E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çöküşü korkusu yükseldi---

Borsa çöküşü korkusu yükseldi

Borsa çöküşü korkusu yükseldi
26 Ekim 2020 - 10:06 borsagundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, yatırımcıların yıllardır ilk kez borsaların çöküşünden korktuğunu söyleyerek uyarıda bulundu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü ekonomist ve Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller, oldukça fazla yükselmiş olan hisse piyasalarına yatırım yaparken dikkatli bir yaklaşım çağrısında bulundu. Shiller, “korona virüs krizi ve Kasım ayında gerçekleşecek seçimler, büyük bir borsa çöküşüne yönelik korkuları, son yılların en yüksek seviyelerine taşıdı” dedi. Açıklamasının devamında, “aynı zamanda, hisseler oldukça yüksek seviyelerden işlem görüyor. Bu volatil birleşim bir çöküşün gerçekleşeceği anlamına gelmiyor ancak, riskin oldukça yüksek olduğunun sinyallerini veriyor. Dikkatli olma zamanı” ifadelerini kullandı.

Shiller bu sonuca, çeşitli borsa güveni endekslerindeki hareketleri gözlemleyerek vardığını söyledi. Özellikle, Shiller’in Crash Confidence Index adını verdiği, çöküşe yönelik algıları ölçen endekste tehlike çanları çalıyor. Shiller yatırımcılara şu soruyu sorduğunu söyledi: “Gelecek 6 ayda, ABD’de 1929 ya da 1987’deki gibi yıkıcı bir çöküş ihtimalinin ne olduğunu düşünüyorsunuz? Diğer ülkelerde gerçekleşecek bir çöküşün ABD’ye sıçrama ihtimali ne?” Shiller’e göre, bu sorulara verilen ayı piyasası taraftarı cevaplar, hayatında gördüğü en düşük güven olarak gerçekleşti.

Uzman ekonomist aynı zamanda Döngüsel Olarak Düzeltilmiş Fiyat Kazanç Oranı (CAPE)’na da dikkat çekti. Bu da Shiller’in oluşumda katkısı bulunan bir ölçüt. Ölçüt kazançları 10 yıllık ortalamalarla alarak, değişik dönemlerdeki piyasa değerlemelerini karşılaştırıyor ve böylelikle her piyasa döngüsünün kısa dönem volatilitesini azaltıyor. CAPE oranı, Shiller’e göre, 1920’lerin Büyük Buhran’ı ve 20 yıl önceki dot-com balonunun patlaması haricinde, tarihteki herhangi bir dönemden çok daha yüksek seviyelerde.

Shiller, “bu kötü işaretlere rağmen, hisse piyasaları rekor bir yükselişe yakın seviyelerde işlem görüyor, hisselerin değerlemeleri oldukça yüksek seviyelere çıkıyor” dedi ve yatırımcıların bu ortamda bir “yol ayrımında” olabileceğini söyledi. Açıklamasının devamında, “şimdi sorulacak soru, geçmişteki çöküşlerin bir başka anımsatıcısının, psikolojik bir risk algısı oluşturmak için ortaya çıkıp çıkmayacağı” ifadesini kullandı.

Shiller’e göre “korona virüs vakalarında daha fazla artış görülmesi, kaotik ya da sert bir seçim veya diğer başka olaylar insanları sarsabilir.”

Yeni haftaya başlarken, S&P 500 endeksindeki hisselerin üçte birinden fazlası çeyrek bilançolarını açıklayacak. Dow Jones Industrial Average, S&P 500, teknoloji hisselerinin ağırlıklı olduğu Nasdaq Composite aşağı yönlü hareket ediyor.

Shiller, “kimse geleceği bilemez ancak pandemi ve siyasi kutuplaşma ortamında, yatırımcı güveninin düşük olmasıyla, negatif ve kendi kendini gerçekleştiren kehanetin ortaya çıkma ihtimali var” dedi. Açıklamasının devamında, “bu durum varlık sınıflarında çeşitliliğin önemine dikkat çekiyor, Hazine tahvilleri, örneğin oldukça güvenli ve şu an ABD hisselerine fazlaca maruz kalmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD seçimi fiyatlamaları piyasalarda dalgalanma yaratıyor

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Slck48 27 Ekim 2020 00:20

    Düşsün alır maliyetimizi aşağıya çekeriz. Nasıl olsa yükselecektir.

  • demir demi26 Ekim 2020 19:58

    cöksün be annam babam bizde dipten alırız bu ülkede sadece kaymaklıktan yardım alanlar ve suriyeliler karda

  • Naim Genc26 Ekim 2020 19:23

    Borsa hizla dusuyor. Eger boyle giderse dip yapabilir. Hukumet bir aciklama yaparsa yatey seyrini korur.

  • Imamhaci26 Ekim 2020 15:03

    Adeletli borsa yok resmen soygun 700 hisesenedin yalnızca 10 hise yeşil feto vurgunda fargi yok 690 hise en az 100/9 ile 100/ arası çöküş bu şekilde yarıcı sazan bulanlar döviz Euro 90 TL yi bulur

  • Mehmet ALINCA26 Ekim 2020 13:55

    Hep çökecek dediklerinde fırladı borsa.. dolar 7 30 dediler 8 oldu.. Hap yap para kap olan 2 kuruşunu 3 kuruş yapmaya çalışana..

  • ZELİHA KARAKAŞLI26 Ekim 2020 12:08

    çöksün be anam full altın ve dövizdeyim.euro ve chf deyim.

  • Ozan savas27 Ekim 2020 00:02

    Ons altinda ise yatirimlar oda sakat 2011 yılında altin1850 dolar seviyesine kadar çıktı o dönem altin almış birisi tam 9 yıl sonra parasını kurtarabildi ons altına da okadar guvenmeyin bir aşıya bakar cokmesi

  • HÜLYA KOBALT26 Ekim 2020 12:05

    bizim borsa taş gibi bize bir şey olmaz.çünkü bizim küçük yatırımcılarım her düşüşte sert alışlar yapıyorlar ayrıca Türkiye varlık fonuda sürekli hisse almaktadır.

  • Samsunlu 27 Ekim 2020 12:36

    Katlıyorum size dilekleriniz için teşekkürler

  • BOrsa26 Ekim 2020 11:44

    "Borsa çöküşü"nden korkuldukça borsa çökmez. "Borsa çökmez" e inandığında borsa çöker

  • Tebrikler26 Ekim 2020 12:45

    Tam aklımdan geçeni söylemişsin. Ben hiç birtane kriz veya borsada çöküüş bak geliyorum diye geldiğini görmedim. Herkes ucuyoruz derken büyük çöküşler olmuştur.