E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeğer hisse senetleri mi büyüme hisse senetleri mi?---

Değer hisse senetleri mi büyüme hisse senetleri mi?

Değer hisse senetleri mi büyüme hisse senetleri mi?
08 Eylül 2022 - 11:21 borsagundem.com

Yatırımcılar için ortam pek de toz pembe sayılmaz. Böyle zamanlarda paranızı nereye park edeceğinizi bilmek, büyük avantaj sağlayabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon, rekor faiz artırımları ve resesyon korkularıyla boğuşan finans piyasalarında yatırımcılar ihtiyatlı davranmayı tercih ediyor. Yine de paranızı doğru kullanabileceğiniz ve en azından enflasyon baskısını sönümleyebileceğiniz kuytu köşeler hala bulunuyor.

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, yatırımcılar için 2022 yılı oldukça zorlu geçiyor. Borsalar can çekişiyor, tahvil piyasası tarihinin en kötü yılını yaşıyor, Bitcoin gibi büyük kripto para birimleri çöküyor ve hatta bir zamanlar yanan konut piyasası çatlamaya başlıyor. Nereye bakarsanız bakın, tüm varlık fiyatları düşüyor. Bu durum, gerçekten anlamlı getiri sağlayacak bir yere fazladan nakit para yatırmak isteyenler için zorlu bir yıl olduğu anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de kulağa felaket habercisi gibi gelen bu olumsuz gelişmelerin ortasında dahi yatırım yapılacak mantıklı yatırım araçları bulunuyor. ABD hisse senedi stratejisti David J. Kostin liderliğindeki bir Goldman Sachs ekibi, paylaştıkları bir araştırma notunda, tehlikeli piyasalarda gezinmek isteyen yatırımcılara bazı tavsiyelerde bulunuyor. Danışmanlar, borsa yatırımcıları için asırlık bir soruya odaklanıyor: Hangisi daha iyi, değer hisse senetleri mi yoksa büyüyen Hisse senetleri mi? Ya bugünlerde ikisi de değilse?

Büyüme mi, değer mi?

Bilindiği üzere, değer hisse senetleri, gelirler, net gelir, nakit akışı gibi temel verilerine göre daha düşük fiyatlara sahipken büyüme hisse senetleri ise piyasa ortalamasının belirgin şekilde üzerinde büyüme oranlarına sahip olduğu için çok daha yüksek değerlemelerle fiyatlandırılır.

Lyft, büyüme hisse senetlerinin güzel bir örneğidir. ABD merkezli araç paylaşım şirketinin bu yıl satışlarını yüzde 27 oranında artırması bekleniyor ve piyasa tarafından oldukça değerli kabul ediliyor. Ancak şirket bahar çeyreğinde negatif net gelir bildirdi. Bu verilerden yola çıkarak, yatırım yapılması gereken şeyin şirketin büyümesi olduğu gözükmektedir.

Hewlett-Packard ise sağlam bir değer hisse senedi örneğidir. Çok uluslu teknoloji devinin gelirleri bahar çeyreğinde yüzde 5’in altında arttı ancak şirketin hisseleri S&P 500 endeks ortalaması olan 13,1 fiyat/kazanç oranıyla karşılaştırıldığında şirket kazancının yalnızca 8 katıyla işlem gördüğü görülüyor. Bu da bu hissede çok fazla güvenilir değer olduğu anlamına geliyor.

Değer ve büyüme hisse senetleri arasında seçim yapmak yatırımcılar için her zaman büyük bir zorluk olagelmiştir ancak Büyük Mali Kriz’den bu yana geçen yıllarda, büyüme hisse senetlerinin özellikle dev teknoloji firmaları tarafından yönetilen inanılmaz bir performans çağına tanıklık ettiğini de gözden kaçırmamak gerekir. Ancak şimdi, FED faiz oranlarını yükseltirken resesyon riskinin artması ve enflasyonun zirve yapmasıyla Goldman Sachs, değer Hisse senetleri modasının başlamak üzere olduğunu söylüyor.

Resesyon başlangıçlarında da değer hisse senetleri önde

Goldman ekibi, “Hisse senedi piyasasındaki mevcut nispi değerlemeler, değer faktörünün orta vadede güçlü getiriler sağlayacağını ima ediyor” diye yazıyor ve değer hisse senetlerinin gelecek yıl boyunca büyüme stoklarından üç puan daha iyi performans göstermesi gerektiğini ekliyor.

Goldman, ayrıca, yatırımcıların büyüme hisse senetlerine yapacakları yatırımlarda temkinli olmaları gerekebileceğini çünkü bu hisse senetlerinin S&P 500'den daha iyi performans göstermesi için ‘yumuşak bir iniş’ ve faiz oranlarında düşüşe ihtiyaç duyulacağını savunuyor.

