E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCapital Economics: Yüksek enflasyon 2024’te sona erecek, faiz oranları düşecek---

Capital Economics: Yüksek enflasyon 2024’te sona erecek, faiz oranları düşecek

Capital Economics: Yüksek enflasyon 2024’te sona erecek, faiz oranları düşecek
28 Kasım 2023 - 17:00 borsagundem.com

ABD ekonomisine dair belirsizlik, tahminlerin birbirinden farklılaşmasına neden oluyor. Capital Economics ise gelecek hakkında görece iyimser bir öngörüye sahip.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Rekor faiz arıtırımına giden Fed, tüm dünyadaki merkez bankalarını da peşinden sürükledi. Ancak bu durum, yakın bir zamanda sona erebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Capital Economics, 'büyük enflasyon artışı'nın 2024 yılında sona ereceğini ve faiz oranlarının tüm dünyada ve neredeyse her yerde düşeceğini söylüyor.

Ekonomik büyüme tüm dünyada zayıflayacak

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, yeni yılda bir avuç büyük temanın gündeme gelmesi bekleniyor. Bunlardan ikisi, ABD'nin büyük gelişmiş piyasalarda enflasyonun düşmesine öncülük etmesi ve bunun da faiz oranlarında bir dönüşe yol açması ihtimali.

Bu, Londra'daki Capital Economics Baş Ekonomisti Neil Shearing'in de görüşü olarak öne çıkıyor ve 2024 yılında çoğu ülkede ekonomik büyümenin beklenenden daha zayıf olacağı düşünülüyor. Yumuşak büyüme, düşen enflasyon ve düşük faiz oranlarına, tahvil piyasasının da eşlik etmesi bekleniyor.

Yatırımcılar da benzer görüşte

Şükran Günü tatilinden ve kısaltılmış Cuma seansından dönen yatırımcılar, piyasaların yumuşak bir inişin veya işsizlikte herhangi bir durgunluk veya büyük bir yükseliş olmadan enflasyonun düşmesi senaryosunun gerçekleşmek üzere olduğu görüşüne tutunmaya devam ediyor. 2 yıllık, 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvil getirileri, geniş tabanlı devlet tahvili alımının da etkisiyle neredeyse iki haftanın en büyük günlük düşüşlerini bildirdi.

Bu arada ABD borsaları, Dow Jones ve S&P 500'ün Cuma günkü kapanış seviyelerinden uzaklaşmasıyla haftayı düşüşte tamamladı. Goldman Sahcs'tan Jan Hatzius gibi önde gelen ekonomistler ise yumuşak iniş görüşünü savunuyor. Ancak enflasyonun patikası hâlâ kesin değil; Bloomberg anketi, bazı ekonomistlerin Fed'in favori enflasyon ölçütünün temel fiyatların 2024 boyunca inatçı kalmasını ve faiz oranlarını yüksek tutmasını beklediğini gösteriyor. PCE olarak bilinen bu önlemin bir sonraki güncellemesi Perşembe günü yayınlanacak.

Enflasyon beklentilerden hızlı yavaşlayacak

Shearing, “ABD enflasyonunun sonuçta Fed yetkililerinin beklediğinden daha hızlı yavaşlayacağını düşünüyoruz. Ancak enflasyon aynı zamanda Euro Bölgesi, İngiltere ve diğer büyük gelişmiş piyasalarda da düşecek. 2024, çekirdek enflasyonun nihayet merkez bankalarının yüzde 2 civarındaki konfor bölgesine geri döndüğü yıl olacak” diye yazıyor.

Shearing’in firması, Kovid sonrası mevcut enflasyon korkusunun, 1970'lerdeki dalgalanmadan çok, İkinci Dünya Savaşı'nı takip eden enflasyon şokuna benzediği görüşünde. Başka bir deyişle, Shearing'e göre enflasyon ‘hala büyük ölçüde pandemiye bağlı arz çarpıklıkları tarafından yönlendiriliyor' ve bu çarpıklıklar azaldıkça da düşmeye devam etmesi gerekiyor.

Shearing, “Buna karşılık, gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankaları ‘para politikasını gevşetecek. Fed küresel genişleme döngüsüne liderlik etmeye hazırlanıyor çünkü ABD'de enflasyonla mücadele süreci daha da ilerliyor ve ECB içinde daha fazla 'kurumsal şahinlik' var gibi görünüyor” diyor.

Fed’in faiz indirimi olasılığı

ABD'de Fed fon vadeli işlem yatırımcıları Pazartesi günü bu görüşü destekliyor gibi görünüyordu. CME FedWatch Tool'a göre, yatırımcılar, gelecek Temmuz ayına kadar bir veya daha fazla Fed faiz indirimi olasılığını yüzde 88 olarak fiyatlıyor. Bu, Cuma gününden bu yana hafif bir artışa karşılık geliyor.

Shearing'in 2024'te ortaya çıkmasını beklediği diğer ana temalar ise; tüm büyük ekonomiler ve bölgeler için konsensüs tahminlerinin altında kalan küresel ekonomik büyüme; Euro Bölgesi ve İngiltere'nin ABD'ye kıyasla düşük performansı; Çin'deki yapısal zayıflık ve ‘üretkenlikte önemli bir artış sağlama potansiyeline sahip olan yapay zekaya yönelik ilginin artırılması şeklinde sıralanıyor.

Son olarak Capital Economics, ABD ve İngiltere'den Endonezya ve Hindistan'a kadar dünya çapındaki seçimlerin haber döngüsünü yönlendirmesini ve finansal piyasalar için olası kısa vadeli dalgalanmaların kaynağı olmasını bekliyor.

Wall Street enflasyon testine giriyor

 

BoE Başkanı Bailey: Piyasalar, enflasyon risklerini hafife alıyor

 

ARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon

 

Enflasyon beklentileri geriledi

 

BofA: Yüksek faizler borsaları durduramayacak

 

FED’in faiz indireceği beklentisi abartılıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 28 Kasım 2023 21:16

    Enflasyonda düşüşü garanti altına almak lazım herkes taşın altına elini koymalı emeklilere memura ve asgari ücretliye 2024 de zam vermemek lazım devir fedakarlık devri bankaların holdinglerin vergileri sınırlanmalı Haydi Türkiye ileri Durmak yok yola devam YTD

  • Hiperenflasyon yolcusu vatandaş28 Kasım 2023 21:05

    He he tabi tabi, nasıl olacakmış o iş, asgari ücret ve memur maaşlarına %60 zam yapacaklar ve enflasyonda enaz %60 artmayacak, çok komik bir yazı olmuş