E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDaha yüksek faiz oranları yüksek ihtimal---

Daha yüksek faiz oranları yüksek ihtimal

Daha yüksek faiz oranları yüksek ihtimal
16 Ağustos 2023 - 12:03 borsagundem.com

ABD’de politika yapıcılar enflasyon belasından kurtulamıyor. Genel kanaat, enflasyonun tamamen kontrol altına alınması için daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulabileceği yönünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi ve piyasalar geçen yıldan bu yana yüksek seyreden enflasyon ve yan etkileriyle mücadele ediyor. Fed’in rekor faiz artırımlarına rağmen enflasyonu kontrol altına almak için daha yüksek faiz oranları gerekebileceği fikri giderek daha da kuvvetleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed), enflasyon oranını yüzde 2'ye indirmek için yeterince çaba sar edip etmediği tartışılıyor. Uzmanlar, bu soruya yanıt vermek için henüz erken olduğu görüşünde.

Yumuşak iniş senaryosu fazlasıyla iyimser

Bloomberg’ün haberine göre, geçen hafta açıklanan tüketici fiyat endeksi raporunun ayrıntıları, haberlerin iyi olduğuna işaret ediyordu: Enflasyon baskısı yavaş yavaş azalmaya devam ederken, Fed'in fiyatları resesyona neden olmadan dengeleyebildiği bir ‘yumuşak iniş’ senaryosu giderek ağırlık kazanıyor ve daha gerçekçi bir hal alıyordu. Ancak ne yazık ki, bu çok istenen sonuca bel bağlamak için henüz çok erken olduğu görülüyor.

Fed, Eylül ayındaki bir sonraki politika toplantısından önce tüketici fiyatları ve diğer yeni bilgilerle ilgili bir aylık daha veriye sahip olacak. Manşet enflasyonun düşen baz etkisi ve yüksek benzin fiyatları nedeniyle o zamana kadar biraz daha yüksek olması bekleniyor. Ancak çekirdek enflasyon doğru yönde ilerliyor gibi görünüyor. Çekirdek enflasyonun Ağustos ayında tekrar düşmesi halinde yatırımcıların Fed'in sıkılaştırmaya ara vermesini beklemesi ise muhtemel gözüküyor. Pek çok kişi, faiz oranlarındaki bir sonraki hamlenin, hâlâ belki birkaç ay uzakta olsa da, aşağı yönlü olacağına bahse giriyor.

İki ihtimal

Yine de açık fikirli olmak daha akıllıca bir yol gibi duruyor. Bunun ana nedeni ise, iş gücü piyasasının geç soğumasına rağmen tarihi standartlara göre hâlâ sıkı seyretmesi. Fed'in hedefi olan yüzde 2'lik enflasyon ile yüzde 4 veya daha düşük bir işsizlik oranını, ki şu anda yüzde 3,5 seviyesinde seyrediyor, bir arada götürmenin büyük bir başarı olacağı kabul ediliyor. İki ihtimal ise daha olası görülüyor. Birincisi, para politikasının enflasyonu yenecek kadar sıkı tutulması, ancak bunun işsizlikte daha ani bir yavaşlamaya neden olması; diğeri ise sıkılaştırmanın erken durması ve bunun iş gücü piyasasının çok sıcak kalmasına ve enflasyonun yüzde 2'nin üzerinde istikrar kazanmasına neden olması.

Fed haklı olarak hedefin üzerinde bir enflasyona razı olmayacağına dair taahhütte bulunuyor ancak ne kadar sabırlı olmaya istekli olduğunu açıkça belirtmiyor. En son ‘nokta grafiği’, yıllık enflasyonun gelecek yılın dördüncü çeyreğine kadar yüzde 2,5 ve 2025'in sonuna kadar yüzde 2,1, işsizlik oranının ise yüzde 4,5 olacağını öngörüyor. İstihdamda çok az maliyetle gerçekleşen bu çok hafif düşüş, temel olarak umut edilen yumuşak inişi tanımlıyor. Bunu başarması halinde, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bir madalyayı hak edeceği düşünülüyor.

Nötr oran

Sorun, bunun gerçekleşmesi için hangi faiz oranları seviyesinin gerekli olduğuna karar vermekten geçiyor. Herhangi bir noktada Fed, politika faizinin talebi ne kadar sıkı bir şekilde kısıtladığını kesin olarak bilemiyor. Sözde nötr oran, toplam talebe ne ekleme ne de çıkarma yapmayan oran olarak kabul ediliyor ancak bu durum ekonomik koşullara göre değişiyor ve sadece tahmin edilebiliyor.

Çekirdek enflasyonun yüzde 4'ün üzerinde olması ve daha geniş finansal koşulların sıkı olmaktan uzak olması nedeniyle, yüzde 5,25 ila 5,5'lik mevcut politika oranı, çok fazla olmasa da muhtemelen nötr oranı aşıyor. Bu nedenle, bunun, enflasyonu yüzde 2'ye kadar indirmek için yeterli olup olmadığı açık bir soru olarak kalmaya devam ediyor.

Fed'in kendi elini kolunu bağlamamaya dikkat etmesi gerekiyor. Fed’in, enflasyonda daha fazla net bir ilerleme olmasa bile, yatırımcıların diğer yönde bir hareket şöyle dursun, sıkılaştırmada uzun süreli bir duraklama beklemesine yol açmaması gerekiyor. En olumlu şartlarda dahi herhangi bir kutlamanın yine de erken olacağının bilinmesi, kritik önem taşıyor.

Daha uzun süre yüksek faiz

 

Fed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor

 

FED faiz rotasını değiştirecek mi?

 

ABD’de işsizlik maaşı başvurularında sürpriz yaşandı

 

BlackRock: Yüksek enflasyon 2024’te geri gelecek

 

Küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon baskısı artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)