E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda yön yukarı---

Dolarda yön yukarı

Dolarda yön yukarı
04 Nisan 2022 - 11:27 borsagundem.com

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 14,71 seviyelerinde işlem görüyor.

Cuma günü, dar bant içindeki hareketini sürdüren dolar/TL, günü önceki kapanışının hemen üzerinde, 14,6851'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni haftaya değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.55 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 14,7070 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yatay seyirle 16,2260'tan, sterlin/TL yüzde 0,3 artışla 19,3120'den satılıyor.

Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışın hemen üzerinde 98,6 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi de yüzde 0,1 azalışla 1,1030'dan alıcı buluyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini kaydetti.

ABD'nin tahvil piyasalarında satış baskısının güçlenmeye devam ettiğini bildiren analistler, ABD'nin 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizlerinde getiri eğrisinin terse dönmesinin piyasalarda tedirginliği beslediğini dile getirdi.

Analistler, bu iki varlıkta getiri eğrisinin tersine dönmesinin son 70 yılda genellikle resesyonun habercisi olduğunu ifade ederek, bu kapsamda ABD Merkez Bankası'nın atacağı adımların öneminin arttığını söyledi.

Yurt içinde ise bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 5,46, yıllık ise yüzde 61,14 arttı.

Bugün ayrıca ABD'de fabrika ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 98,4 seviyesinin önemli destek olduğunu belirtti.

Gedik Yatırım bülteninde, 'ABD’de tarım dışı istihdam mart ayında 431 bin artış ile beklentilerin bir miktar altında açıklanırken, işsizlik oranı ise %3,8’den %3,6 seviyesine indi. ISM imalat PMI 57,1 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Yurt içinde ise ISO imalat PMI mart ayında 49,4 ile 50 eşik değerin altında daralmaya işaret etti. S&P, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu “B+” olarak teyit ederken, yerel para cinsinde kredi notunu ise “BB-“den “B+”ya indirdi. Cuma günü açıklanan verilerin fiyatlamalar üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Bugün yurt içinde üretici ve tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. TÜFE beklentimiz aylık %5,30 ve yıllık %60,9 artış yönünde. Enflasyon verileri öncesi Dolar/TL, bu sabah saat 08:30 itibariyle 14,68’li seviyelerde bulunuyor.' denildi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'Piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurtiçinden gelen İmalat PMI verisini takip etmiş ve açıklamaya göre Mart ayında söz konusu endeks 49.4 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat PMI verisi bir önceki ay 50.4 seviyesindeydi. Bilindiği gibi 50 seviyesi sınır ve bu seviyenin üzerindeki değerler büyüme sinyali olarak algılanırken, altındaki değerler ise daralma sinyali olarak algılanıyor. Yeni haftaya ise piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başladı. TÜFE’nin açıklamasına göre aylık bazda enflasyon Mart ayında yüzde 5.46 seviyesinde arttı. Yıllık bazda ise artış yüzde 61.14 olarak gerçekleşti. Yeni günün devamında piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Fabrika Siparişleri verisini takip edecek. Ek olarak küresel bazdaki gelişmeler yakından izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.75 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.30 – 14.10 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.' denildi

Vakıf Yatırım Teknik Strateji Bülteninde, 'Rusya-Ukrayna geriliminin bir nebze olsa da rahatlaması ABD dolarının tüm para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep oldu. Bu aşamada 14.50-
14.25 destek, 14.85-15.00 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Kurda 14.50 kısa vadeli referans seviye olarak kabul edilebilir.' denildi.

Altında 'tahvil' düşüşü

 

Bakır, güçlü doların baskısıyla geriledi

 

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)