E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar endeksi güçlü kalmaya devam ediyor---

Dolar endeksi güçlü kalmaya devam ediyor

Dolar endeksi güçlü kalmaya devam ediyor
07 Şubat 2024 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Fed Başkanları Loretta Mester ve Neel Kashkari’nin enflasyondaki ilerlemeyi memnuniyetle karşılamaları ancak politikanın gevşetilmesinden önce yapılacak daha çok iş olduğunun sinyalini vermelerinin ardından ABD faiz indirimlerinin zamanlaması daha da netleşmesine yardımcı olduğunu görmekteyiz.  Zaten Pazar günü de Fed Başkanı Powell, Mart ayında faiz indirimine ilişkin kalan tüm umutları boşa çıkarmış, kendisi, enflasyonun kontrol altında olduğuna dair güven inşa etmek için zaman tanıyan güçlü bir ekonomiyle, Fed’in ne zaman faiz indirimi yapacağına karar verirken “ihtiyatlı” olabileceğini söylemişti. Sonuç olarak piyasa beklentilerine baktığımızda, Mayıs ayı başlarında bir kesinti olasılığı şu anda sadece %39 iken, Haziran ayında çeyrek puanlık bir indirim olasılığı %100 olarak seviyesine geldi.  Vadeli işlemler, geçen hafta sonundaki 2024 yılı için 145 puanlık indirim beklentisini de 122 baz puanlık bir gevşemeye bıraktı.

Bu arada bölgesel Bank NY Community Bancorp’taki sorunların faize duyarlı ticari gayrimenkul sektöründeki zayıflığa dikkat çekmesi nedeniyle Fed’in politikayı gevşetmek için çok fazla beklememesi gerektiği yorumlarına, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankalar ve mülk sahipleri üzerindeki ticari gayrimenkul baskısından endişe duyduğunu ancak durumun banka düzenleyicilerinin yardımıyla yönetilebileceğine inandığını söyleyerek dikkat ediyoruz izlemedeyiz mesajı veriyordu. Bölgesel Bank NY Community Bancorp hisseleri; Borç veren, bazı emlak müşterilerinin zararlarını gerekçe göstererek geçen hafta sürpriz bir üç aylık zarar bildirdiğinden bu yana değerinin yaklaşık %60’ını kaybetmişti.

Asya hisse senetleri bu sabah Pekin’in zayıflayan hisse senedi piyasalarını desteklemek için gösterdiği çılgınca çabaların gerçekten işe yarayıp yaramadığını görmek için beklemesiyle yükselirken, tahviller son satışların ardından bir miktar rahatlama yaşadı. Son günlerde Çin’in düzenleyicileri açığa satışlara daha fazla sınırlama getireceklerini ve  Hisse satın alma planlarını genişlettiklerini açıklamışlardı. Ama yine de Çin Hükümetinin piyasalara yönelik uzun vadeli yaklaşımının ne olduğu konusunda da önemli bir belirsizlik var.

Sonuç olarak bu sabah Çin’in CSI300 endeksi %0,2 ve Şangay hisseleri de %0,1 pozitif seyirde. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, Güney Kore’deki %1,8’lik artışın katkısıyla %0,7 artışla beş haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Eurostoxx 50 vadeli işlemleri %0,2 ve FTSE vadeli işlemleri %0,3, S&P 500 vadeli işlemleri % 0,1 ve de Nasdaq vadeli işlemleri % 0,2 yükselişte.

ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirileri de yeni üç yıllık tahvillerin satışına yönelik güçlü talep üzerine %4,17’den %4,09’a çekilirken,  dolara olan desteğin bir kısmını ortadan kaldırdı. ABD doları endeksi, dünkü %0,29’luk düşüşün ardından 104,14’te yatay kaldı. Dolar endeksi Pazartesi günü 104.60 ile 14 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Beklenmedik derecede güçlü ABD istihdam verileri ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin söyleminin erken faiz indirimi yönündeki bahisleri boşa çıkarması sonrasında dolar, euro karşısında iki günlük %1,4’e varan yükselişin ardından teknik olarak geçen haftanın zirvesi olan 1,0897 dolardan uzaklaşarak 1,0796’ye çekildi.

Dolardaki düşüş, hafta başında 2.013’ye kadar çekilen ons altının 2.035 usd’de kalmasını sağladı.

Petrol fiyatları, ABD Enerji Bakanlığı’nın, ABD üretiminin bu yıl daha önce tahmin edilen günlük 290k  varil yerine yalnızca 170k varil artacağına ilişkin değerlendirmesinden destek buldu ve Brent varil başına 78,87 dolara , ABD ham petrolü de varil başına 73,62 dolara yükseldi.

Altın, dar bir aralıkta sıkıştı

 

EIA, küresel petrol talebi tahmini artırdı

 

Yellen'dan ticari gayrimenkul sektörüne ilişkin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)