E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların beklediği trilyon dolarlık tasarruf gerçek olmayabilir---

Borsaların beklediği trilyon dolarlık tasarruf gerçek olmayabilir

Borsaların beklediği trilyon dolarlık tasarruf gerçek olmayabilir
06 Ocak 2021 - 14:12 borsagundem.com

Küresel borsalarda boğa piyasası temsilcileri son günlerde borsaların dışarısında kalan tasarrufların borsaya girmesini umutla bekliyor. Ancak beklenenin tam tersine yatırım harcamaları son noktaya ulaşmış olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Boğa piyasasının geç seviyelerinde finans medyası ve Wall Street analistleri görüşlerini desteklemek için rasyonel veriler arıyorlar. Bu arayışla ilgili en çok kullanılan sözlerden birisi de tasarruflardaki trilyonlarca doların piyasaya girmek için beklediği yönünde

Barrons’un konuyla ilgili paylaştığı bir haberde, “Amerikan hane halkı hesaplarında rekor seviyelerde nakit birikti ve iyimser yatırımcılar için bu durum hisse senetlerini yükselmesi yönündeki itici gücün sadece bir kısmı” ifadelerine yer verilmişti.

Yahoo! Finance’te paylaşılan bir diğer haberde, “Yedekte yaklaşık daha önce hiç görülmemiş bir miktar 5 trilyon dolarlık dev miktarda para bulunması aslına bakılırsa kimseyi şaşırtmamalı. Bu miktar Ocak 2009’daki Küresel Finans Krizi sırasında kenarda olduğu belirlenen 3,8 trilyon dolarlık nakit rekorunun önemli ölçüde üzerinde” görüşlerine yer verilmişti.

Ancak MarketWatch yazarı Lance Roberts gerçekliğin farklı olduğunu düşünüyor. Roberts yazısında, “Eğer yatırımcılar dört çeyrektir devam eden FED (ABD Merkez Bankası) liderliğindeki parasal genişleme politikası, borsalardaki %400 yükselme ve küresel parasal genişleme politikaları sırasında nakitlerini banka hesaplarından eritmediyseler bunu yapmaları için daha ne olması gerekiyor?” sorusunu okuyucularına yöneltiyor.

Alım için bir satıcı olması gerekiyor

Amerikalı milyarder Clifford Asness bir röportajında, “Kenarda hiçbir şey yok. Bunu söyleyenler paralarını nakde çeviren ve geri dönmek için bir şans bekleyen hisse senedi satışçılarını tahayyül ediyor gibi görünüyorlar. Ancak her zaman bu satışın birisine yapıldığını ve satışın gerçekleşmesi için tam olarak da aynı miktarda paranın yedek kulübesinden çıkarılması gerektiğini unutuyorlar” ifadelerine yer verdi.

Borsalarda her işlem için bir alıcı ve bir satıcı gerekmekte. İşlemlerdeki tek ayırt edici faktör hangi fiyatta gerçekleştiği. Borsaların denge noktasına ulaşması için bu bir gereklilik olduğundan kenarda bir paranın olması imkansız.

Roberts konuyla alakalı şu örneği veriyor: “Bir futbol maçı düşünün. Takımlarında 50’nin üzerinde oyuncu olmasına rağmen her iki takım da sahaya sadece 11 oyuncu çıkarabilir. Eğer bir oyuncu değiştirilmesi gerekirse kenardaki başka bir oyuncu onun yerine gelecektir. Özellikle belirtmek gerekir ki her zaman sahada bir takım tek başına sadece 11 oyuncuyla sahaya çıkabilir. Takımlar kadrosunu 100 hatta 1000 oyuncuya kadar genişletse bile aynı şartlar geçerlidir.”

Bunun da ötesinde MarketWatch yazarına göre hisse senedi - nakit oranları da yatırımcılar için çok sınırlı satın alma gücü kaldığını gösteriyor.

Kenarda paranın bulunmaması

Varlık fiyatları arttıkça, risk peşinde koşma iştahı da artıyor. Hisse senetlerindeki ralli yatırımcıların tedbirli davranmayı akışına bıraktığını gösteriyor. Bu aynı zamanda yatırıma uygun nakdin büyük oranda dağıtılmış olduğunu gösteriyor.

Yatırıma uygun nakit bir kez tükendiğinde bir sonraki adım özkaynak tahsislerini arttırmak için nakit borç almak oluyor. Profesyonel yatırımcıların yatırım kaldıraçlarından yararlanmasıyla etrafta çok da fazla nakit kalmıyor. Yatırım fonu yöneticileri de nakit seviyelerini rekor derecede düşük tutuyorlar.

Tarihsel olarak yüksek seviyelerdeki özkaynak riskiyle yapılan yatırımlar, iki önemli veriyi gösteriyor. Bu iki veri piyasaların daha fazla yükselebilmesi için çok sınırlı bir satın alım imkanı kaldığı ve hisse senedi nakit oranındaki açılmanın borsa zirveleriyle genellikle aynı seviyelerde olduğu yönünde.

Lance Robert yatırımcıların çok az nakit tuttuğunu, zira piyasalardaki yükselişi kovalayabilmek için her şeyi yaptıklarını belirtiyor.

Peki likidite nereye gitti?

Para piyasalarındaki nakit seviyelerinin yükseldiğine yönelik bir şüphe yok. Ancak MarketWatch yazarı para piyasası fonlarıyla ilgili bazı endişe verici noktalara temas edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Robert’ın vurguladığı ilk nokta para piyasalarındaki nakdin yatırıma uygunluğuyla ilgili. Borsa uzmanı, “Sadece para piyasalarında param var demek bu parayı yatırım amaçlı tasarruf ediyorum anlamına gelmemeli. Söz konusu para acil tasarruf hesabı, ev ödemeleri için bekletilen para ya da daha yüksek bir faiz oranı kazanmak istediğim bir tatil fonu olabilir” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanının bir diğer vurgusu da kurumsal şirketlere ilişkin, “ Şirketler para piyasalarını maaş ödemelerini, sermaye harcamalarını, operasyonlarını ve diğer hisse senetlerine yatırımla ilgisi olmayan alanlar için para saklamak amacıyla kullanırlar” dedi.

Robert konuyla ilgili son olaraksa şu uyarılara yer verdi: “Yabancı varlıklar, ABD’de yapılan işleler için ABD’de nakit biriktirirler ve ülkelerine geri döndüklerinde bu miktarın geri dönmesini istemeyebilirler”

MarketWatch yazarı bu tip yatırım amacı olmayan nakit tasarrufu örneklerinin sayısının arttırılabileceğini belirtiyor.

Dolardaki düşüşün asıl sebepleri

 

Borsaların yeni yılda yükselmemesinin 2 nedeni

 

Borsa İstanbul'da yükseliş coşkusu sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)