E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBugün gözler Powell’ın konuşmasında olacak---

Bugün gözler Powell’ın konuşmasında olacak

Bugün gözler Powell’ın konuşmasında olacak
21 Haziran 2023 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Amerika’da bugün odak noktası Powell’ın kongrede yapacağı konuşa olacak. Özellikle soru cevap kısmının merak konusu olduğu kongrede, Temmuz’da  faiz politikasında nasıl bir yol izleneceği ve ya tahmin edildiği gibi %5,5 – %5,75 aralığında zirve yapıp yapmayacağı kesinlikle gelebilecek sorular arasında. Bu nedenle gelecek ile ilgili atılacak adımlar hakkında ışık tutacak kongre öncesinde ABD borsaları günü satış baskısı altında tamamlarken, dolar endeksi yükseldi. Tahvil getirilerinde ise gevşeme hakimdi. Diğer taraftan ABD tarafında konut başlangıç verilerini takip ettik. Konut başlangıçları Mayıs’ta %21,7’lik artışla 1,63 milyon adete yükseldi. Bu, Nisan 2022’den beri en yüksek seviye olarak kayda geçerek 1 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in sıkılaşma döngüsünden en büyük darbeyi alan konut piyasasındaki iyileşme, piyasada iyimserlik yaratarak en kötünün geri kalmış olabileceğine dair umutları artırdı.

Avrupa’da da ABD’de olduğu gibi satış baskısının hakim olduğu bir gün geride kalırken, son dönemlerde teknik resesyon ve faiz artışlarının devam ettiği güçlü gündem devam ediyor. Dün ise Almanya tarafında üfe rakamlarını takip ettik.  Ülkede sanayi ürünlerine yönelik Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla %0,3 ve yıllık bazda %4,1 artış gösterdi. Piyasalarda beklentisi ÜFE’nin Mayıs’ta yıllık %1,7 artması yönündeydi. Bu dönemde ÜFE’deki yıllık artışın, Ocak 2021’den bu yana en düşük yıllık artış olması dikkati çekerken, Mayıs’ta üretici fiyatlarında art arda aylık düşüş 8’inci aya taşınmış oldu. Üretici fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskı ulaşım fiyatlarındaki düşüşle zayıflarken, Mayıs’ta piyasa beklentisinin altında artması dikkati çeken unsur oldu.

Asya da yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan Pekin’in yeni teşvik adımlarının beklentiden daha az olması nedeniyle satıcılı bir  güne başlangıç yapıldı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Güney Kore ile birlikte  %0.8 düştü. Japon Nikkei endeksi , piyasanın üç aylık ağır kazançları konsolide etmesiyle %0,1 arttırken Çin borsası yuan’ın yılın en düşük seviyesine ulaştığını gören Salı günkü faiz indirimlerinin boyutunun hayal kırıklığının devam etmesiyle %0.5 geriledi.

Brent petrol ABD konut piyasasının toparlanmasıyla dolarda güçlenmeyi artırırken, parasal teşvikin Çin’deki büyümeyi canlandırmak için yeterli olmayabileceği korkusu devam etti ve , petrol fiyatları bugün de üst üste 3. kez açılışla birlikte zayıfladı .Brent vadeli işlemleri  %0,3 düşüşle varil başına 75,69 dolara  geriledi. West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri  %0.2 düşüşle 71.06 dolara düştü.

Yeni günde yurt içinde kapasite kullanım oranı ve güven endeksleri öne çıkıyor. Yurt dışında ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde yapacağı sunum ve İngiltere enflasyonu yakından takip edilecek.

En fazla yükselen 10 hissenin F/K oranı

 

Gaye Erkan'dan faiz kararı öncesi kritik görüşme

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)