E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu göstergeye göre borsalarda yön yukarı---

Bu göstergeye göre borsalarda yön yukarı

Bu göstergeye göre borsalarda yön yukarı
07 Nisan 2023 - 13:30 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarındaki belirsizlik uzun vadeli öngörüleri şekillendiriyor. Doğruluk payı yüksek bir gösterge, hisse senetlerinin 2023 yılını pozitif bitireceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları yönünü tayin etmekte zorlanıyor. Yılbaşından bu yana yükseliş trendinde olan borsalarda bir duraklama gözleniyor. Bunda, enflasyon, resesyon korkuları ve bankacılık krizinin etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüm bu olumsuzluklara rağmen hisse senedi piyasalarının 2023 yılını pozitif kapatma ihtimali bulunuyor.

Ortalama yüzde 18,5’luk getiri

Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, LPL Financial Teknik Strateji Uzmanı Adam Turnquist, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, ‘Aralık ayı Dip Göstergesi’nin (December Low Indicator) hisse senetlerinin 2023 yılını pozitif kapatacağını gösterdiğini öne sürüyor. LPL'ye göre, göstergenin yüzde 94 oranında doğruluk payı bulunuyor.

Turnquist, göstergenin, S&P 500 Endeksi’nde 2022 yılında yaşanan yüzde 20'lik düşüşün ardından yılı pozitif kapatma konusunda iyi bir şansa sahip olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

1970'lerde köşe yazarı Lucien Hooper tarafından geliştirilen gösterge, bir yılın ilk çeyreğinde S&P 500'ün önceki Aralık ayındaki düşük seviyelerinin altına düşmemesi halinde o yılı pozitif bitireceğini öne sürüyor. Dahası, Turnquist, hisse senetlerinin Aralık düşük seviyelerinin üzerinde kaldığı yıllarda S&P 500'ün ortalama getirisinin yüzde 18,5 olduğunu da sözlerine ekliyor.

Turnquist, S&P 500 için “30 Mart itibarıyla endeks yüzde 5'in üzerinde yükseldi ve belki de en önemlisi, fiyat, Aralık ayı kapanış düşük seviyesi olan 3.783 puanı ihlal etmedi  ve ‘Aralık ayı Dip’ göstergesinde bir yükseliş sinyalini de tetikledi” diyor.

Ekonomi eninde sonunda yola girecek

LPL'nin üst düzey stratejistleri ve ekonomistleri de göstergenin değerlendirmesine katılıyor. LPL Baş Sermaye Stratejisti Jeffrey Buchbinder, Sabit Gelir Stratejisti Lawrence Gillum ve Baş Ekonomist Jeffrey Roach, 3 Nisan'da müşterileriyle paylaştıkları notta, S&P 500'ün bu yıl yüzde 10'un üzerinde getiri sağlayabileceğini müjdeliyor.

LPL stratejistleri, “Öngörülemeyen küresel şoklara rağmen ekonominin eninde sonunda yoluna gireceğini düşünüyoruz. Fed’in faiz artırım kampanyası sona yaklaşana kadar bu adımı atmak mümkün olmayabilir ancak hisse senedi yatırımcılarının bundan fayda sağlamasını bekliyoruz” diyor ve ekliyor: “Daha yüksek faiz oranları, hisse senedi değerlemelerini zorluyor ve belki de kazançları 2023'te daha da ileriye taşıyor ancak bu yıl Hisse senetlerinde çift haneli getiriler için sağlam bir potansiyel görüyoruz. S&P 500, İlk çeyrekte yüzde 7, yani çift haneli bir yıla doğru ilerliyor.”

Resesyon beklentisi oldukça yüksek

Gösterge olumlu bir sinyal verirken, 2023 yılı yine de yanlış bir okuma üretmeye aday bir yıl olarak öne çıkıyor. Fed, faiz oranlarını 2022 yılında agresif bir şekilde artırdı ve bu yıl da ekonomiyi resesyona girme riskiyle karşı karşıya bırakarak bunu yapmaya devam ediyor.

Fed'in Hazine getiri eğrisindeki tersine çevirmeye dayalı kendi modeli, gelecek yıl yüzde 57'lik bir durgunluk şansı olduğunu söylüyor. Bu, ekonominin krize girdiği 2008 ve 2001 yıllarındaki oranlardan daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor. UBS ve Bank of America'daki ekonomistler de dahil olmak üzere Wall Street’in büyük bölümü, bu yıl bir resesyon bekliyor.

Fed'in faiz döngüsünün, bankacılık sistemi üzerinde de stres yarattığı görülüyor ve bunun bölgesel bankaların borç vermelerini yavaşlatması bekleniyor. Uzmanlar, bunun krediye erişmesi gereken şirketler için sorun yaratabileceğini ve bir durgunluğun gelişini hızlandırabileceğini söylüyor.

Bir durgunluk, hisse senetleri için kötü bir haber anlamına geliyor çünkü bu genellikle tüketici harcamalarında önemli bir geri çekilmeye karşılık geliyor ve bu nedenle kurumsal kazançlara ve gelecekteki performans beklentilerine zarar veriyor.

Bu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor

 

Evercore: Tüm göstergeler resesyonu işaret ediyor

 

Hisse senetleri ralli için yılın ikinci yarısını bekliyor

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

Jim Cramer Nasdaq’tan güçlü ralli bekliyor

 

Teknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)