E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda oynaklık artıyor---

Dolarda oynaklık artıyor

Dolarda oynaklık artıyor
15 Kasım 2021 - 10:40 borsagundem.com

Cuma gününü psikolojik 10 lira sınırının üzerinde tamamlayan dolar/TL yeni haftaya başlarken 10,05'in üzerine çıktı. Sabah saatlerinde gelen Garanti Bankası haberi sonrası Borsa’daki yükselişle 9,95 seviyelerine geriledi.

BORSAGUNDEM.COM

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı yeni haftaya hareketli başladı. Geçen haftanın son saatlerinde psikolojik sınır olan 10 liranın üzerine çıkan dolar/TL, bugün 10,05'e kadar çıktı.

ABD Doları'nın küresel piyasalarda değer kaybetmesinin de desteğiyle zirveden dönen kur, Garanti Bankası haberi sonrası 10 liranın altına indi. Garanti Bankası hissedarı BBVA, mülkiyetinde bulunmayan Garanti paylarının tamamı için gönüllü pay alım teklifi yapma kararı aldı.

Haber sonrası Garanti Bankası hisseleri borsada tavan olurken, BIST-100 yüzde 2'nin üzerinde primle açılış yaptı. Dolar kuru 9,95’in altına inerken, sonrasında yeniden 10,00 lira seviyesinden işlem gördü.

Anadolu Yatırım teknik bülteninde, “Dolar/TL kuru geçtiğimiz hafta %3,20 değer kazancı ile haftalık kapanışını 9,99 seviyesinden yaptı. Kurda yeni zirve 10,02 oldu. Yurt içinde bu hafta Perşembe günü gerçekleşecek TCMB Kasım ayı PPK toplantısında, Foreks anketine göre 100 baz puan indirim bekleniyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun para politikasında cari fazlayı ön plana çıkarması, Dolar endeksinin son 15 ayın zirvesine yükselmesi kurdaki yükselişin ana nedenleri oldu. Teknik tarafta kurda yukarı yönde 10,10 – 10,20 direnç olması beklenen ilk seviyelerdir. Aşağı yönde 9,88’te 5 günlük AO kısa vadeli destek olarak bulunuyor. Teknik göstergelerden RSI 80 puan üzerinde aşırı alım bölgesinde bulunuyor. Yurt içinde TCMB toplantısının gerçekleşeceği haftada, ABD tarafında ise büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi ve Fed’in para politikasında öncelik verdiği istihdam tarafının haftalık işsizlik başvuruları, kurdaki oynaklığı artırabilir. Dolar endeksinin yönü de kur açısından önemli olacak” denildi.

İnfo Yatırım forex bülteninde, “USDTRY paritesinde rekor üzerine rekor geliyor ve parite 10 seviyesinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz hafta ABD kanadında enflasyon verileri beklentileri aştı ve ülkede enflasyon son 31 yılın en hızlı yükselişini gerçekleşti. Dolar endeksinin de kademeli yukarı yönlü hareketlenmeleri ile birlikte USDTRY paritesinde de hareketlilik devam etti ve tarihi zirve rekorları günbegün güncellendi. Yeni haftaya başlarken parite için en önemli gün Perşembe olarak görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayına ait Para Politikası Kurulu Toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek ve faiz oranı kararını açıklayacak. Son iki toplantısında faiz oranlarında indirim yoluna giden ve hatta son toplantısında beklentilerin üzerinde faiz indirim kararı alan TCMB sonrasında USDTRY paritesindeki yukarı yönlü hareketlenmeler hız kazanmıştı. Piyasalardaki beklentiler bu toplantıda da bankanın 100 baz puanlık indirim yoluna gidebileceği yönünde. Diğer yandan TÜİK geçtiğimiz hafta Sanayi Üretimi verisini açıklamış ve Eylül’de aylık yüzde 1.5 azalma ile verinin beklentilerin altında geldiği görülmüştü. Yıllık bazda ise yüzde 8.9 artış yaşandı. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 10.05 ve 10.10 seviyeleri psikolojik direnç noktaları olarak; 9.95 – 9.85 – 9.75 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir” diye belirtiliyor.

