişmeler brüt rezervlerde artışların yaşanmasına etki etti. Haftanın son işlem gününde dolar/TL kuru da teknik olarak incelenince yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında sırasıyla 8,57600 - 8,62472 - 8,68053 seviyeleri direnç, aşağı yönlü gevşemelerde ise 8,51396 - 8,46451 - 8,40386 seviyelerinin ise destek noktaları olarak takip edilebileceği belirtildi.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, dolar/TL kurunda dün yükseliş eğiliminin hız kazandığı belirtildi. Gün içinde kurun, 8,4267-8,5423 aralığında bulunurken kapanışını zirvesine yakın noktadan gerçekleştirdiğini, önemli ortalamaların birbirine yaklaşmasının bir yönde kırılıma işaret ettiğini ve dışarıdan gelen temel verilerle 8,50 direncinin geçilerek yukarı yönlü hareket başladığına dikkat çekti. 8,50 üzerinde kaldığı sürece kurda yukarı yönlü hareketin 8,55-8,66 aralığına kadar devam etmesinin beklenebileceği belirtilirken, bu seviyenin tüm önemli ortalamaların üzerinde olmasının yukarı yönlü hareketi desteklediğine dikkat çekildi. Ayrıca, “Önümüzdeki hafta önce ABD tarafında, sonra yurtiçinde Merkez Başkanı Başkanlarının para politikası toplantılarında alınacak kararlar dikkatle takip edilecek. ABD tarafından gelecek şahin duruş ve arkasından yurtiçinde TCMB’nin faiz kararı yılın son çeyreğindeki yönün belirlenmesinde önemli olacak” denildi.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde ise, “Küresel piyasalarda gelecek hafta gerçekleştirilecek FED toplantısı öncesi risk iştahı düşük seyrediyor. Tapering gündemi, ekonomilerde görülen ivme kaybı ve delta varyantının etkili olmaya devam etmesi piyasalarda baskı yaratıyor. ABD’de dün açıklanan perakende satışlar verisinin beklentileri aşması, hali hazırda dalgalı seyreden piyasalarda baskıyı daha da artırdı. Dolar endeksi 93.00 seviyesine doğru yükseliş gösterirken, Dolar/TL kuru 8.54 seviyesini test etti. Mevcut görünümde, kritik FED toplantısı öncesi, gelişmekte olan ülke para birimlerinde yukarı riskin devam ettiğini düşünüyoruz. Dolar/TL kurunda 8.55 seviyesini önemli direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. 8.40-8.35 kısa vadede ilk destek seviyeleri iken, 8.30-8.27 bölgesi ise ana destek olarak korunuyor. Önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki fiyatlamanın yanı sıra, içeride TCMB’nin para politikası adımları da TL’nin seyrinde belirleyici olacaktır" diye belirtiliyor.

Piyasada dolar kuru beklentisi hafif geriledi

 

Dolarda yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)