E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCharlie Munger: Risk sermayedarları yatırımcıları yanlış yönlendiriyor---

Charlie Munger: Risk sermayedarları yatırımcıları yanlış yönlendiriyor

Charlie Munger: Risk sermayedarları yatırımcıları yanlış yönlendiriyor
31 Ekim 2023 - 17:22 borsagundem.com

Warren Buffett'ın sağ kolu milyarder Charlie Munger, birçok risk sermayedarının yatırımcılarını yanlış yönlendirdiğini, daha sert bir ifadeyle ‘kandırdığını' söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Charlie Munger, birçok risk sermayedarının yatırımcılarını yanlış yönlendirerek para kaybetmelerine neden olduğunu öne sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett’ın sağ kolu olan efsane yatırımcı Charlie Munger, risk sermayedarlarına karşı duyduğu nefreti açıkça söylemekten çekinmiyor.

Risk sermayedarları müşterilerini kandırıyor

Fortune’dan Paige Hagy’nin haberine göre, milyarder Charlie Munger, birçok risk sermayedarının yatırımcılarını kazıkladığını söylüyor. Efsanevi yatırımcı 2014 yılında Wall Street Journal'a risk sermayesi fonlarının internet girişimlerine yatırım yapmaktansa 'paralarını meşaleyle ateşe vermelerinin’ daha iyi olacağını söylemişti. Şimdi 99 yaşında ve 1 Ocak'ta 100 yaşına girecek olan Munger’ın risk sermayedarlarına başka bir mesajı daha var: “Canları cehenneme!”

Berkshire Hathaway'in başkan yardımcısı ve dünyanın en başarılı yatırımcılarından biri olan Munger, katıldığı bir podcast'te, risk sermayedarlarını küçümsemesinin yanı sıra, küresel borsanın durumuna ve kumar mı yatırım mı kavramına olan takıntısından söz etti.

Munger, “Yatırımcılarınızı kandırarak para kazanmak istemezsiniz ve birçok risk sermayedarının yaptığı da bu” dedi. Munger, risk sermayedarlarının diğer yatırım türlerine kıyasla daha yüksek ücretler talep ettiğine ve risk sermayesinin daha büyük yatırımlar sağlama vaadine atıfta bulunarak, “Gerçekten çok sıra dışı sonuçlar elde etmeyecekseniz, fazladan ücret alma işinde olmamalısınız. Elbette, iyi sonuçlar elde ediyormuş gibi davranmak, sonuçları gerçekten almaktan daha kolaydır ve bu da yanlış insanları cezbeder” şeklinde konuştu.

Cambridge Associates'e göre son 20 yılda risk sermayesi yatırımlarının ortalama yıllık getirisi yüzde 11,8 iken Nasdaq’ın getirisi yüzde 12 civarında oldu.

İyi bir örnek: FTX’in ölümü

Risk sermayedarlarının işi, güç yasası olarak bilinen bir kavrama dayanıyor. Bir girişim firmasının portföyündeki startup'ların çoğunun başarısız olması ya da sadece ılımlı bir büyüme görmesi dolayısıyla bu kayıpları dengelemek için büyük getirilerin Facebook, Airbnb ve Zoom gibi nadir, patlayıcı startup başarılarından gelmesi gerekiyor. Bu nedenle risk sermayedarları genellikle açgözlülüğün örnekleri olarak tanımlanıyor.

Risk sermayedarları da koyun gibi olmak, sürüyü takip etmek ve paralarını herkesin yatırım yaptığı şeye yatırmak konusunda bir üne sahip bulunuyor. Kasım 2022'de olağanüstü bir şekilde çöken Sam Bankman-Fried'in kripto para borsası FTX'e bakmak bu durumu anlamlı kolaylaştırıyor. FTX'in ölümü, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) yılın başında FTX yatırımcılarını bu konu hakkında soruşturmasıyla risk sermayesi sektörünün durum tespiti niteliği taşıyor.

Kovid sonrası ve 2022 yılında yüzde 13 zarar

Risk sermayesi ya da girişim fonları, Kovid-19 salgını sırasında sermayede bir patlama yaşadı ve bu durum, onların 2021'de yeni kurulan şirketlere rekor hacimlerde ‘ucuz para' pompalamasına ve böylece bu yeni şirketlerin değerlemelerini şişirmelerine yol açtı. Şimdi, yaklaşık iki yıl süren yüksek enflasyon ve Fed'in durgunluğu atlatmak için yaptığı faiz artırımlarının ardından, startup değerlemeleri düştü, teknoloji startupları halka arz kışında kaldı ve yatırımcılar dağıttıkları para konusunda daha cimri davranıyor. 2022 yılının ilk yarısında risk sermayesi yatırımları ortalama yüzde 13 zarar yansıttı.

Elbette Munger'in sert eleştirisi tüm risk sermayedarları için geçerli değil. Munger, doğru yaparsanız ve doğru insanları hakim pozisyonlara getirirseniz bunun çok meşru bir iş olabileceğini söylüyor. Ancak şu anda durumun böyle olmadığını da ekliyor. Munger, “Girişim sermayesinden en çok para kazananlar, yatırım bankacılarına benziyor. Hangi sıcak ve yeni bölgeye gireceklerini söylüyorlar ancak onlar harika yatırımcılar değiller; hiçbir konuda olmadıkları gibi” şeklinde konuşuyor.

Charlie Munger: Yapay zeka hak ettiğinden fazla ilgi görüyor

 

Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası

 

Charlie Munger: Spekülatif hisseler bağımlılık yapıyor

 

Charlie Munger: Kripto yatırımcıları 'aptal'

 

Charlie Munger’dan ABD’ye: Kriptoyu yasaklayın!

 

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ31 Ekim 2023 18:25

    Öyle olacak ki kerizler hisse senetlerine sahip olsun sizin gilbiler de dolar milyarderleri olun.ne oldu da 5 sene içinde 2500 kat artan hisse senetlerimiz oldu.