Şeker Yatırım strateji bülteninde “Dolar/TL 10 Lirayı Aştı” başlıklı analiz şu şekilde:

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü, TL dışında neredeyse tüm pariteler dolara karşı değer kazanırken, Türk Lirası negatif ayrışmasını sürdürdü. USDTRY gün içi çift haneye ulaşsa da kapanışı 9.95 seviyesinden yaptı. Ancak yeni haftaya Dolar/TL kuru 10 lira üzerinde rekor tazeleyerek başladı. EURUSD paritesi Cuma günü yatay bir seyirde 1.1442 seviyesinden kapandı. Ons altın gün içi 20 dolara yakın düşüşle 1841’e kadar gerilese de sonrasında toparlanarak 1864 dolar düzeyinden haftayı tamamladı. Cuma günü açıklanan verilerde Euro Bölgesi sanayi üretimi %0.2 düşüş yaşadı. Bunun yanı sıra ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi beklentilerin oldukça altında kalarak 66.8’e geriledi.

Euro aleyhine işlemlerin gerçekleştiği EURUSD paritesinde satışların devamı halinde 1.1427 seviyesinin destek oluşturması beklenebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde ise 1.1415 seviyesi test edilmek istenebilir. Olası yükseliş denemelerinde ise 1.1456 noktasından sonra 1.1473 direnci takip edilebilir.

Gün boyu devam eden alımlarla Cuma gününü artıda tamamlayan Dolar/TL kurunun 10 lira üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 10.08 direnci hedeflenebilir. Kurda Türk Lirası lehine işlemlerin gerçekleşmesi halinde ise 9.9545 ve 9.8357 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir.

Garanti'de kritik geri alım: Hepsine talip!

Dolar, haftaya 10 liranın üzerinde başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kirve 15 Kasım 2021 13:15

    Politika faizinin %11 lere kadar düşürülmesini bekliyorum.Önümüzdeki günlerde bankaların döviz mevduatı karşılık oranlarınıda %35 e cıkarılması muhtemel.Merkezin döviz rezervini bu şekilde arttirmayi planlıyor olabilir..2022 döviz kuru 16 tl olması muhtemel.Yakın zamanda da 500 tl ve 1000 tl banknotların basılması kaçınılmaz olur.

  • Mucise Reis ;)15 Kasım 2021 12:23

    A) merkez faizleri düşürdü... 150 , 100 , 50  puan diyelim usd ne olacak ?  B) merkez pas geçti. faizlere karışmadı eee usd ne olacak ? C) merkez bankası faizleri arttırdı 150 100 50 puan felan filan usd ne olacak ? ... D) Bu soruları yabancıya sordum... sonra dedim ki, Türkiye ekonomisi iç piyasası ne yaparsa işsizler, işçiler, küçük esnaf, dükkan, büfe, bakkal, tarım çifçisi, hayvancılık işleri, iç ekonomi için vb. ne olursa iyi olur ? özetle... merkez bankası seçin ekonomisi ile, iç piyasa için adım atar dediler.. Yani usd düşsede, çıksada, zaten eldeki poker kağıtlarımız biliniyor. Rest çekecek ekipmanlar tukenmiş ve yıpranmış.. Böyle olunmcada MERKEZ USD DEĞİL, iç piyasa esnas işsiz düz vatandaşlar için adım atar dediler... YANİ  merkez USD İÇİN Mİ_? İ. PİYASA KREDİ İLE ENFLASYONDA DÖNEN ekonomi çarkları için mi adım atacak.. BAKIŞ AÇISI bu... a) faiz düşer B) pas geçer.. öncelik bu... göreceğiz.. yerli anketleri bakalım :D