E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBüyük NFT çılgınlığı sona mı erdi?---

Büyük NFT çılgınlığı sona mı erdi?

Büyük NFT çılgınlığı sona mı erdi?
11 Mart 2022 - 14:25 borsagundem.com

Geçtiğimiz yılın en büyük yatırım çılgınlıklarından biri olan non-fungible token’ların (NFT) değerlerinde yaklaşık %50 oranında düşüşler görülüyor. Yatırımcılar NFT piyasalarında aşırı heyecanı geride mi bıraktı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ve Ukrayna savaşı ile kripto para piyasasının genelinde görülen düşüşler, geçtiğimiz yılın en büyük yatırım çılgınlıklarından birinin daha sonunu getiriyor. Non-fungible token’lar (NFT) geçtiğimiz yıl ana akım kültüre taşınarak büyük bir patlama yaşadı. Bored Ape Yacht Club, Cool Cats ve Pudgy Penguins gibi NFT koleksiyonlarının fiyatları hızla yükselirken, ünlü isimlerin verdiği destek de yükselişte etkili oldu. 2021 yılının sonunda NFT’lere yönelik yatırımlar 41 milyar dolara ulaştı ve NFT piyasası, küresel sanat piyasasının değerine yaklaştı.

Ancak benzer bir hızla piyasaların büyük bir bölümünde düşüş başladı ve bireysel yatırımcılar büyük kayıplar yaşadı. Bunun sonucunda NFT’lerin uzun vadeli görünümü konusunda soru işaretleri ortaya çıktı. NFT’lerin ortalama satış fiyatı, kasım ayında ulaştığı 2,500 dolar seviyesinden %48 düşüş gösterdi. En büyük NFT platformu OpenSea’de günlük işlem hacmi mart ayında yaklaşık %80 düşüşle 50 milyon dolara geriledi. Şubat ayında işlem hacmi rekor kırarak 248 milyon dolara ulaşmıştı.

Bunun yanı sıra haftalık bazda NFT alım satımı yapan hesapların sayısı da 194 bine düştü. İşlem yapan hesapların sayısı geçtiğimiz yıl kasım ayında 380 binle pik yapmıştı.

Fransa bankası BNP Paribas’ın trendleri izleyen birimi L’Atelier Direktörü Nadya Ivanova Financial Times’a yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yılın sonunda “piyasaların bazı bölgelerinde satürasyon hissi oluşmaya başladı, özellikle de ‘primat temalı’ avatarlarda” dedi. Devamında, “bu piyasa birçok kişiyi yakacak ve bu kişiler bir daha asla NFT yatırımı yapmayacak” ifadesini kullandı.

Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından yatırımcılar NFT yatırımlarından çekilirken, popüler NFT koleksiyonu Bored Ape %44 düşüş yaşadı. Bitwise tarafından sunulan NFT endeksi geçtiğimiz ay %25 düşüş gösterdi. Bored Apes ve Crypto Punks gibi en popüler NFT koleksiyonları, endeksin %60’ından fazlasını oluşturuyor. NFT sanat eseri ve oyun ürünleri gibi unsurların dijital olarak blockchain üzerinde saklanan ve sahiplik kanıtı sunan bir dijital varlık. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre NFT’lerin yükselen popülerliği geçtiğimiz yıl piyasaların rekor üzerine rekor kırmasını sağladı.

Piyasalardaki geri çekilme, NFT’lerin alımında yaygın olarak kullanılan kripto para Ethereum’da görülen satış dalgasının bir yansıması olarak görüldü. Ethereum kasım ayında ulaştığı rekor seviyeden %40’ın üzerinde düşüş gösterdi. Ethereum’la ilişkili merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) gibi alanlarda da düşüşler görüldü. Ancak son dönemdeki düşüşlere rağmen, bazı analistler NFT piyasalarının sonunun geldiğini söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

Ivanova, “alıcıların sayısı halen satıcıların sayısından daha yüksek” dedi. Devamında, “balonun patladığı bir noktada değiliz” ifadesini kullandı. Bazı NFT yatırımcıları da alımlarını durdurma planları olmadığını ve NFT’leri internetin geleceği için önemli bir teknoloji olarak gördüklerini söyledi. Kripto Para ve NFT Danışmanı Fanny Lakoubay, “NFT alanında çok fazla gürültü ve dolandırıcılık vardı, bu kripto kışı sektöre yeni teknolojiler geliştirmek için zaman tanıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu sektör halen yapım aşamasında” ifadesini kullandı.

Bazı yatırımcılar ise piyasalarda spekülatif NFT’ler ile teknoloji temelli NFT’ler arasında bir ayrım oluşmaya başladığını ifade etti. NFT piyasasının üst katmanlarında da çatlaklar ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz ay 100’ün üzerinde CryptoPunks NFT’sinin sahibi, yaklaşık 20 ila 30 milyon dolar değerindeki NFT’lerini Sotheby’de gerçekleştirilecek bir açık artırmadan geri çekme kararı aldı. NFT’lerin sahibi, yatırımlarını satmaktan vazgeçtiğini ve uzun vadeli yatırım olarak değerlendireceğini söyledi.

Bored Capital Group Kurucusu Mark Chrystal, “bu bir iki aya başlayacak yükseliş öncesi bir duraklama olabilir" dedi. Açıklamasında, “NFT piyasasının sonunun geldiğini düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

Amerikalıların serveti rekor seviyeye çıktı

 

50 şirket, borsanın geri kalanından daha değerli

 

Temettü ödeyecek şirket sayısı 86'ya çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)