E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar, TL karşısında kayıplarını geri aldı---

Dolar, TL karşısında kayıplarını geri aldı

Dolar, TL karşısında kayıplarını geri aldı
11 Ekim 2021 - 15:42 borsagundem.com

Geçen haftayı tarihi seviyelerini 8,97'nin üzerine taşıyarak kapatan dolar/TL, yeni haftanın başlangıcında 8,91 seviyelerine kadar düştü. Kavcıoğlu'nun TBMM'deki sunumuyla birlikte yeniden 8,96 seviyelerine yükseldi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indiriminin ardından yükselişini sürdüren Dolar/TL, geçen haftanın kapanışında yeni tarihi zirvesi olan 8,9750'yi görmüştü.

Yeni haftanın açılışında aşağı yönlü seyir izleyen dolar/TL, günün ilk bölümünde 8,9134'e kadar geriledi. Euro/TL de benzer grafiklerle 10,33'ün hemen altını test etti. 

Piyasalarda günün en önemli gündem maddelerinden biri olan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumuyla birlikte kurlar gün için kayıplarını sıfırladı.

Dolar/TL, yeniden 8,96'nın üzerini görürken euro/TL ise 10,37'yi aştı. 

Dolar/TL Cuma günü 8,9750'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini görmüş işlemcilere göre Reuters'ın Erdoğan, Kavcıoğlu ilişkisi ile ilgili haberi de dolar/TL'deki yükselişte etkili olmuştu. İşlemciler ayrıca haberin yalanlanmasının da TL'de değer kazancı yarattığını belirtmişlerdi.

Dünyada enflasyonun ne kadar geçici olduğu tartışılıp, sıkılaşma adımları ön plana çıkarken enflasyonda yükselişin devam ettiği Türkiye ise faiz indirimleri ile küresel trendden ayrışıyor.

TL'deki sadece Eylül ayı başından beri değer kaybı yüzde 8'e yaklaştı. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE'yi yüzde 20'li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Enflasyon yüzde 19,58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor. Ekonomistlerin faiz indirimi sonrası enflasyon tahminleri 2021 için yukarı çekilirken 2022 için yukarı yönlü revizyonlar çok daha büyük boyutta yapılmaya başlandı.

Geçen haftaki yatırımcı toplantısında ise katılımcıların verdiği bilgiye göre TCMB enflasyonda yükselişlerin geçici olduğunu, bunun koronavirüs sonrası normalleşme adımları nedeniyle oluştuğunu düşünürken geçici yükselişin yerini düşüşe bırakmasını bekliyor. Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yapılan faiz indirimine rağmen para politikasının yeterince sıkı olduğunu, çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama görüldüğü mesajı verdi.

Bankacılar geçen hafta gerçekleşen bu toplantıyı TCMB'nin Eylül ayında 100 baz puan ile başladığı faiz indiriminin tek seferlik mi olduğunu yoksa indirim döngüsünün ilk kararı mı olduğunu anlamak adına izlediler. 

Katılımcılar Eylül ayı kadar belirgin bir faiz indirimi mesajı almadıklarını ancak yine de sonraki adımın faiz indirimi olduğu izlenimi aldılar.

İnfo Yatırım gün ortası dolar teknik analizinde, "Dolar / TL 8,95 seviyesinden işlem görüyor. Geçtiğimiz Cuma günü Reuters’te yer alan TCMB Başkanı Kavcıoğlu haberi sonrasında tüm zamanların en yüksek seviyesi ile rekor kıran Dolar / TL, bugün hızlı geri çekilmesinin ardından 8,9765 ile yeni rekor kırdı. Doların küresel piyasalarda değer kazanmasından ziyade yurtiçindeki gündem Dolar / TL paritesini etkiliyor. Ağustos ayında Cari İşlemler Dengesi’nde t urizm gelirleri ve güçlü ihracat verilerine bağlı olarak hafif açık beklentisine rağmen 528 milyon dolar fazla veren cari denge verisi sonrasında kur, 8,92’ye kadar geri çekildi. Sonrasında Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirdiği  konuşmasında sıkı para politikasının ekonomide yavaşlatıcı etkilerinin devam ettiğini belirtmesi ve ayrıca yüksek enflasyonun geçici faktörlerden kaynaklı olduğunu vurgulaması sonrası Türk Lirası gün içi kazançlarını geri aldı ve Dolar / TL paritesi yeni rekor kırdı. 9,00 seviyesi psikolojik destek seviyesi olarak ön plana çıkarken, 9,00’un kırılması durumunda 9,30 direnç seviyesi olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 8,85 – 8,65 destek seviyeleri olarak takip edilecek" denildi.

Kavcıoğlu: Enflasyondaki yükseliş geçici

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)