E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar finansal istikrarsızlıktan faydalanıyor---

Dolar finansal istikrarsızlıktan faydalanıyor

Dolar finansal istikrarsızlıktan faydalanıyor
13 Haziran 2023 - 16:32 borsagundem.com

ABD Doları’nın bu yıl yükselişine devam etmesi bekleniyor. Bunda, finansal istikrarsızlığın büyük payı olacağı düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları, başta BRICS ülkeleri olmak üzere birçok yönden saldırı altında. Tahtından edilmek istenen doların, bu yıl yine de yüksek seyretmesi bekleniyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, finansal istikrarsızlık korkularından yararlanan ABD Doları’nın bu yıl yüksek seyretmesinin nedenleri, yatırımcıları ikna edecek düzeyde.

Dolar yükselecek mi?

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, piyasalar artık olası bir felaket senaryosundan eskiye kıyasla daha fazla çekiniyor ve bunun, doların güçlü kalma olasılığını artırması bekleniyor.

Wells Fargo Investment Institute tarafından yapılan bir analize göre, ABD dolarının son aylarda yeniden canlanması, finansal istikrarsızlık korkularına indirgenebilir. Dolar, 2022 yılında dramatik bir şekilde yükseldi çünkü ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını son on yılların en hızlı klipslerinden birinde artırmaya başladığında hisse senetleri ve diğer finansal varlıklar düştü ve yükselen dolar dünya çapında ortalığı kasıp kavurdu.

2023'ün başlarında hakimiyeti bir miktar azalan dolar, Mart ve Mayıs aylarında yeniden yükseldi. Silicon Valley Bank'ın çöküşünün daha geniş bir bölgesel bankacılık krizine dair korkulara yol açmasının ardından doların yeniden ilerlediği gözlenirken yatırımcılar Fed'in politika faizini yaklaşık yüzde 1'lik bir düşüşle fiyatlandırmaya başladı.

FactSet'e göre DXY Endeksi bir ay öncesine göre neredeyse yüzde 1 oranında arttı. Endeks ABD Doları’nı euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı karşısında ölçüyor.

Kötü senaryo gerçekleşmedi

Doların Eylül zirvesinden geri çekilmesi, doların sonunda dünyanın rezerv para birimi olarak tacını kaybedip kaybetmeyeceği konusunda bazı spekülasyonlara yol açmıştı. KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi’nin düşüşü dahil olmak üzere, finansal sistemin bölgesel bankalardan kaynaklanan strese karşı savunmasız göründüğü Mart ayında dahi dolar yükseldi. Ancak dolar, ABD borç tavanı mücadelesi ABD'yi faturalarını ödemekte yetersiz bırakmakla tehdit edene kadar, yani Mayıs ayında tekrar geri adım attı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen başlangıçta Kongre’yi, temerrüdün ABD borç tavanı anlaşması olmadan 1 Haziran'da gerçekleşebileceği konusunda uyardı, ancak bu tarihi daha sonra 5 Haziran şeklinde revize etti.

ABD'nin feci bir temerrüde düşmesi, bir borç tavanı anlaşmasıyla önlendikten sonra dolar Haziran ayında yüksek seyretti. Fed vadeli işlemleri de bu yıl yalnızca 25 baz puanlık tek bir faiz indirimine işaret etti.

Yumuşak iniş mümkün değil, resesyon kaçınılmaz

Bu, piyasaların artık Fed'in 2023'te faiz indirimi olmayacağı yönündeki rehberliğine daha fazla katıldığı anlamına gelebilir. Ancak Wells Fargo Investment Institute'ün küresel sabit getirili stratejisti Peter Wilson, federal fon vadeli işlem piyasasının neden fiyatladığının arkasındaki ‘gizem'i düşünüyor. Wilson, Fed’in tutarlı şekilde ‘aksi yönde' mesaj vermesine rağmen, bu yılın başlarındaki dramatik oran indirimlerinin muhtemelen riskten korunma faaliyetiyle ilgili olduğunu belirtiyor.

Wilson, spesifik olarak, finansal istikrarsızlık, Fed'i daha düşük oranlarla yanıt vermeye zorlayabileceğinden, paylaştığı notta uyumsuzluğun katalizörü olarak 'bir şeyin kırılması gibi göz ardı edilemez riske karşı korunma ihtiyacı’na işaret ediyor. Wilson, “Artık bu riskler ortadan kalktığına göre, vadeli işlem piyasasının yıl sonuna kadar 25 baz puanlık bir indirimden daha azını fiyatlandırması ve doların yeniden 2023 işlem aralığının ilk yarısına yükselmesi makul” diye yazıyor. Bununla birlikte Wilson’ın ekibi, Fed'in bu yıl en az bir kez daha faiz oranlarını artırmasını ve 2024'e kadar zirve seviyelerinde tutmasını bekliyor.

Wells Fargo strateji ekibi, ABD ekonomisi için yumuşak bir inişin mümkün olmayacağını ve enflasyon kontrol altına alınmadan önce bir durgunluğun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

S&P 500, devam eden durgunluk tehdidine rağmen daha fazla hisse senedi yatırımcısının yukarı yönlü alımlarıyla uzun süren ayı piyasasından çıktı ve tırmanışa geçti. Fed yetkililerinin bu hafta Haziran ayı faiz artırımını atlaması bekleniyor, ancak yatırımcıların mevcut yüzde 5 - 5,25 politika aralığının ötesindeki ek faiz artırımlarını dikkate almaları bekleniyor.

Yuan ABD doları karşısında zayıfladı

 

FED faiz kararı, dolara yön verecek

 

Dolar ve euroda tarihi rekorlar

 

ABD dolarının güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor

 

İşte dolardaki sert çıkışın perde arkası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı13 Haziran 2023 22:18

    TL günlerce ,aylaraca ,yıllarca zarar veriyorsa o parayı vakit geçirmeksizin elden çıkartmak en dogru yoldur insanlar dolar almak zorunda bırakılıyor örnegin madeni paralar bile alış verişte hükümsüz hale geldi .devleti yönetenler bile kur koruma çıkartıp döviz koruyorsa TL deger kaybetmeye mahkumdur son çare TL den vaz geçip ülkede dolar kullanılması merkez bankasını yönetlerin fed,e baglanması çünkü paramızı yönetemyorsa iyi yönetilen parayı kullanmak daha dogru.