E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev varlık yöneticilerinden 2023’te ‘çoklu kriz’ uyarısı---

Dev varlık yöneticilerinden 2023’te ‘çoklu kriz’ uyarısı

Dev varlık yöneticilerinden 2023’te ‘çoklu kriz’ uyarısı
05 Ocak 2023 - 13:00 borsagundem.com

BNP Paribas, Fidelity ve PGIM gibi dev varlık yöneticileri 2023 öngörülerini paylaştı. Firmaların üst düzey yöneticileri yeni yılda piyasaları birçok farklı konuda önemli krizlerin beklediği konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 varlık yöneticileri için oldukça zorlu geçen bir yıldı. Ukrayna’da devam eden savaş, yükselen enflasyon ve faiz artışları sektördeki kâr ve getirileri baskıladı.

Financial News’in haberinde yeni bir yılın başlamasıyla birlikte fon yönetimi patronları 2023 yılında kendilerini bekleyen zorlukları sıraları. Dev fon yöneticileri özel piyasalarda sürdürülebilir yatırımlar, Çin’in yeniden açılması ve dijital varlıklar gibi fırsatlara da işaret etti.

BNP Paribas Varlık Yönetimi CEO’su Sandro Pierri, “Jeopolitik gerilimlerin ortasında yol almak, yatırımcılar için giderek daha fazla mesleki tehlike haline geldi. Ukrayna'daki çatışmanın küresel emtia fiyatları üzerinde derin bir etkisi oldu, enflasyonu artırdı ve Avrupa'yı enerji politikalarını yeniden düşünmeye zorladı. Bunun önümüzdeki yıllarda sektör yapısı ve yaşam standartları üzerinde büyük etkileri olacaktır. Hiç şüphe yok ki 2023 yeni volatilite kaynakları getirecek” ifadelerine yer verdi.

Fidelity International'ın Avrupa Genel Müdürü Christian Staub, “2022’deki gelişmelerin etkisi, özellikle Ukrayna savaşının trajik sonuçları 2023 boyunca uzun süre hissedilecektir. ‘Çoklu kriz’ (polikriz) terimini kimin icat ettiği konusunda tartışmalar var. Ancak 2023’te yatırımcıların karşılaştığı durumu tam olarak tarif ediyor gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

Diğer bazı üst düzey fon yönetimi yöneticileri de sektörün daha önceki krizleri yaşamış olmasına rağmen mevcut ortamın daha karmaşık olduğunu söyledi.

T Rowe Price’ın Küresel Dağıtım Başkanı Robert Higginbotham, “Daha önce 1999-2001 ve 2008-2009'da ekonomik gerileme dönemlerimiz olsa da 2021'de başlayan ve 2022'ye hakim olan şeyin 2023'e kadar devam edeceği açıktır” dedi.

Higginbotham, “Bu krizler aynı zamanda hızlı geri çekilmeler ve makul ölçüde zamanında toparlanmalarla daha V şeklindeydi. Göstergeler, 2023'ün 2021-2022'den sonra daha U şeklinde bir toparlanma olacağını ve küresel resesyon, enflasyon, yüksek faiz oranları, savaşlar ve Çin'in Kovid yaklaşımından kaynaklanan zorluklarla daha çok yönlü olacağını işaret ediyor” açıklamasında bulundu.

Özel piyasa yatırımları gücünü koruyor

PGIM CEO'su David Hunt, bu yıl daha fazla ters rüzgarla karşılaşmayı beklemelerine rağmen, "varlık yönetimindeki en büyük fırsatlardan birinin" özel piyasa varlıklarına olan talebin artmaya devam etmesi olduğunu söyledi.

Hunt, “Son on yıldır elverişli olan piyasa koşullarındaki bu denli keskin bir değişim, bu varlık sınıflarına yeni girenlerin ilk gerçek test olabilir. Kazananların ve kaybedenlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bir şey çok açık: Özel piyasalara yönelik eğilim tam gaz devam ediyor ve küresel ekonomilerdeki rolleri sadece büyümeye devam edecektir” görüşlerine yer verdi.

