E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın en önemli kararı---

Buffett’ın en önemli kararı

Buffett’ın en önemli kararı
02 Mart 2023 - 14:21 borsagundem.com

Warren Buffett son hissedarlar toplantısında şirketi Berkshire Hathaway’e yön veren bir düzine çok iyi karar olduğunu söyledi. Bloomberg yazarı Mark Rubinstein, Buffett’ı efsane yapan bu kararların ne olduğuna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın her kelimesinin borsa dünyasında yankı uyandırdığı biliniyor. Ancak Omaha Kâhini olarak da bilinen yatırımcının cumartesi günkü yıllık hissedarlar toplantısında yaptığı açıklamalar yatırımcılara çok fazla ipucu vermedi. Buffett’ın gerçekleştirdiği en kısa toplantılardan biri olan bu yılki birleşim az sayıda yeni fikir barındırıyordu. Ancak Bloomberg yazarı Mark Rubinstein Buffett’ın bir zerre de olsa yatırımcılara önemli bir tavsiye verdiğini belirtiyor.

Rubinstein, Buffett’ın şu açıklamasına dikkat çekti: “Tatmin edici sonuçlarımız her beş yılda bir görülen yaklaşık bir düzine ciddi anlamda iyi kararın bir ürünü oldu.”

Borsa yazarına göre Buffett “tatmin edici sonuçlar” derken aslında mütevazı davranıyor. Zira Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway, efsane yatırımcının dümende olduğu neredeyse altmış yıl boyunca %3.787.464 getiri sağladı.

Rubinstein sadece 12 kararla böyle bir performansın tetiklenmesinin dikkat çekici olduğunu belirtiyor. Haliyle yatırımcılar da bu kararların ne olduğunu yakalamaya çalışıyor. Rubinstein bu listenin daha da daraltılabileceğini yazdı.

Bedava paraya nasıl ulaşılır?

Bloomberg yazarı bu kararlardan en önemlisinin şu anda Berkshire’ın toplam varlıklarının yaklaşık yarısına katkı sağlayan sigorta biriminin çekirdeğini oluşturan National Indemnity’nin satın alınması olduğunu belirtiyor. Merkezi Omaha, Nebraska'da, Berkshire'dan birkaç blok ötede bulunan işletmeyi Buffett 1967'de 8,6 milyon dolara satın aldı. Bu satın alma işlemiyle birlikte Buffett 1967 yılında 174 bin dolarlık getirisi olan bir portföyün üzerine oturdu. Efsane borsa uzmanı 1968 yılında şirketin satın alınmasından tam bir yıl sonra söz konusu yatırımdan 1,76 milyon dolarlık kâr sağlamıştı.

Bu satın alım işlemi aynı zamanda Buffett’ın varlık yönetimi alanına olan ilgisini de destekledi. Buffett’ın biyografisini yazan Alice Shroeder, “Buffett gibi biri için başka insanların yatırım varlıklarının yönetimini almak ve kârını elde tutabilmek bağımlılık yapıcı bir şeydi” ifadelerine yer veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sigorta şirketlerinde primler ön ödemeli olarak yatırılır. Yani sermaye müşterinin talep duyması ve sigortacının çözmesi gereken bir gelişme olduğu zaman ortaya çıkar. Bu süreçte sigortacılarsa sermayeyi kendi çıkarlarına göre yönlendirir.

Buffett 1995 yılında hissedarlarıyla paylaştığı bir mektupta, ‘bedava paraya erişimin Berkshire’ın performansını büyük ölçüde etkilediğini’ yazmıştı. Berkshire’ın son yıllık raporu da aynı konuyu vurgular nitelikte.

National Indemnity’i de içerisinde bulunduran Berkshire Harhaway Primary Group sigorta taleplerinin yarısından fazlasını bir kazadan sonra üç yıldan fazla bir süre içerisinde ödüyor. Rubinstein’ın verdiği bir örneğe göre, National Indemnity, 2017 yılında gerçekleşen bir vaka için 10,2 milyar dolarlık sigorta primi ayırmış. Şirket şu ana kadar bunun sadece 2,7 milyar dolarlık kısmını ödemiş.