Bu yaklaşımların da ötesinde, büyüme hisse senetleri, kazançlar ve gelir çarpanı açısından da olması gerekenin üzerinde pahalı görünüyor. Goldman Sachs, paylaştığı notta, “İstisnai olarak yüksek değerlemeler, bazen olağanüstü hızlı kazanç artışı beklentileriyle haklı çıkarılabilir. Ancak bugünkü konjonktür, mevcut büyüme hisse senedi çarpanlarını haklı çıkarmıyor gibi görünüyor” diyor.

Goldman stratejistleri ayrıca, değer hisse senetlerinin tarihsel olarak resesyonların başlangıcında büyüme hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekiyor ve çoğu ekonomistin bu yıl ABD'de resesyon olacağını tahmin etmesiyle birlikte, yüksek fiyatlı büyüme Hisse senetlerinden kaçınmak ve değer hisse senetlerinde çözüm yolu aramanın daha mantıklı olabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, Goldman Sachs ekonomistlerinin 2023 yılında ABD'de resesyon ihtimalini hala yüzde 33 ve Eylül 2024'e kadar ise yüzde 48 olarak gördüklerini hatırlamak önem taşıyor.

Değer hisse senetleri ortalama büyümeyi geride bırakıyor

Yine de Goldman ekibi, tüketici fiyat endeksi verilerine göre, değer hisse senetlerinin enflasyonun zirve yaptığı dönemlerde büyüme hisse senetlerinden tarihsel olarak daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Goldman Baş Ekonomisti Jan Hatzius da, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar tarihi normların üzerinde kalması muhtemel olsa bile, enflasyonun zaten zirveye ulaştığına inandığını söylemişti. Goldman ekibi ayrıca, “Değer Hisse senetleri, yıllık bazda bakıldığında, son sekiz çekirdek enflasyon zirvesinin yedisini takip eden 12 ayda ortalama büyümeyi geride bıraktı” diyor.

Tabii ki, yatırımcıların dikkate almak isteyebilecekleri başka bir olasılık daha var ve Goldman Sachs paylaştığı notta bu stratejiden bahsetmiyor ve bu strateji hisse senetlerini içermiyor.

Güvenli sığınak ‘nakit’ mi?

Değer hisse senetleri önümüzdeki yıl büyüme hisse senetlerinden daha iyi performans gösterecek olsa da, birçok yatırımcı piyasaya geri dönmek istemiyor. Örneğin Morgan Stanley, ‘yangın’ yani yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranları ve ‘buz’un yani düşen ekonomik büyüme, toksik bir ekonomik kombinasyonunun, 2023'ün sonlarına kadar Hisse senedi fiyatlarını düşük tutacağı konusunda defalarca uyarıyor.

Pek çok yatırımcı, bu zorlu ekonomik zamanlarda güvenli bir liman olarak nakde geçmeye çalışıyor ancak dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates'in kurucusu Ray Dalio, yükselen enflasyon nedeniyle nakdin hala ‘çöp’ olduğunu savunuyor.

Daha karlı bir başka seçenek: İsviçre frangı

UBS Global Wealth Management Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele ise, Çarşamba günü paylaştığı bir araştırma notunda daha karlı olabilecek başka bir seçenek olduğunu söylüyor.

Haefele, “Mevcut belirsizlik zeminine karşın, döviz piyasalarında tercih edilen güvenli liman olarak İsviçre Frangı'nı görüyoruz. İsviçre, Avrupa enerji krizinden komşularına kıyasla daha az etkileniyor, çünkü fosil yakıtlar ülkedeki elektrik üretiminin sadece yüzde 5'ini oluşturuyor. Ayrıca para birimi de, enflasyonu hızla hedefe geri döndürmeye istekli ve yetenekli bir merkez bankası tarafından da destekleniyor” diyor.

İsviçre Frangı, artan resesyon korkularının yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmeye devam etmesiyle Haziran ayından bu yana euro karşısında yüzde 7'den fazla değer kazandı. Ve Lombard Odier Baş Yatırım Görevlisi Stéphane Monier de, “İsviçre Ulusal Bankası, yükselen fiyatlara daha yüksek faiz oranlarıyla karşılık veriyor. Diğer politika yapıcıların aksine, İsviçre Frangı'nı güçlü tutmak için müdahale etmeye istekli olduklarının sinyalini veriyorlar” diyerek bu yaklaşıma katıldığını belirtiyor.

İsviçre Frangı, gerçekten de dolardan daha iyi performans gösteren bir geçmişe sahip. 1999 yılında kabul edilmesi ve piyasaya sürülmesinden bu yana İsviçre Frangı dolar karşısında yüzde 30 değer kazanan bir para birimi olarak öne çıkıyor.

Asyalı zenginler nereye yatırım yapıyor?

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (08/09/2022)

 

Borsada kazanmak istiyorsanız bu aralar hiçbir şey yapmayın

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)