E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDavos’ta resesyon çıkardılar---

Davos’ta resesyon çıkardılar

Davos’ta resesyon çıkardılar
17 Ocak 2023 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

20 Ocak’a kadar sürecek olan Dünya Ekonomik Forumu dün itibariyle Davos’ta başladı. Zirve kapsamında enflasyon, gıda güvenliği, açlık, terör ve Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji, işgücü gibi 2023 yılında da etkisini sürdürebilecek olan sorunlar ele alınacakken, zirvenin ilk gününden “resesyon” sesleri yükselmeye başladı. WEF tarafından düzenlenen ankete göre ekonomistlerin üçte ikisi, 2023 yılında küresel resesyon beklediklerini söyledi. Ankete katılanların %18’i küresel resesyon olasılığını “son derece yüksek” görürken sadece üçte birlik kesimin, resesyonun bu yıl olması olasılığını düşük gördüklerini söylemesi tedirginlik yarattı. ABD’de enflasyonun yavaşlamasıyla birlikte piyasalara yönelik iyileşme beklentisi sürerken küresel çapta yaşanabilecek olan resesyon olasılığının unutulmaması gerektiği tekrar hatırlatılmış oldu.

Asya tarafında ise karmaşanın yoğun olduğu bir gündem etkisini sürdürüyor. Çin’in açıklamış olduğu büyüme verisi ve aralık toplantısında beklenmedik bir şekilde şahin bir tutum sergileyen Japonya merkez bankasının kararları piyasayı etkilemeye devam ediyor.

Çin’in bugün açıklanan ekonomik büyümesi 2022 yılındaki resmi hedefin çok gerisinde kaldı. Fakat piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek %3,0 büyüme gösterdi. Çin Hükümeti 2022 yılı büyüme hedefini %5,5 olarak ortaya koyarken ekonomistler ise %2,7 büyüme bekliyorlardı.

Çin’in 2023’de toparlanma beklentisinin fiyatlanıyor olması nedeni ile piyasadaki haber etkisi sınırlı kaldı. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya Pasifik hisse senetleri endeksi %0,34 düşüşle sabah saatlerine kayıpla başladı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,6 düşerken, Çin borsası %0,11 düştü. Japon Nikkei borsası ise Japonya Merkez Bankası’nın toplantısını başlatmasıyla pozitif ayrıştı ve %1.35 artış gösterdi.

Resesyon korkularının Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki toplantısında dile gelmesi ve en büyük petrol ithalatçısı Çin’de yakıt talebinin toparlanması beklentileri üzerine geçen haftayı yükseliş ile tamamlayan Brent petrol, dün yaşadığı kayıpların ardından bu sabah itibariyle %0.30 değer kazanımı ile 84.71 dolara yükseldi.

Martin Luther King Günü için ABD tatili nedeniyle Pazartesi günü kapalı olan piyasalar geri çekilme ile açıldı ve ABD’de West Texas Intermediate Cuma günkü kapanış baz alındığında %1,5 düşüşle 78,70 dolara geriledi.

Yeni günde yurt içinde kısa vadeli dış borç, konut satışları ve fiyatları verileri ile Hazine ihaleleri takip edilecek. Yurt dışında Almanya final enflasyon, ZEW, İngiltere iş gücü ve New York Fed imalat endeksi verileri öne çıkıyor.

Çin'de 60 yıl sonra bir ilk

 

Global Ports’ta pandemi öncesine dönüldü

 

ABD'deki Halkbank davasında kritik gün!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran17 Ocak 2023 11:03

    Buradan  ya da Avrupa devletlerinin ya da Amerika nın tutumundan tavırlarından şunu iyi anlamalıyız ki  bu ülkelerin neredeyse hiç birinin kendine ait bir iradesi yok.  Israrla terör örgütünü destekleyen katil sürüsünü sapık sürülerini insanlığın mazlum insanların başına ısrarla bela etme çabalarının ülke menfaatleri ile falan bir  ilgisi yoktur.  Ne zaman ki bir devletin yetkilileri bir uyanış bir serzeniş ile halkını uyarıp insanlık için iyi bir şeyler yapmaya kalksa bu  Şeytani sistem derhal devreye girer. Bir şekilde diktatör ilan edilip tu kaka etmek için  stk lar mebfaatpeerst dolar dilencileri basın hemen devreye girer.  Bu kirli sistemin başında Carnigan Rotcill  Rockfeller vs. eski köle tüccarları ve mason yahodileri bulunmakta. Öyle ki vakti ile  aşağı yukarı İngiltere Almanya Amerika vs. bütün ülkelerde muhtelif zamanlarda kriz çıkartılıp bu ülkelerin finans kaynakları tamamen teslim alınmış gibidir. 

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ17 Ocak 2023 10:22

    biz de yedik değil mi.haydi ordan.bizde asla olmaz.