Berkshire yıllar geçtikçe, "satın almalar, operasyonlar ve inovasyonlar yoluyla" yükselişini güçlendirdi. 1970'te 39 milyon dolar olan grubun yönetimindeki toplam sermaye miktarı şu anda 164 milyar dolar. Sadece geçen yıl, Alleghany firmasının da satın alınmasıyla birlikte bu miktar 17 milyar dolar büyüdü. Alleghany’nin satın alım anlaşması Buffett’ın sözünü ettiği bir düzine başarılı karardan biri olamayacak kadar küçüktü. Ancak başka bir sigorta şirketinin satın alımı ise bu listeye girebilecek nitelikte: Geico.

Kârlı sigorta devi Geico Buffett'ın ellerinde

Buffett, 1976'da şirketin üçte birini satın almadan önce Geico'yu en az 25 yıldır takip ediyordu. Efsane yatırımcı sonraki 10 yıl boyunca, halka açık hisse senedi portföyünün yarısını oluşturacak şekilde şirketteki payını büyüttü. 1995 yılında ise tüm kontrolü ele geçirdi.

Geico sadece grubun sigorta sermayesindeki 3 milyar dolarla katkıda bulunmakla kalmadı, aynı zamanda diğer sigorta şirketlerinin aksine, olumlu sigortalama sonuçlarıyla yol boyunca para kazandı. Geçen yıl sigorta taleplerinin artmasıyla yaşanan bir gerilemeye rağmen, şirketin kümülatif sigortalama kârı 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rubenstein maliyeti yaklaşık 2,4 milyar dolar olan bir firma için bu kârın hiç fena olmadığına dikkat çekiyor.

Doğru ismi işe almak en kârlı yatırım

Berkshire’ın diğer sigorta şirketi alımları ise daha az kârlıydı. 1998 yılında Berkshire General Re’yi 14 milyon dolarlık sigorta sermayesiyle birlikte satın aldı. Ancak şirket problemleriyle birlikte geldi. 2002 yılında Buffett şirketin “sattığı ürünün maliyetini ciddi şekilde yanlış hesapladığını" yazdı.

Yıllar önce reasüransa alanına sıfırdan yapılan bir yatırım da başarısız oldu ve kaynak kullanımının doğasında bulunan riskler ortaya çıktı. Buffett 1995 yılında konuyla ilgili, “20 yıldan fazla bir süre sonra, düzenli olarak o dönemin hatalarından kaynaklanan önemli maliyetlere maruz kalıyoruz. Kötü bir reasürans sözleşmesi cehennem gibidir: girmesi kolay ve çıkması imkansızdır” diye yazdı. Ne General Re ne de Berkshire'ın reasürans alanında yaptığı organik yatırımlar Buffett’ın bahsettiği bir düzine başarılı karar arasına giremedi.

Neyse ki, önemli bir karar bu hataların çözülmesine yardımcı oldu: şu anda Berkshire'ın sigorta operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı olan Ajit Jain'in işe alınması.

Berkshire Başkan Yardımcısı Charlie Munger grubun 2005 yılındaki yıllık toplantısında, “Onca arama maliyetimizin sonucu olarak bize gelen Ajit Jain, şimdi gerçekten temettü ödeyen bir yatırım gibidir. Şimdiye kadar yaptığımız, bundan daha iyi, daha yüksek getirili bir yatırım düşünemiyorum” dedi.

Jain, Berkshire'ın reasürans işini yürütmek için geldi ve daha sonra grubun şu anda dünya lideri olduğu "felaket sigortası" adlı yeni bir işletmesini kurdu. Buffett, 2017 yıllık toplantısında Jain’in "on milyarlarca dolarlık değer kattığını" söyledi.

Rubenstein Jain’in işe alınmasının ve National Indemnity ve Geico’nun satın alınmasının Buffett’ın sözünü ettiği “bir düzine iyi kararın” üçte birini oluşturduğunu belirtiyor. Ancak borsa yazarına göre bu kararlar aynı zamanda Berkshire Hathaway grubunun yapısını da tanımlıyor. Zira Coca-Cola hisselerinin satın alınması da dahil olmak üzere birçok diğer yatırım Geico’nun sigorta sermayesi aracılığıyla iç içe geçmiş bir biçimde gerçekleşti.

58 yıllık çalışmayı 12 karara indirgemek elbette kolay değil. Bu denli bir dayanıklılık seviyesi sağlam bir temel gerektirir. Rubinstein şirketi oluşturan temellerin en önemli kararlar olarak öne çıktığına dikkat çekti.

Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’

 

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı

 

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)