E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu ile Lavrov bir araya geldi---

Çavuşoğlu ile Lavrov bir araya geldi

Çavuşoğlu ile Lavrov bir araya geldi
14 Ağustos 2018 - 12:51 borsagundem.com

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var." dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında  Ankara'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la ortak basın toplantısı  düzenledi.

Gelen  soru üzerine, Çavuşoğlu ABD'yle krize neden olan Rahip Brunson'un durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği  Maslahatgüzarı'nın ev hapsindeki rahip Andrew Brunson'ı bugün ziyaret edeceğini söyledi. "Artık bu kabadayılık devrinin bitmesi  gerekiyor. ABD itibarlı ülke olarak devam etmek istiyorsa bu dayatmalarla olmaz" dedi.

Lavrov: Türkiye'ye yaptırımlar illegal

Lavrov, ABD'nin Türkiye yaptırımlarını eleştirerek, "Yaptırımlar gayrimeşru ve illegal." dedi.

Lavrov ayrıca, Türkiye'nin yerli para ile ticaret çağrısına yönelik olarak, "Milli paralarla ticaret, birkaç senedir önümüzdeki hedeflerden biri" açıklamasını yaptı.

Lavrov da ABD'nin yaptırımlarının, diğer ülkeler arasındaki ticarette doların kullanımını azaltacağını savundu. Milli para birimleriyle ticaret yapmak için çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini vurgulayan Lavrov, "Türkiye'yle stratejik ortaklığımızın artması için adımlar atılacak" ifadesini kullandı.

"İkili ilişkilerimiz her alanda..."

Türkiye'nin davetini kabul ederek büyükelçilere hitap ettiği ve  sorularına açık yüreklilikle yanıt verdiği için Lavrov'a teşekkür eden Çavuşoğlu,  "Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Dolayısıyla ciddi bir  bilgi birikimi ve tecrübesi vardır. Bu tecrübesini büyükelçilerimizle paylaştı.  Birçok konuda Rusya Federasyonu'nun ve kendisinin vizyonunu bizlerle paylaştı"  ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, basın toplantısının ardından düzenlenecek çalışma yemeğinde  de ikili ilişkileri gözden geçireceklerini, en son Rusya'da ve Singapur'da bir  araya geldiklerini belirterek "İkili ilişkilerimiz her alanda olumlu bir şekilde  seyrediyor" diye konuştu.

"Vize konusunda çalışma var"

Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi projeleri hayata  geçirmek için iki ülke liderinin çizdiği çerçevede çalışmaların devam ettiğini  vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Vize meselesi elbette önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz  bir şekilde seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sene Rusya'dan gelen turist  sayısında da bir rekor kırılıyor. Daha fazla Rus turisti, dostlarımızı ülkemizde  ağırlamaktan elbette mutluluk duyacağız. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu  yaşamadan ki, aramızda yaşanan bir hadise biliyorsunuz, ondan önce vizesiz bir  şekilde vatandaşlarımız seyahat edebiliyordu, vatandaşlarımızın vize sorunu  yaşamadan Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı  çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da  çözeceğiz."

"Yaptırım tehdidinden Avrupa da rahatsız"

Çavuşoğlu, ABD'nin veya herhangi bir ülkenin yaptırım kararlarına prensip olarak karşı olduklarını belirterek, "AB'nin Rusya'ya yaptırımlarına katılmadığımız gibi İran'a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik." Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye dönük yaptırım tehdidinin kelebek etkisi yarattığını ve Avrupa'nın da bu durumdan rahatsız olduğunu bildirdi. Çavuşoğlu şöyle konuştu: "ABD gücünü Avrupa'ya saldırmak için de kullanıyor, bugün Türkiye'de herhangi bir Avrupa ülkesi olabilir, zaten bunu NATO zirvesinde tüm liderler gördü"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)