E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın bu yıl yeni zirve yapması neye bağlı?---

Borsanın bu yıl yeni zirve yapması neye bağlı?

Borsanın bu yıl yeni zirve yapması neye bağlı?
07 Kasım 2023 - 15:32 borsagundem.com

ABD borsaları Kasım ayıyla birlikte yükselişe geçse de yatırımcılar, yukarı yönlü bu eğilimin ne kadar güvenilir olup olmadığını sorguluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarına damga vuran yapay zeka rallisinin yaz aylarıyla birlikte sona ermesi, düşüşün derinleşebileceği noktasında yatırımcıları kaygılandırmıştı. Ancak Fed’in faizleri sabit tutma kararının da etkisiyle borsalar Kasım ayıyla birlikte yeniden atağa geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir süredir düzeltme bölgesinde olan ABD borsaları yeniden yükselişe geçmiş olsa da yatırımcılar, yükselişin sürüp sürmeyeceği noktasında kararsız. Uzmanlar ise borsadaki yükselişin sürmesinin tek bir şeye bağlı olduğunu düşünüyor.

Büyük engel

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, ABD borsalarında hisse senetleri Kasım ayından itibaren yükselişe geçti ancak piyasanın bu yazın en yüksek seviyesine geri dönüşü ve nihayetinde yeni zirve yapmasına giden yolda büyük bir engel bulunuyor.

S&P 500 Endeksi Temmuz ayında 4.589 puana ulaştı ancak DataTrek Research'ün yayınladığı notta, hisse senetlerinin yıl sonuna kadar bu seviyeyi yeniden geçebilmesi için tahvil getirilerinin çok daha fazla düşmesi gerektiği belirtiliyor.

DataTrek'in kurucu ortakları Nicholas Colas ve Jessica Rabe, paylaştıkları notta, “Hisse senetlerinin 10 yıllık Hazine tahvillerinin yüzde 4'ün altına inmesi için net bir yol görmesi gerekiyor çünkü Temmuz ayının en yüksek seviyelerindeydiler. Düşük 4. çeyrek kazanç tahminlerine ilişkin durduğumuz nokta göz önüne alındığında, düşük faiz oranları yıl sonuna girerken özellikle önemli bir katalizör işlevi görüyor” diyor.

Firmaya göre önemli endeksler yılın en iyi haftalık performanslarını sergiliyor ve bu yükselişin sürme ihtimali bulunuyor. Colas ve Rabe, 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin düşmesinin hisse senetlerinin en son dört ay önce görülen seviyelere geri dönmesi için yeterli ivmeyi tetikleyebileceğini ancak gösterge tahvil getirilerinin geçen haftaki büyük düşüşten sonra bile keskin bir yükselişe geçmesi gerektiğini yazıyor.

Endeksler ve tahvil getirileri

S&P 500 Endeksi geçen hafta Cuma gününe kadar geçen beş gün içinde yüzde 5,9 oranında artış gösterdi ve bu, güçlü kurumsal kazançlar ve beklenenden zayıf gelen iş gücü piyasası raporu nedeniyle yatırımcı duyarlılığında memnuniyet verici bir değişime işaret etti. Yine de, Cuma günkü kapanış seviyesi olan 4.358 puan, hâlâ yılın en yüksek seviyesinin yüzde 5,4 oranında altında kalıyor.

DataTrek, hisse senedi değerlemelerinin iki temel etkeninin beklenen kazançlar ve faiz oranları olduğunu ve her ikisinin de Temmuz ve Kasım ayları arasında dalgalandığını söylüyor. Stratejistler, “31 Temmuz'da Wall Street analistleri S&P 500 Endeksi’nin gelecek 4 çeyrekte yani 2023'ün üçüncü çeyreği ile 2024'ün ikinci çeyreği arasında hisse başına 231,02 dolar kazanmasını bekliyordu. 10 yıllık Hazine tahvilleri yüzde 3,96 getiri sağladı. Bugün analistler endeksin önümüzdeki 4 çeyrekte yani 2023'ün 4. çeyreği ile 2024'ün 3. çeyreği arasında Hisse başına 236,64 dolar kazanmasını bekliyor. Bu, Temmuz sonu tahminlerinden yüzde 2,4 oranında daha fazla bir orana karşılık geliyor. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise 31 Temmuz'a göre yüzde 0,62 puan artışla yüzde 4,58 seviyesinde gerçekleşiyor” diye yazıyor.

İleriye dönük kazanç beklentileri son birkaç ayda yükselirken, faiz oranları üç ay öncesine göre çok daha yüksek seyrediyor.

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Borsalarda Noel rallisi başladı mı?

 

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni

 

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)