E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların 2022’de odaklanacağı 3 alan---

Borsaların 2022’de odaklanacağı 3 alan

Borsaların 2022’de odaklanacağı 3 alan
22 Aralık 2021 - 11:49 borsagundem.com

Bank of America stratejistleri 2022’de yatırımcıların odağında temettüler, küçük sermayeli hisseler ve enerji depolama şirketleri olacağını söyledi. Analistler 2022’de favori sektörlerin finans, enerji ve sağlık olacağını açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın gelecek yıl için küresel görünümlerin açıklandığı dönemine geldik. Bank of America ise 2022 yılı için piyasa görünümünü geçtiğimiz hafta açıkladı. Bankanın Baş Yatırım Uzmanı Chris Hyzy bankanın gelecek yıl piyasalarda yaşanmasını öngördüğü gelişmeleri ve yatırımcıların nasıl pozisyon alması gerektiğini dile getirdi. Korona virüsün Omikron varyantının teşkil ettiği tehdidin giderek büyümesi, tedarik zincirlerindeki sorunlar, yükselen enflasyon, teşviklerin büyük bölümünün sona ermesi ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaklaşan faiz oranı artışlarına rağmen, Bank of America Küresel Araştırma Başkanı Ethan Harris, ABD’nin ekonomik toparlanma açısından iyi bir yıl geçireceğini söyledi.

Harris güçlü tüketici harcamaları, yükselen şirket yatırımları ve güçlü emlak piyasasının ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının 2022 yılında %4 oranında büyümesine destek vereceğini açıkladı. Forbes’un haberine göre Harris aynı zamanda gelecek yıl küresel ekonominin de %4 oranında büyümesini bekliyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla tahminlerine rağmen, Harris, “ekonominin kriz öncesi istihdam seviyelerine geri dönebileceğini öngörmüyoruz” dedi. Devamında, “istihdam piyasasının sınırlarına çok daha hızlı ulaşacağız” ifadesini kullandı.

Geniş kapsamlı kapasite bozulmasının korona virüsle oldukça yakından ilişkili olduğunu dile getiren Harris, Çin’de tedarik zincirleri için kritik olan birçok alanda şimdilerde istihdam kıtlığı görüldüğünü açıkladı.

Harris, “diğer konu ise tedarik zincirlerine yönelik yatırım eksikliği, bunun nedenlerinden biri de kamusal altyapının bulunmaması, diğer taraftan şirketler bu oranda bir büyümeyi beklemiyordu” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar harcamalarını hizmetlerden ürünlere yöneltti. Bu da ürün zincirlerinin yüksek talep nedeniyle tıkanması anlamına geliyor. Ancak bu tıkanma gelecek yıl çözülecek. Yine de daha önce sahip olduğumuz ulaşım kolaylığına erişemeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Bank of America ABD Hisse ve Para Stratejileri Başkanı Savita Subramanian da, “bence 2022 geçtiğimiz 2 yıla kıyasla getirilerin çok daha zor elde edildiği bir yıl olacak” dedi. Devamında, “piyasaların alışkın olmadığı agresif bir enflasyon görüyoruz” açıklamasında bulundu. Piyasaları tehdit altında bırakan faktörlere rağmen Subramanian hisselerin diğer varlık sınıfları karşısında daha iyi bir konumda olduğunu söyledi.

Bunun nedeni ise hisselerin enflasyon karşısında koruma sağlıyor olması. Yatırımcıların enflasyon döngülerinden fayda görecek şirketlere yönelmeleri gerekeceğini söyleyen Subramanian, bu şirketlerin S&P 500 endeksinde yer almayabileceğini dile getirdi. Aynı zamanda küçük sermayeli hisselerin gelecek 12 ayda “oldukça iyi” performans göstereceğini de belirtti. Merrill Portföy Stratejisi Başkanı Niladri Mukherjee, “değerlemeler açısından uluslararası hisseler çok daha çekici ancak bunlar son 10 yılda ABD hisselerini geriden takip etti” dedi.

Devamında, “ABD’de değerlemeler yüksek görünüyor ancak yine de ABD hisselerini tercih ediyoruz çünkü gelir büyümesi gelecek yıl iyi olacak. Ekonomik büyüme anlamında da ABD riskler konusunda çok daha iyi bir piyasa olacak” ifadelerini kullandı. Subramanian yatırımcıların toplam getirilerine odaklanmaları gerektiğini söyleyerek, temettülerin asla görmezden gelinmemesi gerektiğine dikkat çekti. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 1936 ve 2021 yılları arasında temettüler S&P 500’ün toplam getirilerinin %37’sini oluşturdu.

Subramanian şirketlerin gelecek yıl temettü yükseltme yoluna giderken, portföyündeki temettü porsiyonundan daha yüksek getiri beklediğini söyledi. 2022’de favori sektörlerinin finans, enerji ve sağlık olduğunu açıklayan Subramanian, bu sektörlerdeki büyümenin çekici fiyatlarla birleşmesinin getiri fırsatları oluşturacağını belirtti. Mukherjee ise küçük sermayeli hisselerde ve değerinin altında işlem gören ‘değer’ hisselerinde ağırlığını artırdığını açıkladı. Finans sektörüne ek olarak, sanayi ve hammadde gibi döngüsel alanlara da önem veren Mukherjee, bu alanların ABD’de açıklanacak yeni altyapı paketiyle yükselişe geçeceğini düşünüyor.

Mukherjee enerji sektörünün yeterli ilgiyi görmediğini söyleyerek, ekonomide büyüme devam ettiği takdirde enerji hisselerinde yukarı yönlü bir baskının oluşacağını açıkladı. Merrill ve Bank of America Private Bank Yatırım Stratejisi Analisti Lauren Sanfilippo, yatırımcıların enerji dönüşümüne odaklanması için doğru zaman olduğunu söyledi. Özellikle enerji depolama alanına dikkat çeken Sanfilippo, bu alanın elektrikli araçlar, uzun vadeli depolama ihtiyacı ve “net sıfır” karbon hedefleriyle yükselişe geçeceğini ifade etti. Bank of America Küresel Araştırmalar Küresel Tematik Yatırım Araştırmaları Başkanı Haim Israel, “yeterli enerji depolama kapasitesine sahip değiliz” dedi.

Devamında “dünyamızı karbonsuzlaştırmak için 9 ila 14 kat daha fazla yenilenebilir enerjiye ihtiyacımız var ve 88 kat daha yüksek batarya ve depolama kapasitesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Gezegende ihtiyaç duyulan tüm kapasiteyi inşa edecek yeterli doğal kaynağın bulunmadığını söyleyen Israel, çok kısa bir sürede bu alanda açık verileceğini ve bunun jeopolitik baskılar oluşturacağını açıkladı. Israel, “geri dönüşüm gelecekte kilit önem taşıyacak ve bu herkesin görmezden geldiği bir sektör” diyerek 2022 yılında bu sektörün sert bir yükseliş göstereceğini dile getirdi.

BofA: ABD hisselerine ilgi artıyor

 

Borsada satıcılı seyir sürüyor

 

Endeks, ekim ayı başlarında başlayan yükselişin P’sini geri verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zek23 Aralık 2021 00:51

    Evet sazanımız çok millette para gani ya arkadaş başkalarının dediğiyle kaybedip kahrolacağına araştırın kimseyi vebal altında bırakmayın günde 300 500 bin veya yılda yok öyle Bi dünya

  • Zihni Özkan22 Aralık 2021 22:27

    EGYO AŞ hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen Şimdiden teşekkürler