E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBursalı yatırımcı hesap sordu---

Bursalı yatırımcı hesap sordu

Bursalı yatırımcı hesap sordu
11 Nisan 2016 - 15:12 borsagundem.com

Bilinçli Yatırımcı Seferberliği’nin Anadolu’daki ilk buluşması Bursa’da düzenlenen eğitime katılan yatırımcılar konuştu..

BORSAGUNDEM.COM

Bilinçli Yatırımcı Seferberliği’nin İstanbul’da sonraki ikinci, Anadolu’daki ilk eğitimi geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da yapıldı. Doğa ve tarihi zenginlikleriyle önemli, ekonomik açıdan Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden olan Bursa’da bu kez yatırımcı – sermaye piyasası ilişkisi ele alındı.

Gedik Yatırım, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği  ve Gündem Medya Grubu’nun işbirliği ile Swiss-Belhotel Çelik Palas’da düzenlenen ve ilgisi yüksek bir grubunun konuk olduğu eğitimde yatırımcıların risk getiri tercihi ve profil tespiti, sermaye piyasası araçları - dinamikleri ve yatırımcı hakları konuşuldu. Aslı Şafak’ın moderatörlüğündeki buluşmada, Can Pamir, Arif Ünver ve Levent Kerik tecrübeleriyle katılımcılara rehber oldu, kafa karışıklığı yaratan olaylarda zihinleri açtı, yarınlara ışık tutacak yatırımın yolunu gösterdi.  Yatırımcılar da pür dikkat dinledi, notlar alındı, sorular soruldu.

RECEP LEBLEBİCİ: BU NASIL OLUR?

Keyifli geçen eğitim ardından biz de salondaki borsacılara mikrofon tuttuk. Eğitim seferberliği hakkında ne düşünüyorlar, kazanımları ne oldu, sorduk. Ortak düşünce, 'çok yararlı, çok güzel' bir anlatım oldu. Ama bir de işin kanayan yarası var ki, o da ‘kapalı tahta' SİFAŞzede Recep Leblebici’nin dilinden gündeme geldi. Şirketin olduğu arazinin AVM yapılacağını, bunu da gazete ilanlarından öğrendiklerini ifade eden Leblebici, “Böyle bir şey nasıl olur? Orada, o toprakta yatırımcıların hissesi, hakkı yok mu?” diye konuştu. Kendisinde 3 milyon, arkadaşlarında 10 bin, 20 bin lot SİFAŞ hissesi bulunduğunu belirten Recep Bey büyük kaybına rağmen yılmadığını, yatırıma devam ettiğini söyledi. Ama ‘küçük yatırımcı’ hassasiyetini de ayaküstü sert sözlerle anlattı:   

“SİFAŞ TMSF’ye geçti. Şu anda çalışan bir şirket.  Ama tahtası kapalı, hem de 1998 yılından beri. Bu adamlar da gazetelere ilan veriyor, 'Burayı alışveriş merkezi yapacağım' diye. Peki, bu küçük yatırımcıların durumu ne olacak? SPK bunu şirkete sormalı. Borsada bir sürü kapalı tahta var, kaybedilen dünya kadar para var...”

TOPRAK YATIRIMI DA BORSADA OLMALI

23 yıllık yatırımcı Rasim Güney ise borsayı, kaybederek öğrenenlerden. Kendi analizleriyle yatırım yapan Güney, bilinçli yatırımcı seferberliğinin kıymetini erken fark etmiş. Şirket kuruluşları hakkında bilgilenen Rasim Bey’in gözü, gönlü şimdi hisse senedi eğitiminde.

Şevki Yılmaz ise “Aracı kurumlar yokken ben vardım” diyecek kadar eski, Bursalıların parası benim üzerimden borsaya akıyordu diyecek kadar iddialı. Yatırımını büyük kağıtlara yönlendire Yıldız’a göre ‘toprak yatırımı’ mutlaka borsada olmalı.

Bilinçli yatırımcılar konuşuyor…

BİZ KAYBEDEREK ÖĞRENDİK

-Kaç yıllık yatırımcısınız?

Rasim Güney: 23 yıllık yatırımcıyım. Genelde borsada, hisse senedine yatırım yaparım. Başlangıçta kaybederek bir şeyleri öğrendik. Ama kendi adıma yaptığım bazı analiz ve excel tablosuna göre özellikle sanayi şirketleri üzerinden hareket etmekteyim.

- Eğitimi nasıl buldunuz?

