E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDoğru notlanma yolunda ilerliyoruz---

Doğru notlanma yolunda ilerliyoruz

Doğru notlanma yolunda ilerliyoruz
01 Aralık 2023 - 08:47 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

S&P’den beklenen ama dün akşam beklenmeyen gelişme geldi ve Türkiye’nin kredi not görünümü durağandan, pozitife yükseltildi. Doğru işlerle birlikte doğru notlanma yolunda ilerliyoruz. Sadeleşme normalleşme dedik ve bu yönde adımlar attık onlarda Görünümü pozitife çeviriyoruz ve eğer cari açık daha hızlı düşerse, dolarizasyon azalır ve döviz rezervleri de güçlenirse, notu 1 kademe artıracağız dediler. Bu da 6 ay içinde olur.

Bu sabah da normalleşme adımlarına devam edildiğini görmekteyiz. KKM hesap açma tebliği şirketlerin sadece Haziran sonundaki döviz bakiyeleri kadar KKM yapabilecekleri,  altın KKM ve yurtdışı KKM hesaplarına ödenecek TL faizin zorunlu tabanını, MB politika faizi olarak belirleyen maddelerin kaldırılması dolayısıyla minimum ve maksimum oranların TCMB kararına bırakılmasıyla. Basitçe bu tip KKM faizleri de düşecek. Zaten dün Bakan Mehmet Şimşek’de Rezervlerimizin artması ile düşen CDS primleri,  KKM üzerinden sunulan vergi avantajının kaldırılması ile KKM’den çözülmenin artmasına da imkan sağlayacaktır örneğini veriyordu.  Adım adım ilerliyoruz.

Bir soru bir cevap yapalım. Soru: Faiz artırımıyla birlikte çözülen KKM varlıklarıyla ilgili yatırımcının yönü hangi yatırım araçlarına doğru yoğunlaşır? Vergilendirmedeki değişikliklerle borsa bu kaynaklardan nemalanabilir mi? (Özellikle altın ve mevduat faizlerinin yükseldiği bir yatırım ikliminde)

Cevap: Bakan Mehmet Şimşek ve yönetiminin ilgilendiği ilk konulardan biri KKM den TL Mevduata dönüşümün hızlandırılması oldu. Politika Faizi artış süreci , (aynı zamanda KKM hesaplarına asgari faiz verme zorunluluğunun ortadan kalkması – KKM’nin cazibesini yitirmesi) tamamlayıcı ve alternatif olarak bu geçişi hızlandırdı. Ve haftalık 70-80 milyar bandında çözülme görmekteyiz. Çıkan paranın tam olarak şuraya gitti sorusunun cevabını göremeyiz ama görebildiğimiz kurdan dolayı döviz bazlı yatırım araçlarına, TL mevduata, arsa alımına yönelim olduğunu gözlemlemekteyiz.

Zaten düşüşte olan, 2 aydır bekleten, daha önemlisi olan yukarı gidemeyen, borsadan sıkılan, kar edemeyen ya da zararlarını çıkaramayan borsa yatırımcısı mevduat faizine yönelecektir. Zaten bu süreçte mevduat faizlerinin 24-32 bandında dalgalanmasından dolayı paranın borsa fonlarında / gecelik faiz de kalarak ortalama %36 getiri ile değerlendirildiğini biliyoruz. Bakiye hesabının artmasına karşın işlem hacminin düşmesi de bunun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Mevduatın kapıdan girişte %45-50 bandına olması paranın Mevduata kaymasına neden olacaktır.

Vergilendirmede para ve sermaye piyasaları açısından 2 başlık var. Birincisi;  Enflasyon muhasebesine geçenler ve geçmeyenler, ikincisi ise; Döviz fonlarına 40% a kadar vergi getirilebilmesi olasılığı. Şirketler yıl sonu bilançosunu ( mali sektör kabul edilenler hariç) enflasyona göre düzelterek gönderecekler. Bu düzeltme 2023 mali kar veya zararlarına bir etki yaratmayacak 2023 vergi matrahlarını etkilemeyecek. Parasal varlığı parasal yükümlülüğünden fazla olan şirketler parasal kazanç elde etmiş olacaklar.  Ancak bu kazançlar kar veya zarar tablosunda finansman gelir/giderinden sonra gelen bir kalemde yer alacağından faaliyet karına etki etmeyecektir.

2024 ve izleyen yılların gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını etkileyecek. Dolayısıyla borsa da ilk etkisi bir dalgalanma olarak görülebilir ama sonrasında sistem oturacağından dengeye otururuz. Ama dövize dayalı fonlara vergi getirilmesi o taraftaki getiriyi azaltacağından dolayı bu fonlardan varlıklardan çıkış görebiliriz. Borsa bundan nemalanır mı sorusunun cevabı hayır olacaktır. Çünkü buradaki yatırımcı algısı TL varlıklar üzerine değil.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den Türkiye'ye iyi haber

 

Merkez Bankası'ndan TL'yi destekleyecek adım

 

Reeskont faiz oranları artırıldı

 

Günün önemli şirket haberleri 01/11/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)