E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin, atom enerjisini seri üretime sokuyor---

Çin, atom enerjisini seri üretime sokuyor

Çin, atom enerjisini seri üretime sokuyor
06 Şubat 2021 - 11:29 borsagundem.com

Çin, üçüncü kuşak atom enerjisi tekniğine sahip dünyanın dördüncü ülkesi konumuna geldi

Çin'in ilk basınçlı su reaktörü Fuqing atom reaktöründe şebekeye dahil edildi. İşletmeci kurum China National Nuclear Corporation (CNNC), Hualong One adıyla da anılan HPR1000 tipi reaktörün, Çin'i ABD, Fransa ve Rusya'dan sonra üçüncü kuşak atom enerjisi tekniğine sahip dünyanın dördüncü ülkesi konumuna getirmiş olduğunu bildirdi.

Fuqing 5 reaktörü yılda 10 milyar kilovat saatlik akım üreterek bir milyonluk nüfusun talebini karşılayabiliyor. CNNC yeni reaktörüne 60 yıllık bir ömür biçiyor. Ucu ucuna 180 elementten oluşan yakıt ise 1.5 yılda bir değiştirilmek zorunda. CNNC'nin Baş Yöneticisi Yu Jianfeng, Hualong One reaktörünün, seri üretim ve ihracat için daha geliştirileceğini belirtti. Yu'ya göre bu teknik, yılda 8,16 milyon ton karbondioksitten kaçınılarak karbon nötr aşamasına ulaşılmasına katkıda bulunacak. Nitekim Pakistan, şimdiden Çin tekniğiyle iki blok inşa ediyor.

Hualong One tipi reaktör, önceden planlandığı üzere, beş yıl içinde geliştirilip inşa edildi. CNNC'nin yazılı açıklamasına göre, reaktör emin ve güvenli bir şekilde işlemekte; mevcut geçerli uluslararası güvenlik standartlarını yerine getiriyor. Fuqing 5 reaktöründe ilk zincirleme reaksiyon ekim 2020'de gerçekleşti. Kasım ayında da şebeke ile senkronize duruma getirildi. Çin Hükümeti, ülkeyi 2060 yılında karbon nötr duruma getireceğini 2020 yılının eylül ayında açıklamıştı. Bu, yakıtların atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu etkilemeyeceği aşama anlamına geliyor.

İsviçre bankası dijital hisse senedi çıkarıyor

Foreksci Altunç Kumova bankacı oluyor

Burs ve kredi ödemeleri hesaplarda

ASELSAN’dan devlet destekli yeni yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan07 Şubat 2021 17:56

    Bizde bugüne kadar her şeyi yapardık Ama içimizdeki satılmışların yüzünden geri kaldık Nükleer proflarımızı şehit edenler feto mosad ortaklığı çıktıAllaha şükür mit varda artık biraz sağlamız

  • Horlama07 Şubat 2021 15:32

    Reis nükleer santralı yapınca muhalefet ve Almanlar karşı çıktı , elin gavuru düşmüyor yakamızdan

  • EKRİST07 Şubat 2021 17:04

    ALLAH ını seversen muhalefet partisi liderinin hiç bir vizyonu ve projesini hiç gördümmü ancak tek projesi var yapılanları yıkmak.ekibide kendisinden berbat seçim kazanamama dünya rekorunu kırmış adam halada utanmadan orada duruyor .tabiki rant var.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU06 Şubat 2021 21:11

    Dünya da artık kuraklıklar artık art art gelmeye başladı.hidroelektrik  santralari artık risk altında olduğunu görmeliyiz o yüzden en az 10 adet nükleer santrali acilen kurulmalıdır.

  • İdris Akcabelen06 Şubat 2021 19:33

    Kendi nükleer teknolojimiz kurmalı toryumlu santallerimizi hayata geçirmeliyiz.

  • İnanan06 Şubat 2021 16:24

    Bizimde acil olarak toryum ile çalışan nükleer santraller yapmalıyız. Ülkemizde en az 4 bölgede nükleer santral olmalı. Artık barajlara güvenemeyiz. Kuraklık başladı. Ve yabancılara değil santrali türk şirketi veya devleti yapmalı.

  • Ahmet 06 Şubat 2021 12:16

    Serefsizler umarım kökünüz kurur....