E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların yeni yılda yükselmemesinin 2 nedeni---

Borsaların yeni yılda yükselmemesinin 2 nedeni

Borsaların yeni yılda yükselmemesinin 2 nedeni
06 Ocak 2021 - 10:26 borsagundem.com

2020’de korona virüsün yarattığı belirsizliğin ardından, aşıların uygulanmaya başlanmasıyla belirsizliğin ortadan kalkması beklenmişti. Ancak yatırımcılar yeni karantina önlemleri ve korona virüste mutasyonla karşı karşıya kaldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşılarının uygulanmaya başlamasıyla ve ABD başkanlık seçimlerinin geride kalmasıyla yeni yılda belirsizliğin ortadan kalkması beklenmişti. Bunun yerine yatırımcılar yeni karantina önlemleri ve Georgia’da tekrar edilecek senato seçimlerinin yarattığı belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Georgia seçimlerinin, ABD üzerinde önemli etkileri olacak.

S&P 500 ve Nasdaq Composite Pazartesi günü %1,5 düşüş gösterirken, Dow Jones endeksi %1,3’ün üzerinde düştü. 

Yardeni Research’ün Başkanı Ed Yardeni, satış dalgası “birçok yatırımcının 2021’in en azından ilk birkaç günü, borsaları izleme kararı aldığını gösteriyor” dedi.

2020 yılının sonunda hisseleri rekor seviyelere taşıyan unsurlar hala geçerliliğini koruyor. Merkez bankalar ve hükümetlerin eşi benzeri görülmemiş destekleri halen yürürlükte ve ekonomik toparlanmayı hızlandıracak aşı uygulamaları yaygınlaşıyor.

UBS Global Wealth Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele, “parasal politikalar oldukça destekleyici ve finansal koşullar rahat” dedi. Açıklamasının devamında, “bu nedenle 2021 yılında güçlü küresel büyüme beklentimizi değiştirmiyoruz” ifadesini kullandı.

Ancak aynı zamanda, korona virüsle ilgili gelişmeler, karmaşa yaratıyor. Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere için üçüncü bir karantina açıklamasında bulundu. Ülke, korona virüsün yeni ve daha bulaşıcı bir mutasyonunun neden olduğu düşünülen vaka artışlarıyla karşılaştı.

Salı günü ise İtalya’dan yapılan açıklamada, Noel tatili esnasında yürülüğe giren korona virüs kısıtlamalarının büyük bir bölümünün, 15 Ocak tarihine kadar geçerli olacağı bildirildi. Alman liderler de ülkedeki korona virüs kısıtlamalarının süresini uzatma kararı aldı.

ABD’de ise hastanede tedavi gören hastaların sayısı yükselirken, aşılama çalışmaları hedeflerin gerisinde kaldı. CNN’in haberine göre, ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nden Pazartesi günü yapılan açıklamada, yalnızca 4,5 milyon kişinin ilk doz aşılarını olduğu söyendi. Bu yetkililerin umut ettiğinden oldukça geride.

Aynı zamanda Georgia’da Salı günü yeniden yapılan senato seçimlerinin sonucunda, cumhuriyetçilerin senatoda çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı belirlenecek. Cowen Washington Research’ün Politika Analisti Chris Krueger, “bu seçim yarışının parasal, vergi ve düzenleme politikaları üzerinde, gelecek iki yılda ne kadar kritik bir etkisi olacağını açıklamak mümkün değil” dedi.

Demokratların senatoda çoğunluğu elde etmesi, seçilmiş başkan Joe Biden, Beyaz Saray’da göreve başladığında daha kapsamlı harcama programlarını mümkün kılabilir. Ancak aynı zamanda, kurumlar vergilerinde yükseliş ihtimalini de arttırarak yatırımcıları sarsabilir.

Wall Street, seçim sonuçlarının her iki yönde de gerçekleşebileceğini düşünüyor. Bu da yatırımcıların sonuçları heyecanla bekleyeceği anlamına geliyor. Goldman Sachs ABD Baş Siyasal Ekonomisti Alec Phillips, müşterilerine yazdığı bir notta, “cumhuriyetçiler bir miktar önde görünse de, her iki sonucun ihtimali yüksek” dedi.

Kar satışlarının devam etme riski yükseldi

 

Piyasalarda FOMC toplantı tutanakları ön planda

 

Georgia'da sandıklar kapandı, nefesler tutuldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALEVİ DİNİNDENİM06 Ocak 2021 13:32

    Bazı hisselerden almaya devam ediyorum .Aşırı dip seviyesindeler. İyi kalpli insanlara bol kazanç diliyorum. FAŞŞİZM KÖTÜDÜR VE SORGULAYARAK YAŞA.Alevi dininin piri Bektaşi Veli. “OKUNACAK EN YÜCE KİTAP İNSANDIR “ der.