Fidelity'den Staub ayrıca, yatırımcıların geleneksel borsalarda listelenen hisse senedi ve tahvil portföylerinden uzaklaşmaya çalıştıkları için bu yıl özel piyasa varlıklarına olan talebin devam ettiğini belirtti. Saub bireysel yatırımcılar için daha cazip hale gelmesiyle bu varlık sınıfının daha da büyüyeceğini sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özel piyasalar varlık yöneticileri gibi kurumsal yatırımcıların ve servet sahibi nitelikli yatırımcıların işlem yapabildiği halka açık piyasaların dışında kalan yatırım alanını ifade ediyor. Borsaların aksine söz konusu piyasalarda yatırımcılar halka açık olmayan start-up şirketlerine ortak olarak girişim sermayesi sağlayarak büyümeyi hedefliyor. Özel piyasalar yüksek risklerine rağmen son dönemde girişim sermayesi fonları gibi farklı yatırım araçları aracılığıyla nitelikli bireysel yatırımcılara da giriş imkanı sağlayabiliyor.

Fidelity üst düzey yöneticisi, “Geleneksel olarak, özel varlıklara yalnızca büyük kurumsal yatırımcılar tarafından erişilebilmiştir. Ancak düzenleyiciler daha geniş katılım için kapılarını açtıkça ve teknolojik gelişmeler likidite engellerini yıktıkça, büyük kurumsal oyuncuların ötesinde artan müşteri ilgisini göreceğiz” dedi.

Çin’in geri dönüşü hangi sektörlere yarayacak?

Staub ayrıca varlıklarını Asya’daki yatırımlarla değerlendirmek isteyen varlık yöneticileri için önemli bir pazar haline gelen Çin'in de 2023'te yoğun bir şekilde öne çıkmasının muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi. Fidelity International, geçtiğimiz ay Çin'deki düzenleyicilerden yatırım fonları satmaya başlamak için nihai onay almıştı. Bu sayede BlackRock, Neuberger Berman ve Manulife Investment Management gibi Çin’de akredite olan şirketlerin arasına giren Fidelity dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde işlem yapabilecek.

Staub, "Çin sıfır Kovid politikasını gevşetmeye başladı ve büyüme yatırımları gelecek yıl için en önemli öncelik olacak. Özellikle de bilgi teknolojileri, dijital ekonomi, biyoeczacılık, altyapı ve son teknoloji üretim alanlarında... Temel olarak, istikrar için açık bir arzu görüyoruz ve Çin'in ve dinamiklerinin yatırımcıların görmezden gelmesinin imkansız olduğuna inanmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

 

Varlık yöneticileri kriptonun geleceğine güveniyor

Kripto yatırımcıları geçen yıl vahşi bir düşüş gerçekleştirse de dijital varlıklara yönelik yatırımcı iştahının 2023'te hala devam etmesi muhtemel. Abrdn, Fidelity ve Schroders gibi varlık yöneticileri, yakın zamanda bu alanda uzmanlaşan varlık yöneticileri arasında.

Staub, “Şirketler ve yatırımcılar ileriye bakmaya ve finansın yarın nasıl görüneceğini tahmin etmeye isteklidirler. Bu nedenle portföylerine yönetilen dijital varlık yatırımları eklemenin daha fazla cazibesi vardır. 2022 olayları kısa vadede dijital varlıkların itibarına zarar vermiş olsa da, uzun vadeli beklentiler devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Sürdürülebilir yatırımlar geri dönüyor

2022 sürdürülebilir yatırımlar da yatırımcıların ve düzenleyicilerin hedefindeydi. Ancak varlık yöneticileri ESG'nin bu yıl büyük bir trend olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Impax Varlık Yönetimi CEO’su Ian Simm, “Düşük maliyet hedefleri, jeopolitik gerilimlerin körüklediği enerji güvenliği endişeleri ve tanımlanmış iklim hedefleri gibi makroekonomi bağlamındaki gündem maddeleri yenilenebilir enerji ve enerji ve kaynak verimliliği konusunda destek rüzgarları sağlamakta” açıklamasında bulundu.

CEO, “Bu tablo muhtemelen kamu ve özel sektör yatırımlarının yenilenebilir elektrik üretim kapasitesine maddi olarak genişlemesine yol açacaktır. Hükümetler tarafından belirlenen iklim hedefleri, ancak elektrik sektörünün karbondan arındırılmasıyla gerçekçi bir şekilde karşılanabilir” ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley: FED başladığı işi bitirecek

 

Metal fiyatlarında, Çin'de talep belirsizliği baskısı

 

2023'te kripto para piyasaları regülasyonlara odaklı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)