E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBulgaristan’da tarım sektörü çöküşün eşiğinde---

Bulgaristan’da tarım sektörü çöküşün eşiğinde

Bulgaristan’da tarım sektörü çöküşün eşiğinde
22 Kasım 2023 - 10:51 borsagundem.com

Tarım sektöründe Türkiye benzeri bir sarmala giren Bulgaristan’da hammadde maliyetlerinin artması dev çiftlikleri iflasa sürüklüyor.

BORSAGUNDEM.COM.TR-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bulgaristan’da 10 ayda 48 hayvan çiftliği iflas etti. Türkiye’de de uzun süredir yaşanan yüksek maliyetler nedeniyle yaşanan sorunlar şimdi Bulgar çiftçisini köşeye sıkıştırdı. Birçok tarım kuruluşunun sorunlarını konuşmak için "Süt ürünleri ve sera sebze üretimimizin yok edilmesine karşı direnelim” başlığıyla yapılan toplantılar amacına ulaşamıyor.

Aynı örgütler bakanlığa maddi yardım talebinde bulunarak, bu taleplerin karşılanmaması halinde tarım bakanın istifasını istiyorlar. Aksi takdirde seçim döneminde çok daha sert protestoların yaşanacağı belirtiliyor.

2023 yılında geçmiş dönemlere oranla yüzde 30 daha düşük teşvik aldıklarını söyleyen çiftçi temsilcileri, bir ineğin yıllık gelirinin 5000 leva, yıllık giderinin ise 10000 leva olduğunun altını çiziyor.

Ayrıca çiftçiler, sığır yetiştiriciliğinin ve sebze üretiminin yok edilmesinin, süt ürünleri ve sebze kıtlığı, fiyatlarının artması ve çocukların ve yaşlıların süt ve sebze tüketiminin sınırlanması anlamına geldiği konusunda uyarıyorlar.

Tarım Bakanı Kiril Vıtev ise, en fazla teşviği alan büyük çiftçilerin protestolarda başı çektiğini belirtiyor.

Tarım sektörü yeni yatırımlar ve desteklerle büyüyor

 

Tarım sektörüne 1 milyar euro hibe imkanı

 

Tarlasında petrol bulan çiftçiye servet teklifi

 

Hollanda'da çiftçilerin isyanı sürüyor

 

Çiftçi kredilerinde mazot ve gübre şartı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM22 Kasım 2023 16:28

    Bulgaristan eura geçmesi ile birlikte sanayiside yoktur.Ekonomisi çökmeye başladı bunlar daha iyi günleri bence.

  • DOĞRU22 Kasım 2023 14:08

    tarım ve hayvancılıkta tohum ve yerlilik oranının artması gerekiyor, verilen teşvikler yerine gitmiyor...

  • Mucise Reis : )22 Kasım 2023 11:20

    Kendi tohumunu, kendi gübreni, kendi tarım ilacını ve yerli petrol kuyularından ucuz yakıtı çiftçiye vereceksın. guneş enerjı sistemli traktör şarj etmek , elektırklı traktor, elektırklı sulama sistemleri, rusgar gucunden sulama sistemleri vb icatların yolunu açacaksın. ilim bilim fen bunlar universitelerd eolur. rektör atamak kadar verdiğin mucadeleni arge-ürge olarak vern bulgaristan şuan bu durumda olmazdın :D bizde sorun yok. ..Arjantın modeline geçiyor neymiş merkez bankasını kapatacakmış :D kapatta memur maaşlarını ödemek için bol bol usd devlet borçları için udv vb al. sonra usd kaç kaça çıkacak eyy arjantının palyaco başkanı :D faiz kararı bile  veremeyecke ulken usd ayarlayamayacak...

  • ALİ KODUŞ22 Kasım 2023 11:10

    Bulgaristan ne olacak parası artık Euro oldu.Edirne den girerler içeri kamyon kamyon et, süt, canlı hayvan, tüm yiyecekleri  götürürler.Bizim para daha da pul olmaya devam etmekte ülke lüks içerisinde yaşamaktadırlar.