E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiDoğuş Otomotiv ve Kaplamin sorusu---

Doğuş Otomotiv ve Kaplamin sorusu

Doğuş Otomotiv ve Kaplamin sorusu
21 Şubat 2024 - 08:59 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

 

EĞİLİMLERE UYUM HİSSEYİ BÜYÜTÜYOR

SORU - DOAS yıl sonu bilançosunu açıkladı mı? Şirketin son durumu nedir?

Bülent Özcan

CEVAP - Otomotiv sektörü önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Elektrikli araçlar, alt yapı çalışmalarına bağlı olarak her geçen gün pazardaki paylarını biraz daha artırırken yollarda da daha fazla görünür olmakta. Bu durum araç üreticileri kadar pazarlama ve satış yapan firmalar açısından da önem taşıyor. Tüketicilerin değişen talep ve eğilimlerini göz ardı eden firmaların pazardan aldıkları payın daralması kaçınılmaz olacaktır. Eğilimleri yakalayanlar ise paylarını artırırken gelir ve kârlılıklarını da büyütme imkanı bulacaktır. Doğuş Otomotiv üretici olmasa da sektörde pazarlama firması olarak önemli bir konuma sahip bulunuyor. Bu itibarla sektördeki her gelişim ve değişimden doğrudan etkilenebilmekte. Şirketin geçmiş mali verileri takip edildiğinde gelişmelere karşı adaptasyon noktasında başarılı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Gelir ve kârdaki büyüme de söz konusu tespiti destekler nitelikte. Firma, son üç yılda kârını büyütürken açıkladığı 2023 dokuz aylık dönemde de büyümesini korudu. Hasılatındaki yüzde 169,1 oranındaki büyümeye paralel, dönem sonu ana ortaklık kârı yüzde 178,81 artarak 15,2 milyar TL’ye çıktı. Gelirdeki büyüme kârın artmasında belirleyici unsur olarak öne çıkıyor. Mali performans, hissenin 2019 yılından bu yana çıkış trendi içindeki hareketini destekliyor.

İMTİYAZLI HİSSELER İMTİYAZSIZA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

SORU - Kaplamin için yakın vadede nasıl bir yol izlenmeli?

Ömür Kocaman

CEVAP - Kuşkusuz borsada farklı yaklaşım tarzıyla kazanç elde etmek mümkündür. Bu itibarla tek bir yaklaşım tarzının olmadığı bir alanda yatırımcılar kendi yaklaşım tarzına uygun şekilde yatırımda bulunmaları doğru olandır. Bununla birlikte bireysel yatırımcıların piyasayı düzenli takip etme imkanı olmaması nedeniyle hisse ayrımı olmaksızın günlük al sat işlemlerden ziyade uzun vadeli hedeflerle hareket etmeleri daha doğru olacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak Kaplamin’in fiyat seyri takip edildiğinde öncesinde dalgalı bir kârlılık yapısına sahipken son iki yılda kârında düzenli artış ile dikkat çektiği görülüyor. Ancak şirket son açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde yine zarara döndü. Hasılattaki zayıf büyüme kârlılığının düşük kalmasında belirleyici olurken finansman giderlerindeki artış dönem sonunda zarar yazmasına yol açtı. 2023’ün son çeyreğinde önemli bir değişim olmaması halinde yıl sonu mali tablolarında da zarar yazması beklenen bir durum olacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise sermayesinde yer alan A ve B grubu imtiyazlı payların C grubu imtiyazsız paylara dönüştürülmesi. Söz konusu hisselerin ilerleyen süreçte borsada işlem görür tipe dönüştürülmesi pazardaki likiditeyi artıracaktır. Öte yandan olası zamansız satış ihtimali ise şimdilerde yukarı yönlü sert çıkış gerçekleştiren hisseyi aşağıya baskılayabilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 21/02/2024

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

BİST'ten dört hisse ve bir yatırımcı hakkında tedbir kararı

 

Yaşam döngüsü emeklilik fonları yükselişte

 

En fazla para girişi olan hisseler (20/02/2024)

 

En fazla para çıkışı olan hisseler (20/02/2024)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ21 Şubat 2024 11:04

    Aslında imtiyazlı hisse senetleri yetkisi kaldırılmalı çünkü ihlas ve yüzlerce hisse bu yüzden KY ezilmektedir.