Rasim Güney: Şu ana kadar daha çok şirketlerin kuruluşu ile ilgili yapılan güzel bir anlatım vardı. Bundan sonra da mutlaka hisse senedi üzerine olacaktır.

-Yatırımcılara neler önerirsiniz?

Rasim Güney: Özellikle bilanço dönemlerinde şirket bilançolarını incelemeleri, geleceğe dönük 2, 3 ya da 5 yıllık şirketin öngörüleri nelerdir görmeleri, onun üzerinden yorumlayarak yatırım yapmaları gerekir. Yoksa diğer türlü herkesin de olumsuz baktığı bir faaliyete dönüyor olay. Tasarruf sahiplerinin borsaya minimum 3 aylık ile 1 yıl yatırımla girmesi gerektiğini düşünüyorum.

ARACI KURUM YOKKEN BEN VARDIM!

-Kaç yıllık yatırımcısınız?

Şevki Yılmaz: Borsanın kurulduğu günden beri varım ama 1988-1989’dan beri baştan yatırım amacıyla daha sonra spekülasyon amacıyla hep içindeyim. Türkiye’nin fabrikalarının yatırıma kavuşması için, halkın para yatırıp yatırıma kavuşması için o dönemlerde aracı kurumlar yokken Bursa’da vatandaşın parası benim üzerimden borsaya geliyordu. Daha sonra SPK tarafından bu yüzden soruşturmaya uğradım ama temize çıktım çünkü en ufak hilemiz hurdamız yoktu.

-Daha çok hangi kâğıtlara yatırım yapıyorsunuz?

Şevki Yılmaz: Koç, Sabancı, kamu ortaklığı ve devlet temeli sağlam olan mallara.

-Bu organizasyonu nasıl buldunuz?

Şevki Yıldız: Organizasyonun şimdiye kadar ki  bölümü güzel.  Özellikle Aslı Hanım çok beğendiğim bir hanımefendi.

-Yatırım adına ne önerirsiniz?

Şevki Yılmaz: Ben yatırım şirketlerinin, aracı kurumların eksik olan bir şeyini söyleyeceğim. Toprak yatırımını dışlıyorlar. Aslında bu toprak yatırımını da koysunlar. Aracı kurumlar, banka aracı kurumları ve özel aracı kurumlar toprağa yatırımı da koysunlar. Zaten dünyada birinci yatırım topraktır. Ondan sonra hisse senetleridir bence. Bu konuda da müşterilerine hizmet verip dışlamamalılar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çözüm 212 Nisan 2016 13:46

    İşin kötü tarafı birileri göz yumuyor. Adamlar 3 hafta içinde 1,50 den 0,35 kuruşa kadar hisse basıyor. Bütün mal küçük yatırımcıya dağılınca tahta kapanıyor. ARBUL un hareketine bakan anlar. Halbuki arbul un hissesi var. satın ne kadar ediyorsa elinde hisse olana dağıtın.

  • Çözüm.12 Nisan 2016 13:43

    Koza holdingdeki gibi batan firmaların mal varlığı arsa vs. ne varsa satılmalı. Buradan gelen para ile firma hisseleri yatırımcıdan satın alınmalı. Tahtası kapanan kağıt sayısı gün geçtikçe artıyor.

  • Sedat bey11 Nisan 2016 22:05

    ÇUKEL KEPEZ AKTAŞ ELK. Küçük yatırımcıları kapalı tahta mağdurlarından sadece bir kısmı.çözmek için HİÇBİRŞEY YAPMIYOR HÜKÜMET YETKİLİLERİ

  • küçük aga11 Nisan 2016 17:49

    selamlar , şifaş nergis grubu lio yağ egs gurubu ve daha niçeleri bunun gibi şirket sahiplerinin malvarlıkları inçelenmeli geçmişe yönelik hesapları araştırılmalı ve yatırımcıların maruriyetleri bişekilde telefi edilmelidir. Lütfen yetkililer bizim gibi küçük yatırımcıların sesini duyun artık

  • Kapalı Tahtalar11 Nisan 2016 15:50

    Kapalı tahtalar BİST'in kanayan yarasıdır bana göre...2001 yılındaki krizde 400 000 kişinin 500 000 000 doları hala orada kilitli...Umarım en kısa sürede çözülür...15 sene dile kolay...Adı var...

  • tv11 Nisan 2016 15:40

    idda ediyorum borsada kapanan şirketlere ne bist nede spk yönetimi hesap sorabiliyor isterseniz kapalı tahtalar gurubunabakın neyapmışlarki kocaman birhiç ranlolar ataçlar mangolar arbullar yazallahyaz