E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakÇıkma yasağına Bakanlık'tan erteleme---

Çıkma yasağına Bakanlık'tan erteleme

Çıkma yasağına Bakanlık'tan erteleme
14 Mayıs 2014 - 04:13 borsagundem.com

Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği'nin 1 Haziran'da uygulamaya girecek geçici 6. maddesi 2 yıl erteleniyor. Madde binalarda çıkmayı yasaklıyordu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektöründen gelen talepler üzerine imar düzenini baştan aşağı yenileyen ‘Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da uygulamaya girecek geçici 6. maddesini iki yıl ertelemeye hazırlanıyor. Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre değişiklikle ilgili yazının Başbakanlığa gönderildiği öğrenilirken, düzenlemeyle mülkiyetle ilgili hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. İki yıl ertelenen düzenleme binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları yasaklayıcı hükümler içeriyordu. İnşaat sektörü temsilcileri ertelemenin sektörü rahatlatacağını düşünüyor.

SEKTÖR RAHAT NEFES ALIR

Bakanlıkla sektör temsilcilerinin bir süredir devam eden görüşmeleri olumlu sonuç verdi. Buna göre söz konusu yönetmeliğin geçici 6. maddesiyle ilgili sektörün çekincelerini olumlu karşılayan bakanlık, 1 Haziran 2014’te yürürlüğe girecek olan maddenin 2016 yılına ertelenmesi için Başbakanlığa yazı gönderdi. İlgili madde binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları yasaklayıcı hükümler içeriyordu. Yönetmeliğin diğer maddeleri için herhangi bir ertelemenin olmayacağı belirtilirken, geçici 6. maddenin ertelenmesiyle ilgili bilgi veren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, ertelemenin inşaat sektörüne rahat bir nefes aldıracağını söyledi. Sektörün geçici 6. maddedeki düzenlemelere henüz hazır olmadığını ifade eden Tellioğlu, şu görüşleri dile getirdi:

ÇIKMALAR YASAKLANIYOR

“Düzenleme 1/1000’lik parsellerde yapılacak inşaatlarda öne çıkmalar, yana çıkmalar ve arkaya çıkmalarla ilgili yasaklayıcı hükümler içeriyordu. Bu madde 1 Haziran’da uygulamaya geçecekti. Yönetmelikte geçen ancak bu zamana kadar uygulanmayan madde, 2016 yılına ertelenmiş olacak. Bu ertelemeyi sektör açısından önemli görüyorum. Onbinlerce ruhsat aşamasında olan sözleşme vardı. Bu sözleşmelerden doğan yükümlülükler var. Birde yerde 30 daireye göre inşaat yapıyorsun ama yeni planlamaya göre 25 daireye iniyor. Eskiye göre mülkiyet hak kaybı oluşmuştu. Bu durumun ertelenmesi için bakanlıkla istişarelerde bulunduk. Çok çalışmamıza rağmen sadece geçici 6. madde üzerinde uzlaşma sağlayarak, bunun ertelenmesini sağlayabildik. Bakanlık düzenlemenin ertelenmesi için Başbakanlığa yazı yazacak. Bu durum inşaat sektörünü kısmen de olsa rahatlatacak. Erteleme son zamanlarda tıkanan kentsel dönüşüm sürecinin de önünü açacak. Ayrıca daha sağlıklı ve bütünleştirici bir düzenlemenin sağlanması bakımından maddenin alelacele uygulamaya girmemesi sektöre avantaj sağlar. Ancak erteleme sıfırdan, işlem görmemiş yapıyı kapsamayacak. Süreci başlatılan ve tamamlanamayan yapıları kapsayacak.”

6. MADDE NE DİYOR

Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin iki yıl ertelenecek olan geçici 6. maddesi şöyle: 
“1 Haziran 2013 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için yapılan müracaatlarla bu tarihten en fazla bir yıl önce olmak üzere belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunmak, riskli yapı tespiti yaptırmak üzere başvurulmak, noter tasdikli inşaat sözleşmesi yapılmak, yeni inşaat yapmak üzere ifraz, tevhit, ihdas, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi almak üzere başvuru yapılmış ise bu parsellere ilişkin yapı ruhsatı müracaatları 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılmak kaydıyla 1 Haziran 2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendirilir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri bey14 Mayıs 2014 17:16

    Vatandaşın,ülkenin menfaatimi yoksa Müteahhitin menfaatimi kararının cevabı ÜLKE MENFAATİ olmalıdır.Çıkmaya (konsol)kesinlikle izin verilmemelidir. Sokakları mağaraya çevirip ,insanların ışığını yokediyor ,mahvediyor.

  • YORUMCU14 Mayıs 2014 15:56

    bu uygulama müteahhitleri rahatlatabilir ancak, deprem açısından risk oluşturmakta, yasa da zaten bu amaçla çıkmıştı, şimdi ne oldu deprem riski ortadan mı kalktı, bu yapılacağına, balkon ve merdivenler emsal dışı tutularak hak kaybının önüne geçilebilir.