E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda 'faiz' hareketi---

Dolarda 'faiz' hareketi

Dolarda 'faiz' hareketi
14 Haziran 2023 - 11:02 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından sabah saatlerinde 23,67'yi aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz artırımlarına 'yeşil ışık' olarak algılanan açıklamalarının ardından önce 23,53'e çekildi. Ardından yeniden 23,57'nin üzerine çıktı

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından önce sabah saatlerinde 23,67'nin üzerine çıktı.

Öğleden sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz ile ilgili açıklamalarının etkisiyle dolarda düşüş yaşandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bazı arkadaşlar 'Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor' gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın olası faiz artırımlarına 'yeşil ışık' yaktığı şeklinde algılandı. Bu sebeple dolar/TL önce 23,53'e geriledi. Ardından 23,57'nin üzerine tırmandı.

Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışının hemen üzerinde 103,3 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi de önceki kapanışının hemen altında 1,0790 seviyesinde bulunuyor

Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,2 değer kazancıyla 25,5450'de bulunurken, sterlin/TL yatay seyirle 29,8510'dan satılıyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağına yerleştiğini ifade etti.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 4 artarak beklentilerinin altında kaldı. Böylece yıllık enflasyon, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, bugün açıklanacak para politikası karar metni ve Powell'ın yapacağı sözle yönlendirmelerin önemine dikkati çekerek, buralardan alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

ABD'de enflasyonun Fed'in hedeflediği seviyenin hala oldukça üzerinde olduğunu aktaran analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın gelecek ay politika faizini yüzde 60 ihtimalle 25 baz puan artırmasının öngörüldüğünü belirtti.

Analistler, bugün Fed'in faiz kararının yanı sıra euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ile ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 103'ün destek, 105 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde,'Dolar/TL’de yatay fiyatlamalar izleniyor. Paritenin 23.55-23.65 bandında denge arayışı öne çıkıyor. Dün yurt içinde perakende satış verileri takip edildi. Buna göre geçen ay %7 artış gösteren perakende satışlar bu ay %0,9 artış gösterirken yıllık artış oranı da %28,8'den %27,5'a geriledi. Diğer yandan asgari ücrette ara zammı belirleme için toplantılar başladı. ABD tarafında ise enflasyon verisi takipteydi. Buna göre ABD'de enflasyon aylık %0,2 artış beklentisinin altında %0,1 artış ve yıllık %4,1 beklentisinin altında %4 olarak son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyon verisi sonrasında küresel risk iştahı desteklenirken Fed'in bu akşam faizlerde değişikliğe gitmeyeceği beklentisi kuvvetlendi. Bu akşamki Fed kararı sonrasında Başkan Powell'ın açıklamalarında ipucu aranacak.' denildi.

Dolar finansal istikrarsızlıktan faydalanıyor

 

Altın FED'i Bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı14 Haziran 2023 15:25

    bizde sorun yok çünkü ekenomist var zaten TL batma noktasına geldi madeni paralar hurdaya dönüştü .fakirlik katlanarak artıyor sosyal yardım kuyrukları uçsuz bucaksız hale geldi amma ekenomistimiz şaha kalktık şahlanıyoruz desede batmaya şahlandıgımız bir gerçekdir.