E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÇimbeton ve Birikim Varlık Yönetim hisseleri brüt takasa alındı---

Çimbeton ve Birikim Varlık Yönetim hisseleri brüt takasa alındı

Çimbeton ve Birikim Varlık Yönetim hisseleri brüt takasa alındı
23 Ekim 2023 - 19:21 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Çimbeton ve Birikim Varlık Yönetim hisselerinde 1 ay süreyle brüt takas önleyici tedbir uygulanacağını duyurdu

BORSAGUNDEM.COM
Borsa İstanbul Çimbeton (#CMBTN) ve Birikim Varlık Yönetim (#BRKVY) hisselerinde tedbir amaçlı brüt takas uygulanacağını duyurdu. Konuyla ilgili Borsa İstanbul'un KAP'a yaptığı açıklama şöyle: 
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CMBTN.E ve BRKVY.E paylarında 24/10/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/11/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir."
BRÜT TAKAS NEDİR?
Brüt takas uygulaması hisse senetlerinde sadece nakit işlemi ile işlem yapabileceğiniz bir uygulamadır. Brüt takasta elinizde hisse var ise veya hisseyi alacaksanız ertesi gün hisseyi satabilirsiniz. Brüt takas genel olarak SPK tarafından kısa zamanda yüksek volatilitenin yapıldığı hisselere getirilir.

NASIL İŞLEM YAPILIR?
Brüt takas uygulaması getirilen hisselerde internet üzerinden işlemler kapatılır. Yani hisseyi e-trader veya herhangi bir internet üzerinden emir gönderim uygulaması ile alıp-satamazsınız. Hissede işlem yapmak isteyen yatırımcılar ya aracı kurumlarla yüz yüze görüşmeli ya da aracı kurum ile telefonda görüşerek işlemlerini yaptırtabilir. Ayrıca brüt takas uygulaması getirilen hisselerde işlem yapmak isteyen yatırımcılar kredili işlemler yapamaz yani alış işlemi yapmak istedikleri tutar kadar parayı hesaplarında nakit halinde boşta bulundurmak zorundadırlar. Satış işlemi içinde yapmak istedikleri lot miktarı kadar menkul kıymeti hesabında bulundurması zorunludur.

NE KADAR SÜRER?
Brüt takasa alınan şirket hisselerinin el değiştirebilmesi için alım ve satım emirlerinin fiziki olarak da gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kredili alım ve açığa satış da yapılamadığı için fiyat dalgalanmalarının önüne geçiliyor. Böylece hisselerde spekülatif hareketler önlenmiş oluyor. Hisselerin ne kadar süreyle brüt takasta kalacağına ise SPK karar veriyor ve başlangıç tarihiyle bitiş tarihine kadar hisselerde brüt takas uygulaması uygulanıyor. Bu tarihler bazen belirli bir süre aralığı olurken bazen ise süresiz olabiliyor.

Batısöke Çimento hisselerine emir paketi tedbiri getirildi

 

Borsa İstanbul'dan iki hissede tedbir kararı

 

Belirsizliklerin yüksek olduğu dönemde yatırım kararı

 

Borsa günü yükselişle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 167,50
En Yüksek: 180,00
En Düşük: 166,50
Değişim -1,82 %
FK: 43,43
PD / DD: 14,27
İşlem Hacmi 59.881.163
Toplam Adet: 350.171
Ağırlıklı Ort.: 171,09
Son Değer: 3.960,00
En Yüksek: 4.122,50
En Düşük: 3.920,00
Değişim -2,70 %
FK: 85,17
PD / DD: 18,86
İşlem Hacmi 164.268.635
Toplam Adet: 41.131
Ağırlıklı Ort.: 3.996,17
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)